Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PK I STÄLLET FÖR FAKTA OCH SANNING

***

*

Långt från den stora världen därute håller oss I och jag till den lilla. Mat, kläder, tvätt, lite TV på kvällarna, jag tror ni vet. Idag har I varit på en dagträff. Den ger henne möjlighet att träffa andra människor, som tar väl hand om henne och dom andra i samma situation, och mig ytterligare lite ledigt. I dag när hon kom hem hade någon flätat hennes hår därbak, riktigt snyggt tycker jag och plockade fram kameran, 99:an med 135:an kändes lagom.  Den stora världen har vi hyfsad kontakt med ändå, tack vare tidningar, TV och sociala media, det kommer jag till efter bilden.

*

*

Att det är viktigare att vara politiskt korrekt än att vara sakkunnig och hålla sig till fakta har varit uppenbart länge. Ytterligare ett tydligt exempel kommer från Linnéuniversitetet publicerat av SvD idag vid lunchtid. Vid utlysning av en professur vid Linnéuniversitetet räknade man upp vilka teoretiska perspektiv som var gällande på den enhet där arbetet skulle utföras, nämligen "normkritik, dekolonialism, feminism, queerteori och teorier om posttillväxt".  Det vanliga är annars att belysa de frågor och problem som forskningen ska inrikta sig på, inte att peka ut vilka teorier som ska användas. Att i förväg tala om vilken personlig profil en professor skall ha strider mot grundläggande villkor för akademisk frihet.

Det gäller självklart inte bara i Sverige. Kanske kommer ni i håg Claudine Gay som figurerade också i svenska tidningar i december 2023.  Hon fick efter protester från 700 lärare lämna sin rektorsplats vid Harvard University, ett av de mest prestigefulla amerikanska universiteten, efter att hon vägrat fördöma antisemitiska studentdemonstrationer vid universitet. Hon fick sitt ytterst kvalificerade jobb trots relativt magra akademiska  meriter som senare visat sig innehålla både plagiat och icke verifierade referenser. Sannolikt fick hon jobbet till stor del beroende på att hon var kvinna och svart, hon var Harvards första svarta rektor, uppenbart en viktig imagefråga (just för att vara politiskt korrekt).

Det i mina ögon mest uppenbara exemplet är annars svenska medias förakt för att leta efter fakta och sanning i stället för att vara politiskt korrekta. Det gäller klimatfrågorna, det har gällt invandring och brottslighet och gäller en hel del annat. Inte ens IPCC:s vetenskapliga rapporter (WG1) och US National Assessments säger något om att mänskligheten är dömd när vi når 1,5 C över förindustriell tid, det är däremot vad politiker och och byråkrater säger och det som upprepas i det oändliga i media. Vetenskapen däremot säger det inte. Det kommer så småningom visa sig att en rad tunga politiska beslut i svensk riksdag tagits på falsk rapportering från den vetenskapsområdet pga medias  politiska korrekthet.  

 *

***

Inlagt 2024-02-28 18:35 | Läst 618 ggr. | Permalink
Redan som ung man förstod jag att det var något fel med medias förhållningssätt här i landet. Jag råkade nämligen i min högt ansedda dagstidning stöta på en artikel i ett ämne där jag själv var specialist. Till min häpnad såg jag då att det var fullt av vinklingar, halvsanningar, och en och annan lögn. Det slog mig genast att: Hur står det då till med alla artiklar där jag inte är specialist?? Artiklar som jag har svalt med hull och hår!

Grundförutsättningen för en fri journalistik i ett fritt land är att pressen håller sig till det journalistiska uppdraget. Detta uppdrag går ut på att journalisten går in och undersöker så opartiskt och allsidigt som möjligt, utan förutfattade meningar. Sedan kommer journalisten ut och berättar hur det står till - så objektivt som möjligt och utan att förtiga någonting.

Svensk press har övergivit det journalistiska uppdraget sedan många årtionden tillbaka. I dag är merparten av svensk journalistik korrupt.

I gamla Östtyskland visste folk att man inom pressen ljög sig svarta om truten varje dag. Det man närmast funderade på, var vart lögnerna just i dag syftade? Dessvärre börjar man att se en liknande utveckling ute i stugorna i Sverige i dag.

Det är mycket deprimerande. Man kan inte bygga ett samhälle på ljug och bedrägeri.

Ljuspunkten i din blogg: I:s fina fläta... :-)
Svar från Khalad 2024-03-01 11:27
Tack Peter, att just media väljer sia i olika frågor är definitivt farligt för demokratin. Och falsk information finns inte bara i Ryssland, tack Peter!
Så fint det blev med en inbakad fläta nu när håret blivit lite längre
/N
Svar från Khalad 2024-03-01 11:27
Tack Nini, precis så tyckte jag också!
Akademiker är nog inte bättre än annat folk.

Fin bild på I.

Mvh JbO
Svar från Khalad 2024-03-01 11:32
Nej, varför skulle dom vara det? Men det är inte fusket jag kritiserar, det är att urvalskriterierna i olika sammanhang inte längre sätter sakkunskapen högst, och ännu allvarligare att media tar sida och inte längre granskar sådant de tagit sida för. Tack Jan!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg