Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BILDSKÄRPNING MED AI I PRAKTIKEN

***

Hur är det nu med AI, gott eller ont? Det spekuleras en hel del, jag tycker det är enklast att vänta och se hur det fungerar i verkligheten. Och med verkligheten menar jag när det faktiskt finns ett behov av bildförbättring. Min bror Dag gick ju bort för en vecka sen och jag tittar såklart en del på vad jag har för bilder på honom. Äldsta bilden tror jag är från 1952, tagen med pappas lådkamera, 6x9 cm. Dag är alltså 8 år och vi är på gården till Carlavägen 31 i Ludvika. Jag tycker av olika skäl om den bilden, både för att det är första egna bilden av Dag men också för att den som bild är lite häftig med det starka skuggspelet på väggen bakom, men har störts av att Dag inte är skarp, han står för nära för lådkameran som hade fastfokus.

I går provade jag VanceAI och den bilden. Till att börja med var det vansinnigt enkelt. Började med att googla AI sharpening och fick upp VanceAI direkt. Tror att det var direkt jag klickat in mig på deras hemsida jag fick erbjudandet att ladda upp en bild för test gratis (fattade jag rätt har jag 2 gratistest till). Det tog inte lång stund innan bilden var klar, säkert under en minut, och jag kunde ladda ner bilden, ni ser resultatet nedan. Jag tycker det blev alldeles utmärkt. Det betyder naturligtvis inte att bilden är perfekt, eller egentligen, ansiktet är lite för perfekt. Hyn ser totalt slät ut, nästan aningen konstgjord. Men i den stora, icke croppade bilden, är resultatet bra. Han biter sig i underläppen och har just det tveksamma leendet som visar att det kändes lite spännande att bli fotograferad på hemmaplan av brorsan. Och sist men inte minst, det är ju Dag jag ser skarp.

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2024-01-01 22:13 | Läst 796 ggr. | Permalink
Onekligen ett bra resultat. Som alltid vid skärpning blir andra saker som var bättre som oskarpa, skärpta i samma grad. Problemet är att det är svårare att åstadkomma en snygg oskärpa där man vill ha den. Det jag främst tänker på är snöresterna i den nedre bakgrunden som efter skärpningen ser ut som uthällt strösocker. De skärpta reporna på väggen är ju däremot lätta att klona bort.
Bra i alla fall - och ett utmärkt material för vidare manipulering i det vanliga bildbehandlingsprogrammet.
Bilden är ju bra och säkert viktig för dig. Värd att jobba med.
ztenlund 2024-01-01 22:47
Kan man maska av vad programmet ska ge sig på att skärpa så är ju det på marken enkelt löst, för här vill man troligen begränsa skärpningen i huvudsak till Dag. Ev. kan man istället ta en skärpt och oskärpt version och "måla fram" den skärpa versionen av Dag i den mer oskarpa bilden. Kanske behöver man ta med lite skärpt utanför för att det inte ska se konstigt ut, men rent konceptuellt.
Jag tycker det ser fint ut det här! För det är väl ansiktet som är det viktiga!
Och det är nog bara du som ser om det blev bra!
/B
Tråkigt att din bror gått bort. Jag visste att han var sjuk men har inte hängt med riktigt den senaste veckan. Bilden blev väldigt mycket bättre och det som blir lite störande kan man ju lösa lätt på flera olika sätt. Jag hade nog valt att klona men kan man göra det direkt i samma program är det kanske ännu enklare.
Hälsningar Lena
Först vill jag beklaga din brors bortgång. Det är en fin och härlig bild på honom och jag tycker att skärpningsresultatet blivit mycket bra. En möjlighet är ju att slå samman den oskärpta och skärpta bilden och behålla den skärpta versionen på Dag och låta resten vara original.
Hälsningar, Bjarne
Hej,
Utmärkt bild. AI ger en bra skärpning utan några tydliga misshagligheter för en okänd betraktare.
Här är tekniken på rätt väg.
Ha det väl
Bob
Fungerade riktigt bra. Har använt Topaz Sharpen några gånger, men det är oftast AI brusreducering som man oftast använder



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg