Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NÄR OSKARSHAMNS VARV PLANERADE FÖR UBÅTSBYGGEN - HAMNBILDER FRÅN 1958

***

Det är väldigt bra med negativalbum och bildnoteringar. Sålunda är dom här bilderna från hamnen i Oskarshamn tagna 29 juli 1958, alltså för drygt 65 år sedan. Familjen var på väg till Kalmar och vidare till Öland. En aning disigt i hamnen den dagen noterar jag. Bilderna är såklart tagna med min japanska Rolleiflex, Yashica-Mat, 6 x 6 på 120 rullfilm. På första bilden är halva bilden med tom himmel bortcroppad.

*

Översikt hamnen. Kan det vara nya bilar som väntar på att skeppas över till Gotland kanske? Inga registreringsskyltar och alla försedda med stora lappar på vindrutorna.

*

Gotlandsbåten har jag noterat. Rimligt eftersom den heter Visby

*

Litet last fartyg med namnet Gunilla. Här gjorde jag en enkel Googlessökning och fick en riktigt intressant träff. Gunilla av Oskarshamn levererades till Rederi AB Tellus 1940. Oskarshamns Varv hade byggt henne och historien bakom är intressant. Oskarshamns Varv hade fört diskussioner med staten om att bygga ubåtar. Tydligen var man så övertygad om att få ubåtsorder att man köpte in plåt för detta. Nå´n order kom dock aldrig och så stod man där med sin plåt. 1 januari 1939 meddelade varvet att man fått order på en 375 tondw motorseglare från Rederi AB Tellus. 1954 byggdes fartyget om, de tre masterna ersattes med två, skrovet förlängdes med 8 meter och blev nu en ren motorseglare. Här nedan finns en bild efter ombyggnationen. En väsentligt utförligare berättelse får ni (här ). Vad jag kan se finns inget som motsäger att min bild visar samma Gunilla som i artikeln.

*

*

***

Inlagt 2024-01-18 19:54 | Läst 417 ggr. | Permalink
Det datumet fyllde jag fyra år och var inte medveten om Gotland och Öland. Men det rådde jag bot på både i skolan och semestervistelser senare i livet. Fina bilder Björn!
GunnarW 2024-01-19 01:14
... apropå datum, jag fyllde 3 sen på hösten. Om jag var medveten om Gotland vet jag inte men troligen var vi på Gotland vid den här tiden och hade varit flera gånger i mitt unga liv. Pappa växte upp där.
Möjligen skulle min farfar ha en av Mersorna. Han hade ett slags missbruk av såna.
Roligt att se dina bilder - som alltid.
Svar från Khalad 2024-01-23 20:51
Hej Thomas, tack för fin bildkommentar! Åren går.....
Svar från Khalad 2024-01-23 20:53
Hej Gunnar, där ser man. Tackar så hjärtligt för fin bildkommentar! Och alla blir vi äldre :-) eller kanske :-(
GunnarW 2024-01-24 13:03
tveklöst är det :-)

att inte bli äldre är :-(

🙂
Oj, vad skoj att se bilder från min hemstad och visst är mycket sig likt. Kul med historiska bilder!
Svar från Khalad 2024-01-23 20:53
Tack Morgan, kul att du känner igen en del!
17 år innan jag flyttade dit och med lite fantasi kan man känna igen sig. Kanske var det en av dessa bullmersor som min kompis senare ägde och som jag och dåvarande tjejen övernattade i en natt ;)
Trevliga gamla bilder Björn..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2024-01-23 20:54
Hej Gunte, vilka trevliga minnen som poppar upp! Och tack för fin bildkritik!
Jag tittade en stund på bilarna innan jag läste din text. De sätter verkligen tidsprägel på bilderna. Är det fisk i lådorna som lastas av? Intressant historia om Gunilla och det är väl inte helt omöjligt att det är samma fartyg.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2024-01-23 20:56
Hej Lena, tror det är fisk i lådorna. Texten och flera bilder i länken gör mig ganska säker på att det är samma fartyg :-)
Hej Björn.
Härliga historiska bilder och text - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2024-01-23 20:56
Tack för det Erik, alltid roligt med lite äldre bilder!
Vilka underbara bilder! Det syns att du hade ett bra "fotoöga" redan då. Kompositionsmässigt fastnar jag för bild tre och där noterar jag också smalspår och normalspår på kajen. Jo, jag är ju lite nördig...
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2024-01-23 20:58
Hej Bjarne, tack för dina fina bildkommentarer! Och det är klart att du ser det som hör till ditt gebit!
Oj vad dessa bilder väcker minnen!

Mercedesbilarna skulle säkert till Gotland. Handlaren i Visby hette Stig Alyhr. Jag lärde känna honom sen jag flyttat till stan ifråga och en kort tid hade en i princip uttjänt MB 220 SEb fen-merca.

Gotlandsbåten åkte jag och mina kurskamrater med och det bör ha varit just 1958. Turistklassen var nånstans långt nere i båten. Tror man låg i halmstackar. Vi åkte lite lyxigare, vandrarhemsstandard från tiden med anordnade kojplatser, troligen med halmmadrasser. Professor Erik Lundberg som ledde exkursionen åkte i hytt.

(Halmmadrasser bestod av ett tygöverdrag som man fyllde med halm. Det kunde klia ibland.)

Bra klass på bilderna, både tekniskt och att du siktade så att det blev något!
Svar från Khalad 2024-01-26 23:15
Tack Måns för fin kritik! Förstår att du har minnen som trillar fram när du ser bilderna. Halmmadrasser har jag undsluppit.....



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg