Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

COP 28

***

Som jag förväntat mig kom man aldrig fram till några skarpa överenskommelser vid COP 28. Många som hoppats på eller krävt sådana är besvikna. I min värld är förväntan att vi i år skulle fastlagt en tidplan för utfasning av fossila bränslen helt orealistisk och ett tecken på att man inte förstått innebörden av att 84 % av all global energi idag är fossil och vad som skulle ske om den på säg ett årtionde skulle fasas ut. Länder som Kina och Indien ser i stället ut att fortsätta öka mängden fossila bränslen som utnyttjas ytterligare en tid. Det ser uppenbart heller inte ut som om det är stor brådska - fortfarande ökar skördarna, minskar antalet pga av naturkatastrofer omkomna, minskar ökenarealen, ökar förgröningen och har inte frekvensen/amplituden av stormar, översvämningar, torrperioder, tornados mm påverkats globalt statistiskt påvisbart, detta trots att vi i det närmaste redan "uppnått" en temperaturhöjning på 1,5 C.

*

Ambitionerna som uttryckts tycker jag är utmärkta. På längre sikt måste ökningen av koldioxid avstanna och så småningom sjunka och för första gången är detta, utfasningen av fossila bränslen, officiellt accepterat. Att UAE formellt tillkännager att man är medveten om att COP 28-överenskommelsen innebär ett paradigmskifte är både stort och oerhört betydelsefullt. "With an unprecedented reference to transitioning away from all fossile fuels, The UAE Consensus is delivering a paradigm shift that has the potential to redefine our economies"  the summit´s UAE presidency said on social media.

*

Vill ni ha lite roligare läsning runt detta tema föreslår jag ni följer länken (här).Fastna bara inte på första sidan, den är roligare och mer omfattande än det först verkar, scrolla på ner bara! Läs och titta gärna med eftertanke.

*

*

***

Inlagt 2023-12-17 21:34 | Läst 420 ggr. | Permalink
Du skriver: "...I min värld är förväntan att vi i år skulle fastlagt en tidplan för utfasning av fossila bränslen helt orealistisk och ett tecken på att man inte förstått innebörden av att 84 % av all global energi idag är fossil och vad som skulle ske om den på säg ett årtionde skulle fasas ut."

Bra sagt, eftersom detta är centralt och väldigt viktigt.
Innan man river ner staket, måste man ha klart för sig vad man skall sätta upp istället. Blåögda människor tror att det fortfarande skall komma el i ledningen, varmvatten i kranen, fungerande transporter, mat i affären... och så vidare - efter det att dom har varit ute och förverkligat sina visioner.

Har man alltför besvärande visioner, bör man söka i sjukvården!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg