Khalad Photography Blog
KYLA OCH SNÖ. MEN VACKERT. OCH SÅ ERBJUDANDET DÅ SOM KRÄVER SVAR
***
Det knäpper så det dånar i huset när temperaturen sjunker. Temperaturen ligger i skrivande stund på -25 C. Är det klart under natten hamnar vi nog på -30 i morgon bitti, men skyar det på kanske det går ner till -10, vi får se. Bilderna är från förmiddagens promenad utefter Saxevägen (Nohrstedtsvägen). Sånär som de två sista då som är tagna betydligt senare.
*
Trots det strålande vädret är foto-och skrivkoncentrationen dålig. Igår ringde kommunen för att tala om att nu finns det ledigt rum för särskilt boende, det som vi står i kö för sen ett halvår. Dom vill ha besked under nästa vecka. Och vem är jag som kan ta grundläggande beslut för en annan människa?
*
14 år och snart 42 000 mil till trots startade den snällt i morse vid -20 C
*
Harspåren såg inte ut som vanliga harspår, dom sjunker ner rätt bra
*
Stefan på väg in efter att ha sett till korna är min gissning
*
Solen gav vina skuggor
*
Senaste snön har kommit i lätta fluffiga flingor, formerna blir därefter, mjuka och fina
*
*
Så ska en vinterväg se ut!
*
Granarna på andra sidan Saxesjön står vackert vinterklädda
*
På seneftermiddagen när solen gått ner kommer ljuset liksom underifrån
*
Den vanliga utsikten västerut
*
***
Jag har väntat intresserat på att temperaturen skall gå ner till 20 på Åland någon natt - men inte. En sådan natt, och jag skulle bli av med mina Kastanjemalar som sedan några år plågar och förfular mina grindkastanjer. Hasselvik ligger på samma breddgrad som Korsheden.
Och det där med beslut. Vem skulle annars ta det? Du är nog väldigt kompetent att hålla i saken och styra till det bästa.
Jag kan trösta dig med att berätta att när min mamma väl kom till det särskilda boendet så fungerade det jättefint. Pappa hälsade på henne varje dag och i början flera timmar varje dag. Mamma anpassade sig snabbt och fint till den nya miljön och personalen var verkligen enastående. Det finns ju en trygghet i att veta att det alltid finns människor med kompetens i närheten så att man kan släppa på den anspänning det innebär att själv behöva ta detta ansvar 24 timmar om dygnet.
Du kommer säkert att ta rätt beslut hur du än väljer.
/Affe
Tack för att du delar med dig av dina tankar, kring frågor som vi alla har i olika saker. Den kärlek, omtanke du visar din hustru kommer att leda dig rätt i de beslut du behöver ta för det bästa för er två.
Önskar dig en skön helg!
Daniel
Jag förstår att det är ett svårt beslut, men ibland måste man ta dem också även om det bär emot inombords.
Hälsningar, Bjarne
Tyvärr är verkligheten att den det egentligen gäller normalt sett inte längre klarar av att fatta de betydelsefulla besluten, och då är det rent krasst sett så att det trots allt är en stor vinst om det åtminstone finns någon som kan göra det, som inte är en byråkrat som sitter och tittar på papper i kommunhuset eller annorstädes. Nu kanske jag framstår som lite kall, men det är inte i sig meningen, utan mer att vara rak. Sedan hra jag full förståelse för att det är inte bara ett praktiskt beslut, utan även ett som har känslomässiga och kanske i viss mån en sorts definitiva dimensioner, och att särskilt de sistnämnda aspekterna är inte alltid är lätta att hantera.
I:s Alzheimerdiagnos är c:a 7 år. Jag tycker hennes kognitiva försämring gått förhållandevis långsamt. Fortfarande efter 7 år har vi god kontakt, I förstår allt jag säger, vi samtalar om vardagstrivialiteterna här och nu, även om hon börjar få svårt att tala, det blir ofta korta meningar som jag får avsluta. Hon har inga temperamentsutbrott, aldrig ovänlig eller arg och heller inga vanföreställningar.
Markant är istället den fysiska försämringen som kommit sent och gått desto snabbare. Förra sommaren var hon med i Korsheden, vi promenerade (någon km) och vi simmade (korta sträckor) tillsammans och hon klarade sig utan inkontinensskydd. Idag kan hon inte stå upp själv, ännu mindre gå och hon är helt beroende av inkontinensskydd. Total förändring på ett och ett halvt år.
Förra sommaren konstaterades vid uppföljning av tidigare stroke att hon fått NPH (normaltryckshydrocefalus, vattenskalle). Röntgenuppföljningar genom åren visar att denna NPH utvecklats under de senaste två åren. De absolut vanligaste och tydligaste symptomen av NPH är gångsvårigheter och inkontinens. Upptäckt i tid och med gott allmäntillstånd kan detta opereras, man gör en shunt som minskar mängden av ryggvätska i hjärnans håligheter. Detta leder ofta ( inte alltid och i olika utsträckning) till minskade problem.
I har nu börjat en utredning för att se om hon bedöms ok för operation.. Detta tar tid och operation blir tidigast i vår om den alls blir av, i vilket fall långt efter vi måste ta ställning till boendet. Skulle hon få operation, och skulle hennes gång- och inkontinensproblem bli någorlunda bättre skulle jag direkt säga att det kognitiva tillståndet enbart inte är så dåligt att hon behöver särskilt boende än. Å andra sidan skulle minskade gång- och inkontinensproblem naturligtvis ge henne bättre livskvalitet även om hon då bor på särskilt boende.
/ Björn
Sen - vem är väl jag att ha synpunkter, jag förstår att du är i högsta grad kompetent att fatta beslut, om än jag förstår din vånda!
Emellertid, jag har sett motsvarande situation på nära håll i olika tappningar, inte minst professionellt; vi börjar ju dessutom de flesta komma dit, på olika sätt.
I alla, dvs samtliga fall har jag sett och förstått att situationen förbättrats påtagligt, för alla parter, när beslut väl är fattat och serviceboeende/särsilt boende blivit verklighet.
Och jag tycker inte att man måste vänta till situationen är direkt ohållbar innan man fattar beslut - det tror jag inte är bra för någon. Bara detta att ges möjlighet att orka bättre tror jag (och har jag sett) gör att samvaron, och därmed livskvaliteten, blir mer positiv för alla.
Men, situationen är din förstås och ingen situation är ju den andra direkt lik, även om det ser ut så på ytan. Och det är ju inte bara grundläggande beslut för någon annan, det handlar ju också i väldigt hög grad om dig (och därmed också i hög grad relativt alla andra, faktiskt).
Med bästa hälsning//GöranR
jag läste din kommentar och förstår varför beslutet är extra svårt att fatta. Så länge det finns hopp lever man ju på det.
Hälsningar Lena