Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÅR 1955

***

Året är 1955.  Churchill har avgått och i USA sjunger Bill Haley Rock around the clock och Elvis har gjort sin första konsertturne. Motboken har försvunnit och de första charterresorna till Mallorca görs. J35 Draken provflögs och Brylcreme lanseras i Sverige. Värmeböljan i Sverige kulminerar 15 juli då 33 C uppmäts i Stockholm, och sommaren är den varmaste sedan 1914. Pinnglassen slår igenom.

Hemma hos oss på Carlavägen 31 i Ludvika är det höst och innanfönstren är nedburna, isatta och igenklistrade med papperstape för att minska draget. Lillebror Dag (11) lyssnar på radio och jag som nyss fyllt 15 testar min första egna småbildskamera, en Robot IIa. Den tog 55 st 24x24-bilder på vanlig 135 småbildsfilm, här har jag lagt ihop två bilder i LR så man ser en stor del av vardagsrummet och finrummet i bakgrunden. Det är en gammal lägenhet, nästan 3,5 m i takhöjd, vedspis i köket och kokseldad panna i källaren. Andra bilden visar Dag i badrummet. Svårt att låta bli att jämföra med bostadsstandarden som barnbarnen nu växer upp i. Guskelov, världen går framåt. 

*

*

*

***

Inlagt 2023-11-28 23:35 | Läst 720 ggr. | Permalink
Härliga bilder igen, Björn. Ja, så såg barndomen ut för mig också. Det är ju bra att barnbarnen slipper en del av det.
Svar från Khalad 2023-12-03 17:19
Tack Thomas! Så är det, ändå kändes bra då, något annat fanns ju inte…….
Jag kan tänka mej att det drog från fönstret när man satt i badkaret. FInt att du kunde lägga ihop två bilder. Lägenheten påminner om en av de två som finns i Hällefors, där man ställt i ordning dem som de såg ut på 50-talet. Där är det inte så högt i tak men möblemanget och radion stämmer bra. Alltid lika trevligt att se dina gamla bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-12-03 17:21
Tack Lena, kommer ihåg att du visat bilder därifrån. Och visst blev det bättre känsla för rummet när det gick att kombinera två bilder!
Ett eget universum; en bok, en skön fåtölj och en radio med spännande kanaler att söka.
Svar från Khalad 2023-12-03 17:22
Precis, tack Lars! Kunde mkt.väl vara radio Luxemburg som var inrattat.
Starkt tidsdokument! Jag har ju aldrig sett er lägenhet - men ändå är jag tillräckligt gammal så att jag har "sett" den.
Svar från Khalad 2023-12-03 17:23
Tack Peter, känslan är nog densamma :-)
Härliga bilder! Riktigt kul att se. Radion var betydande på den tiden har jag hört från mina farföräldrar.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2023-12-03 17:26
Tack för det Johnny! Det var liksom radion som fanns, var,en TV, datorer el mobiler fanns. Radio Luxemburg var det vi ungdomar ofta rattade in, enda stationen som hela tiden sände innemusik non-stop på kvällarna 😀
Gillar den första bilden. Men jag är lite ambivalent. Bilden är starkt igenkännande. Jag lyssnade själv mycket på radio när jag var ung. Men jag känner också något annat. Dag sitter där ensam i lägenheten. En känsla av hot. Iscensatt av Hitchcock. Han var ju mästare inom det här området. Förvandlingen av ett tryggt och välartat hem till något väldigt obehagligt. En av dina absolut bästa bilder.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Khalad 2023-12-03 17:31
Stort tack för en fin kommentar Torbjörn ! Kan hålla med att bilden kan tolkas som du beskriver, båda delbilderna är tagna i naturligt ljus och då ville jag hålla nere exponeringen något för att bli mer verklighetstroget. Jag kommer inte ihåg tillfället men ensam var han ju inte, dels var jag där och fotade och gissar ma var i köket, än var hon inte politiskt aktiv som hon senare var.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg