Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TACKSAM FÖR ALL HJÄLP

***

Alzheimer går bara åt ett håll men förloppet är ändå ojämnt. Under dom senaste månaderna har försämringen för I gått snabbt, särskilt gäller det dom fysiska förmågorna. Att gå mellan rummen fungerar inte längre, det är rullstolen som gäller, alltid. Att gå nerför entrétrapporna är nu otänkbart och därför blir det heller inga bilturer tillsammans längre. När benen inte bär går det heller inte att stå, utom typ 10 sekunder åt gången. Det gör att enkla saker som att ta på kläder och byta skydd kräver två personer. Utan den utökade hemtjänsten hade det helt enkelt inte gått. Jag är djupt tacksam för hemtjänsten, den fungerar fortfarande alldeles utmärkt. Dom kommer tre ggr om dagen, morgon, middag och kväll, alltid två personer. Tre dagar i veckan får hon dusch, det gör dom oftast vid middagsbesöket. På ti och to får hon ett extra besök på eftermiddagen, social samvaro. Någon annan än jag som talar med eller läser för henne. Bilderna är från dagens sociala besök. Det är Yazan från Syrien som bläddrar i en av familjefotoböckerna. Han är mjuk och inkännande, det gör I trygg. I känner ju igen det hon ser och kommenterar ibland. Fortfarande är I på dagverksamhet två förmiddagar i veckan. Tidigare har vi själva tagit oss nerför trappen och in i bilen så jag har kört henne. Det fungerar inte nu utan det är färdtjänsten som kör och dom måste också vara två för att kunna lyfta ner rullstolen med I kvar i den, och jag är lika tacksam för färdtjänsten. Men visst är det ovanligt att känna hur mkt hjälp vi behöver i vardagslivet. Långt borta är allt prestationsjakt som mitt i livet var så viktig, oavsett det gällde jobbet eller att spela badminton några kvällar i veckan och ha ett familjeliv. Jag ser att I själv är tystare, somnar oftare och längre stunder i stolen och nog är ledsen ibland. Det kostar på för en utmattad hjärna att så mkt händer runt omkring.

*

*

*

***

Inlagt 2023-10-26 15:49 | Läst 1068 ggr. | Permalink
Det är glädjande att det fungerar så bra för er och att ni t o m får besök enbart för social samvaro. Det trodde inte var möjligt i dagens stressade tillvaro. Men som sagt, man läser bara om när det inte fungerar.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-10-27 13:00
Tack Lena, det funkar bra!
Fint att se att ni faktiskt får hjälp!

Men jobbigt att se tillvaron bli tyngre.
Svar från Khalad 2023-10-27 13:01
Hjälpen funkar fint, tack Måns!
Hej Björn.
Det är bra att du också beskriver hur bra hjälpen fungerar för er. Det gör den även här i DK, även om det alltid är någon som klagar i läsarbrev och på sociala medier. På senare tid har vi haft både vänner och familj här som haft kontakt med sjukvården och varit mycket nöjda. Jag har trots allt för en tid sedan och nu i onsdags varit i kontakt med både sjukhus och läkare. Trevliga och hjälpsamma alla.
Fina och omtänksamma bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik och AG.
Svar från Khalad 2023-10-27 13:02
Tack Erik, känns viktigt att berätta hur bra hjälpen är!
Härligt när det funkar i vardagen även om orsaken är mindre rolig..
HaD så gott det går/ Gunte..
Svar från Khalad 2023-10-27 13:02
Alldeles så, tack Gunte!
Fint att det fungerar med all hjälp och att man ser det positiva
Svar från Khalad 2023-10-27 13:03
Det finns fortfarande mkt positivt, inte minst den utmärkta hjälp vi får! Tack Peter!
Sorgligt och glädjande på samma gång. Så fint att kvinnan får tiden att umgås och läsa för I. Det känns bra att den tiden finns i dagens stressade tillvaro. Mvh Nina
Svar från Khalad 2023-10-27 13:08
Hej, så klart är det så. Yazan är en kille från Syrien. Tack Nina!
Ja, det är alldeles grundläggande i samhället att hemtjänsten fungerar, jag hade inte orkat allt med mor och far när man inte är frisk själv. Dock hade de anställda i kommunens hemtjänst alltid brått, men försökte samtala ändå, de var bra. Tack för du delar med dig,
Svar från Khalad 2023-10-27 14:34
Hej Stefan, det är viktigt. Ganska bråttom såklart, andra väntar också på hjälp. Det är nog mer besvärande när man ärbhelt ensam och behöver hjälp, tack!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg