Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

URSÄKTA TJATET....

***

Ni kommer säkert ihåg bloggen om salix och acetylsalicylsyra häromdagen. Jag svängde förbi i går igen och tog ytterligare några bilder.  För mig är det uppenbart att det är videkissar som redan börjat släppa sina frön. Jag skrev blommar förra gången men menade just dom här kissarna.  Det handlar inte om att få rätt utan mer förvåning att se kissarna så här års. Dom brukar väl inte fröa förrän på våren, eller säg vårvintern? Ska man gissa på en andra blomning/frösättning? 

Två bilder, vardera ocroppat resp croppat.

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2023-11-27 21:05 | Läst 588 ggr. | Permalink
Hej Björn,
jag la till en kommentar i din förra blogg om detta men den har du kanske inte sett. Jag kolla lite på nätet och hittade ett uttalande från Kjell Bolmgren, forskare vid SLU.
– Just vide eller salix är lite knepigt. Det finns nämligen en rad arter av den som faktiskt har tufsar även på vintern.
Det var allt som sades i den tråden, men du har säkert rätt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-11-27 21:22
Tack Lena, intressant. Jag har ju ingen erfarenhet varken av fauna eller djurvärld men tycker det är roligt nu att lära mig det mest elementära och ibland studsar jag till när jag ser ngt som inte stämmer med vad jag trott mig veta. Ganska normalt alltså, roligt att veta, tack!
Vet för lite om växter för att uttala mig om detta, men lite knasigt ser det ju ut.. Kom att tänka på de Japanska Körsbärsträden i Kungsträdgården som ibland börjat blomma redan i februari eller t.o.m. i januari.. Förra vintersäsongen så började dom blomma redan i november 2022 första gången, och sedan i april i samma omfattning som dom brukar göra.. De träden tror jag har en genetik med sig från Japan att dra igång blommor om lite extra sol visar sig under en viss tid, sen finns det säkert en 'viss' värme i stan som också triggar dom. Kul upptäckt här i alla fall!
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-11-27 21:37
Tack Jan, har jag förstått Lena rätt i sin kommentar är det tydligen inte nödvändigtvis en andra blomning/frösättning. Men det finns ju annat som numera blommar två gånger har jag sett. Kanske allt inte är elände med en grad varmare eller två, inte häruppe i alla fall?
Efter vad jag har läst mig till och inhämtat från särskilt kunnig professor i ämnet kan en del växter blomma två gånger per år. Oklartvarför. Något som alla humlor och andra bin bör glädjas åt. Annars blir det svält när de vaknar fram i april. Och dålig pollinering resten av året. Som påverkar våra skördar. Allt hänger ihop.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2023-11-27 22:21
Tack Gunnar, visst är det så, allt hänger ihop!
mombasa 2023-11-28 11:39
Men om det är jolster som Stefan Arvidsson skriver är det nog normal frösättning på hösten och vinterkanten.
/Gunnar S
Sedär! Kul att få lära sig något nytt.
Svar från Khalad 2023-11-28 16:22
Visst är det, tack Peter!
Jag tror det är jolster, det är de som ser ut så hemmavid vid denna årstiden, vanlig i blöt snårskog. En salixart.
Svar från Khalad 2023-11-28 16:22
Tack för det Stefan, du har säkert rätt. Har googlat och det finns mer än fröhängena som stämmer!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg