Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GÅRDEN

***

Storskiftet genomfördes väsentligen under andra halvan av 1700-talet och början av 1800-talet. Det innebar inte bara att de små åker- och ängstegarna sammanfördes till  färre men större enheter, på sikt betydde det också att jordbruksbyarna började upplösas. Dom enskilda gårdarna blev vanligare, av naturliga skäl ville man ha gården i närheten av sina åkrar. Idag skriver Wikipedia: "Med gård, lantgård eller bondgård avses vanligen en samling byggnader som utgör mittpunkten för en jordbruksenhet och som bebos av en familj. Gårdens ägare kan även ägna sig åt andra näringar än jordbruk, som tex skogsbruk eller fiske." Hur väl det stämmer in på den här gården ute i Risinge vet jag inte, men åtminstone utifrån betraktat ser den ut att passa väl in på beskrivningen.

*

*

***

Inlagt 2024-02-05 22:02 | Läst 821 ggr. | Permalink
Även för mitt öga ser det ut som en typisk etablering efter utflyttningen från den gamla bygemenskapen vid storskiftet - en etablering som efter hand har utvecklats.
Snygg bild med koncentrerat teleperspektiv.
Svar från Khalad 2024-02-06 21:03
Tack för det Peter! Tele är det men bara 100 mm. Alldeles lagom för att få in gården utan beskärning!
Hej Björn.
Det är för mig, typiska svenska byggnader - röda trähus med vita fönster och "vindskeder".
Vackert foto.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Den röda färgen för trähus heter "Svenskrød" i DK. Vores svarta sommarhus hade "Svenskrøde" dörrar och fönster.
Svar från Khalad 2024-02-06 21:05
Hej Erik, tack för fin kommentar! Gården kändes väldigt svensk också för mig. Som född i Falun måste jag ju repetera att på svenska heter det faluröd :-) . Instämmer dock att svenskröd också är ett fint namn!
En ikonisk bild av det Sverige som bor i mitt hjärta.
Svar från Khalad 2024-02-06 21:05
Tack Stefan! Lite så var just det som fick mig att ta bilden!
Vad gård är för någonting beror på var i Sverige man befinner sig. I södra Sverige är det en bebyggd fastighet med med mark som är eller har varit lant- eller skogsbruk på. Men i Dalarna kan det vara en nyare villa med en liten tomt. Här heter alla auktioner utanför städerna gårdsauktioner. På en gårdsauktion i Sydsverige säljer man bara djur och lantbruksredskap.
Svar från Khalad 2024-02-10 15:14
Som jag förstår använder man ordet på lite olika sätt inom ett och samma område. Här tänker jag på den lite äldre benämningen av en riktig gård och har använt Wikipedias definition. Är själv från Dalarna o har inte hört att man använder gård som beteckning på villa i den meningen. Däremot pratar man om gårdsgrus o inte villagrus o liknande där det liksom inte är viktigt vad för sorts hus el gård det är😀 Har heller aldrig hört att man kallar auktion av lösöre från en villa för villaauktion. Gårdsauktion på landet, oavsett var, tror jag alltid kallas gårdsauktion oavsett det är en villa eller en stor gård.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg