Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LÅNGT, LÅNGT BORT

***

Inte uppdaterad. Långt från storstan. Långt från innedebatten. Långt från utställningarna och salongerna. Ingen genretillhörighet. Inget att försvara. Ganska naiv. Optimist i mörka tider, värre pandemier har människan klarat och havsnivån har redan stigit säg 50 meter sen isen smält. Kritisk mot pessimister och siare som vet. Gillar både svartvitt och färg och både digitalt och analogt. Ogillar alla fördömanden, oavsett vad. Och tycker om november. Också. 

*

Saxevägen i eftermiddag

*

***Postat 2020-11-26 00:11 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

DOVERSUND

***

Medan ljuset är intensivt och färgen mättad som en naturens egen hötorgskonst i väst bleknar nyanserna till pastell åt söder och öster......

*

Doversund

*

***Postat 2020-11-24 19:23 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

STILL SEEKING

***

Flying crying

Living  loving

Seeking searching

Seeking searching....

*

Doverstorp i kväll

*

***Postat 2020-11-23 23:04 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

MUNSKYDD SÅKLART!

***

Såklart borde munskydd vara påbjudet av myndigheterna, åtminstone när vi rör oss där trängsel inte går att undvika. WHO, World Health Organization, påbjuder enträget  detta, ca 170 länder har någon typ av påbud men inte Sverige. Javisst, pandemin finns i dessa länder också, men dom gör åtminstone det som går för att begränsa smittspridningen. Det gör vi inte i Sverige. Så hör vi också till dom länder som har riktigt höga dödstal, skyhögt över jämförbara länder,  i Skandinavien tex. Och smittspridningen nu är stor. Och många diskussioner som förs är märkligt ensidiga, man hänvisar ibland till vetenskapen och ibland till brist på tydliga vetenskapliga bevis för munskyddens effekt med enstaka referenser som stöd. Men vi gör inte allt som går att göra, det är alldeles uppenbart. Vi ska hålla avstånd, vi ska hålla nere gruppstorlekar, helst undvika grupper över huvud taget. Vi borde ha andningsskydd. Även om en del petar på dom ibland. Vi borde undvika besök på äldreboenden.

*

Varför ska vi hålla avstånd? Så vitt jag vet finns inga vetenskapliga undersökningar som visar att just 1,5 meter, eller 2 meters avstånd innebär lägre smittspridning. Däremot finns undersökningar av hur droppar av olika storlek faller, och typisk droppstorlek från nysningar och hostningar har till övervägande del landat efter 1,5 till 2 meter, i stillastående luft. Jag upprepar, I stillastående luft. Har ni tänkt på hur luften cirkulerar när folk strömmar genom en  rotationsdörr? Eller i en tunnelbanetrappa? Eller när höstvinden tar tag på Drottninggatan? Dom flesta bussar och tunnelbanetåg jag har varit i har dessutom fläktsystem av olika slag. Eller bara när folk rör sig genom tåg, tunnelbanevagnar och bussar. Det är ju så att vi inte alls är garanterat skyddade bara för att vi håller 1,5 till 2 meters avstånd, men det är mkt bättre än att stå och trängas i en proppfull buss/ vagn. Det är alltså inte vetenskapligt bevisat att just hålla avstånd på 1,5 till 2 meter har effekt, men det är väldigt sannolikt att smittspridningen blir lägre. Inte noll, men lägre. Bra nog för att ge en tydlig rekommendation.

*

Och så är det det där med munskydd. Det verkar som dom flesta utgår från att det bär man för att skydda sig själv. Kanske har det någon effekt så också men knappast den viktigaste. Jag är övertygad att om munskydd vore huvudregeln, så att dom flesta bar munskydd, skulle det innebära minskad smittrisk därför att många av dom smittade, just dom som inte tror eller vet om att de är smittade, då inte i samma utsträckning skulle smitta andra. Och är det så är det viktigare att dom unga, dom som nu i många fall är smittbärare och smittspridare fastän de inte vet om det, det är viktigare att dom bär munskydd än att försiktiga gamla åldringar och vi pensionärer gör det. Men såklart ska vi också bära munskydd när det blir allmän föreskrift. Men innan den unga och mest aktiva delen av befolkningen inte gör det är det inte stor idé. Det intressanta är att fungerar det på det här sättet är det inte hela världen om dom som är smittade då och då rör vid sina munskydd, dom är ju redan smittade. Men har dom munskydd när dom hostar och nyser är det rätt uppenbart att droppspridningen begränsas.

*

Men den danska undersökningen då, den som sägs visa att munskydd inte gör någon nytta? Ja, det var just det, vad visar resultaten egentligen? 6000 från början icke smittade personer följdes upp efter en månad, hälften hade burit munskydd, hälften inte. Av dom som bar munskydd blev 1,8 % smittade, av dom som inte bar blev 2,1 % smittade. Ingen skillnad sägs det. Skillnaden är liten men finns faktiskt där (54 resp 63 personer). Men det är ju överhuvudtaget inte den intressanta frågan. Den intressanta frågan är hur många 50-60 smittade personer smittar i sin tur om de går omkring i samhället utan munskydd och hur många som smittas om de konsekvent har munskydd. Det finns inga undersökningar på, det är svårt. Själv fortsätter jag att ha svårt att förstå att munskydd gör nytta och är superviktigt på sjukhus och tandläkarmottagningar men är värdelöst i andra sammanhang. Men munskydd har blivit ett rött skynke för FHM och regeringen. Jag har svårt att värja mig för tanken att där finns politiska hänsyn. Munskydd är obekvämt, besvärligt och allmänt krångligt, alltså väldigt impopulärt. Och vilken regering vill ta impopulära beslut?

*

Det här med olika länder då, en del länder har ju höga siffror för både döda och smittade trots munskydd? Nej, jag sitter inte på en massa svar men har inte så svårt att föreställa mig vad som har betydelse. Regler och påbud är en sak, en annan är vad folk verkligen gör. Kanske blir jag beskylld för att ha förutfattade meningar om olika länder, men jag tror ändå att hörsamheten för påbud från regeringar, myndigheter och regionala myndigheter är generellt mkt större i Skandinavien än i medelhavsländerna, faktiskt också mer än i tex Frankrike och England. Dessutom har dom här länderna väldigt många fler storstäder och tättbefolkade områden än vad de skandinaviska länderna har. Här finns fortfarande stort förtroende för myndigheter som är till gagn när man vill stoppa smittspridningen. Men vi utnyttjar inte alla dom vägar som står till buds, av en eller annan anledning.

*

*

***Postat 2020-11-21 21:53 | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

FEST I DAGARNA TRE

***

Det låter storslaget men har varit synnerligen familjärt och enkelt. Dessutom var det flera veckor mellan första dagen och sista. Pga av Corona har vi spridit ut träffarna maximalt och också helt avstått från att träffa barnbarnen. Födelsedagen (80) 2 november var en måndag och det var I och jag och äldsta dottern (som bor hemma). Då blev inga bilder tagna alls. Helgen för två veckor sen kom Stefan hem från Göteborg och lagade bla en delikat fisksoppa, då var vi fyra personer. Igår var Annika från Stockholm här och festade med oss, då var vi tre eftersom Katarina var bortrest. En supergod paj med lax och avocado blev förrätt, till huvudrätt lammköttbullar och klyftpotatis, allt som Annika gjort hemma och tagit med.Och en fransk chokladkaka, inte att förglömma. Här kommer några bilder, dom tre första från förrförra helgen, dom fyra sista från i går.  Som vanligt är mina hemmabilder oredigerade och tagna i stunden, en mer fotovan person hade nog plockat undan ett och annat..... 

*

Stefan och Katarina i köket

*

Kattis, jag och Stefan. Mobilbild nerplockad från nätet, 870x960 pixlar

*

I satte sig vid matbordet medan vi andra grejade en stund för att få dukning och mat färdig

*

Från gårdagen. Ett glas vitt före maten

*

Samma motiv men med Annika uppkrupen i en fåtöljerna

*

En present som Annika gjort: En fotobok med bilder mest på mig men också med I och barnbarnen. Väldigt uppskattad, vi har få bilder där jag är med på bilderna. Omslagsbilden är tagen på äldsta dotterns 40-årskalas i Stockholm för 12 år sen

*

Dags för förrätten i går

*

Vi hoppas att nån gång senare i vår Coronaläget är sådant att vi kan träffas allesammans med barnbarn och respektive, men säkert är det ju inte.

***Postat 2020-11-21 13:51 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 725 Nästa 

Tidigare blogginlägg