Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MEDIOKRA OCH HALVBRA BILDER

***

"Om alla valde att inte lägga ut sina mediokra och halvbra bilder på webben så skulle det vara en mycket trevligare plats att vara på. Problemet nu är att det läggs ut alldeles för många bilder"

Vilken lysande ide´, tänk att folk inte begriper. Allra bäst vore det om man bara utvidgade den idén en smula. Om alla valde att inte publicera sina mediokra och halvbra kommentarer på webben så skulle det vara en mycket trevligare plats att vara på. Problemet nu är att det läggs ut alldeles för många kommentarer. Om media dessutom generellt inte publicerade så idiotiska inlägg från politiker och andra skulle det vara mkt roligare att läsa tidningar och lyssna på TV, och Spotify skulle vara mkt roligare att lyssna på om det inte fanns så mycket mediokra och halvbra låtar inlagda. Och förresten, jag hoppas ni är inne och kollar på Flashback ibland, tala om mediokra och halvbra inlägg alltså, tänk om man slapp dom.

*

För egen del glädjer jag mig åt FS-bloggen där det inte bara handlar om att vara bäst på bilder utan det går att använda bloggen till mycket, berätta historier och skaffa sig vänner på, ha lite fotodagbok och kommentera världen utanför,  få lätta sitt hjärta då och då liksom att berätta om livet på landet för alla storstadsmänniskor.

*

*

***

Inlagt 2024-03-02 23:12 | Läst 803 ggr. | Permalink
Den här bilden har du fångat riktigt bra.
Svar från Khalad 2024-03-02 23:34
Tack för det Lars!
Jag kommer väl ihåg den här bilden. Den tål verkligen att tittas på igen!

Jag kollade upp vem som skrev den famösa kommentaren som du tände till på.
Det finns en till som upprepade gånger har deklarerat att det mesta på Fotosidan är dåliga bilder.
Vad gör dom här då? Varför vill dom vara med och snacka?

Sedan kan man ju tycka att det publiceras för många bilder, till följd av att det har blivit så lätt att åstadkomma släta bilder helt oreflekterat - men det tror jag inte är något större problem på Fotosidan. Jag tror att dom som har blogg här väljer sina bilder rätt noga.
Frekeman 2024-03-03 00:30
Eftersom jag är den andra personen som du hänvisar till så känner jag mig nödgad att bevara dig. Jag är här för att jag är medlem av Fotosidan och för att jag är mycket intresserad av fotografi. Betyder det att jag ska förändra min smak vad gäller fotografi för att göra dig nöjd, Peter? Precis som du så har väl jag rätt att säga vad jag tycker, dvs. "vara med och snacka"?

Vi har nog olika smak du och jag, Peter. Det är helt okej. Du verkar på mig mest vara intresserad av din egen fotografi samt av gamla kameror och objektiv. Själv slukar jag fotoböcker av erkänt framstående fotografer och har utvecklat min smak därefter. Men, det är aldrig för sent, Peter. Ditt lokala bibliotek kanske har en och annan vettig bok som du säkert skulle må bra av att bläddra i?

Och till dig, Björn – trots att du och jag har haft vissa argumentationer någon enstaka bild i gatufotopoolen – så vill jag säga att jag uppskattar många av dina inlägg som ganska ofta inte stryker medhårs vad gäller vad media vill att man ska tycka. I den andan, att låta oliktänkande röster få komma till tals, så hoppas jag att du låter mitt svar till Peter får vara kvar då han har en tendens att vilja kväsa för honom jobbiga inlägg. Tidigare så fick han exempelvis Bengan Björkbom att ta bort ett helt blogginlägg när det började bli för jobbigt för honom.

Tack på förhand.

Mvh
Fredrik
Svar från Khalad 2024-03-03 22:19
Tack för fin bildkritik Peter! Kommentaren gjorde mig inte upprörd direkt, det förvånar mig bara att trots att det varje gång ämnet bra bilder tas upp alltid slutar med ett slags samförstånd över att bra bilder är ett subjektivt begrepp så kommer hela tiden nya inlägg/kommentarer där man hackar på alla mediokra eller rentav dåliga bilder. Kanske är det bara en läpparnas bekännelse därför man inte törs stå kvar vid sin uppfattning när alltfler i en diskussion "accepterar" att det är ett subjektivt begrepp? I min verklighet är det ju så att när någon talar om bra, mediokra, halvbra eller dåliga bilder menar hen bara bilder som hen tycker är bra, mediokra, halvbra eller dåliga bilder. Och varför hen skulle avgöra vilka bilder andra människor ska eller borde lägga in förstår inte jag.
Svar från Khalad 2024-03-03 22:26
Såklart står dina synpunkter kvar Fredrik. Jag tar aldrig bort andras eller egna kommentarer i mina bloggar även om jag tex ångrar min egen kommentar, sagt är liksom sagt. Med ett undantag, vid ett tillfälle fick jag in kommentar från någon som inte verkade vara vid sina sinnens fulla bruk och som inte var registrerad på FS, den raderade jag. Tack Fredrik!
Frekeman 2024-03-03 23:01
@Björn. Tack. Jag uppskattar ditt tänk kring ordväxlingar här på Fotosidan. Mycket rimligt. 👍🏻
syntax 2024-03-04 15:41
@Björn.
Även jag har en gång tagit bort en kommentar från en person som inte verkade vara vid sina sinnens fulla bruk.
Björn, jag tror inte att Mats menade så illa som du beskriver det. Jag själv tycker att det är viktigt att man får publicera och vill publicera bilder och texter oavsett om de når en viss nivå. Samtidigt finns det väl alltid en önskan att vilja läsa så bra texter och se så många bra bilder som möjligt. Det får bli den balans det blir dock.

Mvh
Fredrik
Svar från Khalad 2024-03-03 22:37
Hej Fredrik, jag tror inte jag beskrivit något alls, jag har refererat kommentaren ordagrant. Eftersom det inte finns någon objektiv definition på vad bra eller dåligt är, är alla omdömen som bra, mediokert, halvbra eller dåligt omskrivningar för vad hen själv TYCKER är bra. Mina tillägg, som är ironiska, avser att gör det uppenbart att hens åsikter inte kan få bestämma vad andra människor ska/borde "tillåtas" lägga in i media.
Frekeman 2024-03-03 23:07
Du har helt rätt här, Björn. Jag funderade faktiskt på att ändra mitt ordval vad beträffar "beskriver". Men vi är nog överens om andemeningen i din text och jag uppskattar inlägget. Samtidigt tror jag inte att Mats förväntade sig denna reaktion på sin kommentar. Men det är helt okej – diskussioner som denna bidrar förhoppningsvis till ökad förståelse hos de inblandade parter som finner värde i att se saker från andras perspektiv då och då.
Svar från Khalad 2024-03-04 08:50
Hej igen Fredrik, jag är inte långsint och hade ingen avsikt att vara elak, däremot tydlig. Och att jag kommenterat inlägget betyder inte att jag tycker det var fel att lägga in det, vi fick en bra diskussion :-) med många aktiva.
Jag fastnade för ordet "medioker". Egentligen betydde det väl medelmåttig (dvs mittemellan toppbra och dålig) men nuförtiden ganska dålig.

Tyska objektivtestsajten "Optical limits" har förklarat sina "låga" betyg så här:

Some of you folks may be a bit surprised by the "rather low" ratings in the verdicts here at opticallimits.com. This isn't really intentional but you're simply experiencing a cultural effect. opticallimits.com is located in Germany and locally the word "average" means just that - reads: "average" is in between of better and worse. So this is strictly different compared to the more popular anglo-american-style meaning of the word where an "average" is equivalent to about as bad as it gets.

Även för mig betyder "medelmåttig" tämligen bra. Ba enligt gamla betygsskalan, kanske t o m Ba+.

Men medioker ------ även jag tycker att ordet numera betyder nånstans mellan B, B? och Bc.
Svar från Khalad 2024-03-03 22:44
Hej Måns, tack för intressant inlägg! Syftet med min blogg har inte med just definitionen av medioker eller halvbra att göra. Där håller jag fö med dig helt om innebörden av medioker och skillnaden mellan den tyska och anglosachsiska tolkningen av average är intressant och värd att lägga på minnet. Om du läser mina svar till Peter och Fredrik ser du bättre varför jag skrev bloggen.
Vad som är mediokert eller inte är ju till stor del en fråga om tycke och smak. De som tror att man kan avgöra vad som är "god fotografi" med passare och linjal brukar sällan producera så värst mycket god fotografi själva.

Stämningsfull bild tycker jag, och det räcker långt för mig.
Affe
Svar från Khalad 2024-03-03 22:46
Tack för fin bildkritik Alf och du förklarar precis vad jag menade med bloggen!
Det är lustigt hur saker och ting liksom "vänder sig" när somliga snackar upp sig i spalterna...
I den här saken har jag argumenterat om det som Joakim K E Johanson berättade i sin blogg:

https://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/se-bilden-hellre-fa-bra-bilder.htm

Nämligen att han tidigare rätt noga valde ut bilder som han tyckte var bra för publicering, och inte dom mediokra - medan han numera mer och mer drivs till att även "ösa ut" dom mediokra bilderna. Han känner sig driven av tidsandan att om man inte syns så finns man inte.

Det reagerade jag på. Jag tycker att man skall sträva efter att göra bra bilder - och publicera bra bilder:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/kanon.htm

Det är alltså den åsikt jag har drivit i all sin enkelhet. Någon som har invändningar mot att man försöker göra bra bilder... :-)
syntax 2024-03-03 08:12
För att nu vara övertydlig, vilket man nog måste vara i sammanhang som dom här, så är det ju från Joakim K E Johanson blogg (kommentarsfältet) som Björn har sitt famösa citat - som är utgångspunkten för den här bloggen.
Joakim och jag snackar i första hand om DOM EGNA bilderna - när det gäller bra respektive mediokra bilder.
Svar från Khalad 2024-03-03 22:50
Hej igen Peter. Jag tror alla, eller åtminstone dom flesta av oss, hela tiden försöker göra bättre bilder utifrån vårt eget tycke och smak. Säkert lägger vi heller inte ut bilder på media som enl egen uppfattning är misslyckade, åtminstone inte annat än för att illustrera egna misstag.
syntax 2024-03-04 15:06
Där tycker jag att du har lite fel i sak Björn. Joakims inlägg går ju ut på att han av den moderna hetsen luras att lägga ut mediokra bilder (av honom själv klassade egna bilder alltså), inte bara de bilder som han klassade som bra, som han gjorde tidigare
Det är den saken som jag debatterar, inte något annat - inte den eviga tristdebatten om vad som är en bra bild.
Tänk om folk kunde hålla sig till sak - men det är nog en för from förhoppning.
Svar från Khalad 2024-03-04 16:05
Hej Peter, nu blir det lite tröttsamt. Jag har överhuvudtaget inte kommenterat Joakims blogg eller det du tar upp där. Jag valde att göra en egen blogg av två skäl - för att inte direkt peka ut författaren och för att frikoppla från diskussionen kring den bloggen.
syntax 2024-03-04 19:34
OK Björn. Den här saken spårade nog lite snett.
För min del värjer jag mig bara mot att hamna som någon slags självutnämnd smakdomare om bilders kvalitet. Jag tycker bara att man skall visa dom bilder som man uppfattar som bra - inte dom som man själv klassar som mindre bra.
Borde ju inte vara en så väldigt kontroversiell inställning.
Intressant och spännande bild Björn, jag tänker, att här bor nog ingen! En ödegåd en tidig morgon! Spännande! Så är min upplevelse av bilden!
Se'n om jag får tycka i diskusionen, så tror jag att alla är vi olika och tycker olika, och även vad gäller bilder! Och vad som e rätt och fel! Och då blir det problem! ;)
Så det här med sunda förnuftet är svårt att bibehålla i en vetenskaplig tid!
Jag brukar gå förbi bilder som jag inte gillar, även om jag själv ibland skriver saker, men det e nog mest för att få fart på den fotografiska debatten! Och kanske få många inklick! ;)
Men för att återgå till bildsmak, det e svårt! Och mänskligt svårt!
Och e det någon som tycker något om mina bilder, så tänker jag, tänker alltså, hen fattar inte, men så är det och vi är alla olika!
I dag Wasaloppet! :)
/B
Ps. Vad gäller tyckande om olika saker, så tror jag Anders Hansen har några bra synpunkter varför vi är olika, tycker olika osv. Är det det genetiska arvet eller är det miljöfaktorer som spelar störst roll i människans utveckling? Och hur vi är och då säklart även hur vi tycker!
Benganbus 2024-03-03 09:16
Ett litet tillägg: Så det är nog så här, att vårt genetiska arv och vår miljö kan tillsammans påverka vår smak när det gäller bilder och andra konstformer. Vissa människor kan vara mer benägna att uppskatta vissa typer av bilder baserat på deras genetiska predispositioner och sedan tillkommer livserfarenheter.
/B
Svar från Khalad 2024-03-03 23:03
Tack för fin bildkommentar Bengt! Kanske har jag varit otydlig, jag menar precis det jag uppfattar du säger här. Vi är olika, vi tycker olika (pga av arv och miljö/erfarenheter), inte bara beträffande bilder utan det mesta, politik och växthuskatastrofer tex. Det är helt ok och helt naturligt. Men det betyder ju inte att jag skulle ha uppfattningar om vad andra lägger ut för bilder på media. Bara för att jag inte gillar bilder jag ser kan jag ju inte kräva av andra människor att dom inte borde lagt ut dom? Det är ju vad min citerade kommentar innebär.
Jag har vid något tillfälle fått till mig att mina bilder är mediokra, men jag fortsätter ändå. Att fotografera är min hobby och att hänga på fotosidan ger mig glädje och möjlighet att få visa dom bilderna jag tar. Jag tycker din bild här är spännande, jag väntar på att något ska hända. Att sen lampan lyser lyfter bilden. -Bra jobbat!
Svar från Khalad 2024-03-03 22:04
Roligt att du gillar bilden Morgan! Vad folk tycker om våra bilder ska man hela tiden ha distans till, oavsett om det är positivt eller negativt. Bådadera har mer med betraktaren än fotografen att göra. "Skönheten sitter i betraktarens öga!"
Underbar bild, väldigt målerisk och mycket intressant text :-)
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2024-03-03 22:05
Glädjer mig åt att du gillar bilden, tack! Liksom texten!
En bra bild är en bra bild oavsett motiv. En dålig bild är en dålig bild oavsett motiv. Min till synes enkla utgångspunkt vid bedömande av bilder. Jag kan tänka mig att det finns personer som t ex inte gillar naturbilder och ratar alla bilder inom den kategorin. Då är det inte bildens kvalitet som är avgörande utan motivområdet. Vad som är en bra, respektive dålig, bild finns det nog inget objektivt svar på. Några grundkriterier för en bra bild kan nog de flesta ändå vara överens om. Fotografer är emellertid en heterogen massa och det är bra för fotokonsten att det förblir så.
Bilden här uppfyller flera kriterier för en bra bild tycker jag.
/Torbjörn
Svar från Khalad 2024-03-03 22:09
Så är det säkert Torbjörn. Precis som du säger att vad som objektivt är en bra bild finns det inget objektivt svar på. Eftersom bra bilder alltså är ett subjektivt begrepp kan det hända att två betraktare kan tycka helt olika om en bild utan att någon av dom har fel. Tack Torbjörn!
jag uppfattade den undre texten som ironi
till den första delen, kursiverade

både och

eller så missförstod jag alltsammans

rätta mig om jag har fel, sa Hasse Alfredsson

/inger
Svar från Khalad 2024-03-03 21:59
Hej Inger, det stämmer. Eller för att vara noga, mellanstycket är ironi över de kursiverade raderna. Sista stycket har inget med ironi att göra. Oftast avstår jag från ironi, det är svårt att försvara sig mot. Samtidigt är det effektivt sätt att belysa det man (jag här) vill belysa. Vad som är bra bilder, mediokra bilder, halvbra bilder eller dåliga bilder är subjektivt. Det finns helt enkelt inget absolut definierat bra eller dåligt i något sammanhang. Innebörden i den kursiverade inledningen är att folk inte borde lägga ut bilder som hen inte gillar vilket naturligtvis är en orimlighet.
H-ar/ Björn
Om man låter bli att gå in på Flashback så slipper man allt =)
Svar från Khalad 2024-03-03 22:01
Så är det såklart Thomas men jag tycker det är bra att då och då titta in där för att få en känsla av vad "folk" tycker egentligen, utan censurering.
Vilken fin bild, Björn! :) /Tommy.
Svar från Khalad 2024-03-03 22:10
Tack för fint omdöme Tommy!
Fin bild Björn!

Lampan som lyser till höger på ladan/boden ger lite extra krydda till bilden.

Mvh,

Daniel
Svar från Khalad 2024-03-04 18:53
Tack för det Daniel!
Bra tänkt! Jag vet inte vad du själv tycker om bilden men jag gillar det dova och lite grå uttrycket. Det förstärker känslan av vintermelankoli. Nu vet jag inte om det var din tanke med bilden, men det är min känsla av den.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2024-03-04 23:40
Tack Bjarne, jag gillar bilden, just för det dova och grå uttrycket, gråmulna dagar i december är det mörkt kl 15
En bild i min smak, dov och stillsam (ingen nyhet precis :)
Ganska låg kameraposition ger en smygande känsla, lite hemlighetsfullt.
Detaljer som lampan och vattenkaret skvallrar om att det finns liv även om det ser ödsligt ut.
Varken medioker eller halvbra, denna hamnar i toppskiktet.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2024-03-06 13:16
Tack för positiv bildkritik Gunte! Det stämmer, gården är bebodd, men inte detta huset, det används bara sommartid, bla för en vävstol :-)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg