Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SAOB OCH SPRÅKET

***

Efter 140 år är den alltså klar, Svenska Akademins ordbok, SAOB. Rejält arbete får man säga. Projektets startades 1883. Nu inleds första revideringen, det har ju hänt en del med språket på 140 år.  Revideringen kommer gå snabbare eftersom allt nu är datoriserat. 

*

Nu räcker det inte med ord för att kunna språket, meningar måste byggas, olika satsformer användas och mycket, mycket mera. Lite måste man också tänka på vilka man talar till. Så skrev tex Jean Paul Sartre 

Personer som lever i samma tidsålder och i samma kollektiv, som har haft samma erfarenheter och undvikit eller ställts inför samma frågor, har samma smak i munnen. De är invecklade i varandra på samma sätt och seglar med samma lik i lasten. Det är därför man inte behöver skriva så mycket. Det finns nyckelord.
Beskriver jag den tyska ockupationen för en amerikansk publik måste jag göra många analyser och vidta en mängd försiktighetsåtgärder. Jag måste ödsla tjugo sidor på att ta kål på myter och fördomar hos de förhandsinställda. Sedan måste jag för varje steg bestämma min position, söka i Förenta Staternas historia efter bilder och symboler som gör vår historia mer begriplig, och hela tiden hålla i minnet skillnaden mellan vår gammelmanspessimism och deras barnsliga optimism. Men skriver jag om samma sak för fransmännen, är vi bland oss själva. Det räcker till exempel med de här orden: "en konsert av en tysk militärorkester i parkpaviljongen", och allt finns där: den beska våren, landsortsparken, de mässingblåsande männen med sina renrakad huvuden, de blinda och döva förbipasserande som skyndar på stegen, de två eller tre surmulna åhörarna under träden........

Till och med inom det vetenskapliga området får man tänka sig för, inte bara om man vill skriva några vetenskapliga rader, utan också när man läser om vad vetenskapen kommit fram till. Så har vetenskapsfilosofen Karl Popper gång på gång poängterat att en observation aldrig är förutsättningslös, det finns alltid ett perspektiv och en uppgift eller ett problem; och en observation är alltid en observation av något. Som Bengt Molander skriver är uppmaningen "gå ut och observera" absurd om den inte kompletteras. Vad skall observeras? Hur? Vad vill du veta?

*

*

***

Inlagt 2023-10-27 23:33 | Läst 598 ggr. | Permalink
Bra och ack så nödvändiga påpekanden.
Vetenskapen kan, i likhet med all annan tankeverksamhet, inte vara "objektiv". Från första början spårar man in via egna val. Man måste ju i förhand ha ett intresse i saken - annars skulle man inte börja med vetenskap.
Mycket trevlig blogg! Gäller i högsta grad idag. Karl Popper är en vetenskaplig hjälte för mig, numera har jag inte orken längre att sätta mig in i så mycket.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg