Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KLIMATET, FÖRLÅT VÄDRET, IDAG

***

Ursäkta trivialiteterna. Men det har snöat i omgångar och det var -23 C i morse. Just nu är det -16 C. Ovanligt för Finspång. Undrar om Golfströmmen har stannat?

*

Altanhörnan i kväll kl 21

*

***

Inlagt 2024-01-16 22:13 | Läst 586 ggr. | Permalink
Dina altanmöbler står och "kuddemuddar" sig, som jag brukar säga om min bil.
Mycket kyla och snöskottande denna vinter - åtminstone för att vara värmerekord... :-)
Svar från Khalad 2024-01-17 16:14
Tack Peter, det gör dom! Faktiskt är dom flesta insatta i boden, men allt får inte plats.....
Rätt uppfattat, det är vädret. Prognoserna har ju hela tiden gått ut på att det blir mer extremväder, köldrekord nån gång och värmerekord oftare. Golfströmmen avhandlades seriöst i SvD häromdan, osannolikt att den stannar i brådrasket /detta sekel).

Men visst är det kallt! Och snöigt. Inom stadsplanelagda, förlåt detaljplanelagda områden med kommunalt huvudmannaskap, ska kommunen sköta gatorna och fastighetsägarna trottoarerna.

Nu verkar alla tagit ut det där med varmare klimat i förskott då det gäller vinterväghållningen. Va!? kan det bli vinter, det hade vi aldrig trott. Samma med Trafikverket och dess anslagsbeviljare regeringen. Va!? kan det bli vinter, det har vi inte budgeterat för.

Bilden: Tjusiga snöformationer på utemöblerna, det ser mysigt ut där inne.
syntax 2024-01-17 08:28
Haken är att prognoserna om extremväder inte slår in där jag befinner mig. Jag hade en normal traditionell svensk sommar på Åland, och hittills en gammaldags normalvinter i Stockholm - vilket innebär att snön ligger sedan början av december, det kommer ett antal köldknäppar, och ett antal ordentliga snöfall. Det snöade liksom under en gammaldags normalvinter... :-)
MattiasL 2024-01-17 14:36
Där jag befinner mig i Connecticut har vi just fått det första snöblandade regnet för i år som sedan frös på. Annars brukar vintern vara som i Stockholm ungefär, minus ett par veckor i början och slutet. Grannarnas magnolia har knoppar, strax före jul blrjade värblommorna slå ut. Delar av Maine, som brukar vara rejält kallt om vintrarna låg under stora mängder vatten i helgen. Här regnade det hårt också, och jag och en kompis sög ut vatten med tre dammsugare och en pump från hans källare, sammanlagt minst tolv kubikmeter. Samtidigt är det rekordkallt i andra delar av landet. Så att något förändras är rätt uppenbart.
Svar från Khalad 2024-01-17 16:29
Hej Måns, jag vet nog skillnad på klimat och väder :-). Fast i statstelevisionen drar man sig inte för att efter varje liten kort värmetopp deklarera att klimatet blivit varmare. Och visst läste jag SvD:s artikel om Golfströmmen. Men den kvinnliga metereologiprofessorn i gårdagens SvD var dåligt informerad, tvärt emot vad hon påstod slogs århundradets köldrekord i Sverige för ett par veckor sedan med 44,6 grader i Vittangi (5 jan). Och prognoserna om mer extremväder i allmänhet är nog mer för att parera för att vädret inte alltid blir som tänkt, någon bevisföring för detta har jag aldrig sett. Ibland förklarar man att högre temperaturer (som ju är konstaterat) ger större energi men då glömmer man att det som orsakar oroligt väder inte är högre energier i sig utan högre skillnader i temperatur mellan olika områden. Och det tycks sjunka eftersom polerna påverkas mer av temperaturstegringen än resten av jorden. Nåja, våra hemmagator är plogade med inga vallar har tagit bort så det är bara ibland man kan mötas....Tack Måns!
Svar från Khalad 2024-01-17 16:41
Hej Mattias, vädret växlar mer än de flesta kommer ihåg eller vet, normalväder finns knappt. SMHI har ju valt 30-årsperioder att jämföra aktuellt väder med men det är i kortaste laget. Går man i på deras hemsida kan man lätt hitta att att fortfarande under såna perioder växlar genomsnittsvädret rätt mycket med veckodag. Och att det skulle finnas systematiska och vetenskapligt grundade skillnader i väder mellan olika veckodagar har jag lite svårt att ta in. Bra gjort att tömma 12 kubik, det är mycket! Häsningar
Måns H 2024-01-17 19:31
DN-kåsören Red Top konstaterade att ett mannaminne är 3 år då det gäller väder.

(Personligen tror jag att Peter har bättre väderminne. Själv minns jag enstaka extremer som kalla vintern 1942, varma getingsommaren 1959 och svinkalla vintern 1985 då Gotlandsbåten fastnade i isen.)
Även här i Helsingborg har vi nog en decimeter snö nu, det är nog det mesta jag har haft de senaste fem åren. Normalvinter här är ju annars ingen vinter. Det ser imponerande ut på trädgårdsmöblerna
Svar från Khalad 2024-01-17 16:32
Tack Peter! Gissar att det är lite fusk, när det snöar och blåser hårt som under måndagsdygnet lägger det sig oftast mer snö på läsidan och här inne i hörnet...
Hej Björn! Jag känner igen mig, bilden kunde varit tagen på vår altan i Västerås. Trots kylan utstrålar den mycket värme. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2024-01-17 18:51
Tack Mats! Det förvånar mig inte, har förstått att det ser ut så här uppe i Korsheden/ Söderbärke också. Det har nog lagt sig lite extra här i hörnan också :-)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg