Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LYCKLIGAST

***

Förstod jag Rapport rätt i kväll är jag som lyckligast just nu. Efter att ha frågat några tusen personer när dom tyckte att dom var lyckligast i livet visade det sig vara när man var 83 år. Man var rätt lycklig redan i 25 års åldern men sen sjönk det med ett minimum nånstans runt 35-40 för att sedan monotont öka med stigande ålder och lyckligast var man vid 83. En perfekt ålder tycker jag som fyller 84 först i höst. Så långt hade man inte kollat men eftersom kurvan var monotont stigande där vid höga åldrar ser jag fram mot att vara ännu lite lyckligare om ett halvår eller så, härligt!

*

Det stämmer ganska bra, jag känner mig rätt lycklig. Barn och barnbarn som gärna hör av sig, inget ekorrhjul som förstör söndagskvällarna, råd och tid att köpa den kamera jag vill, inom rimliga gränser.  Visst, stigningen på slutet skulle ju också kunna bero på sänkta krav på vilken lycka man rimligen kan begära. Att få äta sig mätt och lägga sig i en varm och renbäddad säng på kvällen är liksom inte självklart, inte heller att slippa lyssna på bomb- och missilexplosioner under natten. Den vardagslyckan begrep jag nog inte riktigt när jag var 25.

*

Livet har också lärt mig en del annat om lycka. Glädje och lycka kommer oftast i korta glimtar och är liksom ögonblick av insikt. Inte så att jag däremellan skulle vara sorgsen eller olycklig, inte heller leva i grå vardag, utan bara tid då jag inte ser, inte tar in, inte förstår vad livet hela tiden ger.

*

Bilden är tagen i morgon kväll för tio år sen, alltså 1 april 2014 vid Skiren, Finspång

*

***

Inlagt 2024-03-31 23:18 | Läst 498 ggr. | Permalink
Tänkvärda ord!

Jag håller med om alltihopa, men är egentligen inte alls inne på att "lycka" är nåt att sträva efter som ett permanent tillstånd. Kul då "lycka" slår till nån gång men i längden hoppas jag mer på att få vara "tillfreds" med tillvaron. Att man själv, familj och vänner har det något så när OK och i ett större perspektiv att alla får ha det så.
Svar från Khalad 2024-04-01 10:11
Instämmer helt, näst sista stycket i min kommentar handlar just om det, tack Måns!
Jag uppfattade att det var vid 38 man var lyckligast. Men spännvidden var stor =)
Svar från Khalad 2024-04-01 09:58
Du har säkert rätt, jag ska genast ändra. Det var nånstans mellan 25 och 50 och jag lyssnade/tittade bara med ett halvt öra/öga :-) Tack Thomas!
Bara att hoppas att det är sant då, inte så illa om det skulle toppa runt 83. Man har väl olika faser i livet, tycker det var bra vid 30, då hade man passerat skola och ungdomsåldern. Någonstans vid 50-60 hade man nått en mognad att man inte behövde följa med strömmen utan kunde fatta beslut efter vad man själv tyckte, hade ett intressant jobb med en hel del resor så en bra period. Jag gick ju i pension vid 62 och det var ju ännu mer frihet att själv bestämma sin tid, ingen större skillnad till 70. Får man bara behålla hälsan så….
Hej Björn.
Tankeväckande text.
Lycka kan nog beskrivas på flera olika sätt.
Det kan också förekomma vid olika tidpunkter och i olika sammanhang.
Finländarna har just blivit framröstade till världens lyckligaste land för 7:e året i rad, med Danmark på 2:a plats. Därför måste jag jo vara lycklig.
Jag var lycklig när jag gifte mig, fick 2 barn (1969 och 1973) - då var jag 30. När det kom 3 barnbarn - inte alla på en gång. Jag var 65 när den yngsta kom. Jag gick i pension 2004 - då var jag 61-62.
"Nedgången" började när jag fyllde 75 år och fick ge upp mitt körkort och sälja min Amazon. Naturligtvis var det inte världens undergång, men det påverkade mitt humör en tid.
Jag har/hade inte räknat med att fylla 81 i sommar, jag var inte skapad för det från början.
Nu är jag gladast när jag får besök av barn och barnbarn och när jag kan komma ut och fota.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Så härligt att du oftast är lycklig! Bara att dela med sig av en så vacker bild är kanske lycka och det är det ju för oss som ser den också. Fantastiskt ljus och vacker himmel och speglingen av skogskanten är toppen.
Hälsningar, Bjarne
Så bra, då vet jag att det finns hopp inför framtiden :-) En väldigt fin bild du valt för att illustrera detta inlägg.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg