Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VATTENFLÖDET I STRÖMMEN NORRKÖPING I GÅR 21.2.2024

***

Måns har redan visat bilder och jag vill bara komplettera med några filmsnuttar. Inte minst ljudet bekräftar vattenflödet. Jag stod högre upp i Strömmen, ungefär i nivå med fd fängelset. Tre filmsnuttar, en uppströms, en sidoutsläpp där jag stod och en nerströms.

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2024-02-22 17:22 | Läst 429 ggr. | Permalink
Mäktigt! Kanske lite hotfullt också.. Hörde på Stockholmsnyheterna i P4 imorse att man nu ska anlägga nån form av 'regnpark' vid Jarlaplan (Birger Jarlsgatan) i Stockholm som ett slags 'uppsugningsområde' för regnvatten, vid häftiga och längre skyfall.. Man inser nu att dagvattensystemen inte kommer att klara av den mängd regnvatten som kan förväntas! Från Jarlaplan så är det nedförsbacke för Birger Jarlsgatan ända ner mot Nybroviken, skulle kunna bli en mindre flod där när dagvatten systemen inte längre orkar med.. Klarar avtappningen av Motala Ström ännu mer flöden i Norrköping kan man ju undra? Bra filmer och bild här!
Hälsn!
ztenlund 2024-02-22 23:21
Till saken hör att området kring Jarlaplan har haft en naturlig aura av rotblöta, som en rest av en förbindelse mellan Brunnsviken och Nybroviken före landhöjningen. Området gick under beteckningen Träsket som en följd av vad som dumpades i och till slut så fylldes det igen under andra halvan av 1800-talet. Så rent naturligt, utan igenfyllningen och delvisa höjningen som följd därav, vill alltså naturens hand ha vatten där.
ehrsa 2024-02-23 12:52
Hej! Martin. Ja, det är inget förvånande för mig, har god kännedom om Östermalm och dess topografi, har borr där i 15,5 år, så det är lätt att förstå vad som händer när/om vi får liknande regnmängder som t.ex. regnovädret 'Hans' gav i andra delar av Sverige i augusti förra året, eller kanske lika mycket som dom tycks få nere i Europa vart och vartannat år.. Vi hade tur och klarade oss bra när Hans passerade, men Stockholms Ström har ju haft stort flöde i stort sett sedan dess, för att hålla hela Mälaren 'stånden'.. Alla gator på ÖM som sluttar ner mot Nybroviken kan troligen bli som mindre floder vid längre perioder med häftigt regn, eftersom dagvattenledningarna inte riktigt räcker till..
Hälsn!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg