Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

APOKALYPS NU?

***

Undergången står för dörren, precis som den gjort mer eller mindre kontinuerligt de senaste tusen åren. Just nu är det klimatet, miljön, AI och nukleära vapen, tidigare var det pesten och Guds straff. Precis som varje människa har ett ändligt liv måste väl jorden också ha det? Jodå, det har den säkert, fastän tidsskalan är milliarder år och inte decennier. Asatro, kristendom, islam, judendom spelar ingen roll, undergången skymtar alltid. Också hos Mayafolket och många andra. Man skulle kunna tro att sekulariseringen gjort frågan mindre aktuell, men av FS-bloggen verkar det inte så. Precis som inom alla religioner tidigare är allt fortfarande människans fel, även om det inte står att Gud blivit missnöjd. Våra hjärnor degenereras av datorerna och den mänskliga idiotin har härskat flera sekel.

*

Jag är mest förvånad över hur det gamla synsättet om människans  arvssynd behåller greppet. Människan är fördömd, moraliskt förkastlig och jorden skulle vara bättre utan henne. Genuin pessimism som måste få varje ungdom att tvivla på sin egen framtid om dom tar till sig stämningen. Mot detta står verkligheten som jag ser. Vi har aldrig haft det bättre, någonsin. Och då menar jag inte bara vita västerländska män. Störst är nog skillnaden för alla dom som fortfarande skulle varit fattiga och vana att svälta om inte den ekonomiska, tekniska och medicinska utvecklingen gått så oerhört starkt framåt, just under de senaste 150 åren (då människan nyss idiotförklarades). Också social utveckling har bidragit, kvinnans ställning har förändrats radikalt över stora delar av jorden. 

Och nej, jag tycker inte allt är bra nu, det finns massor kvar att göra. Och jag tror inte för ett ögonblick att mänsklighetens utveckling nu stannar av, att vi är framme, åtminstone så länge inte pessimisterna får övertaget. Vi har kommit långt, och jag talar fortfarande inte bara om ekonomi. Trots skjutningar och explosioner är risken försumbar att bli illvilligt dödad för var och en av oss. För tusen år sen var risken påtaglig att grannbyn skulle slå ihjäl oss om dom hade chansen att ta över vår mark och våra kvinnor. Vi har sjukhus och vi har sociala skyddsnät som ingen tid före oss kunde drömma om. Den som längtar tillbaka till den gamla tiden förstår nog inte hur det då var.

*

*

*

***

Inlagt 2023-10-26 12:33 | Läst 518 ggr. | Permalink
Ljuset skiner genom mörkret, just som på bilden.
Svar från Khalad 2023-10-27 14:38
Det gör det, jag är inte pessimist, tack Stefan
Jag hoppas ju innerligt att du får rätt! Att solstråken nertill i bilden tar över.

***********************

Just nu kom Henrik Höjers nyhetsbrev från Kvartal. Bara 10 % av svenskarna anser att landet utvecklas åt rätt håll. Mörkast bedömning sen mätningarna började.

Men han vill ändå ge lite hopp:

"En sak som ger hopp är att det numera bara föds 2,3 barn per kvinna i världen. Det är den lägst uppmätta siffran någonsin. Förutom att det betyder att folkökningen i världen bromsar in – takten minskar kraftigt – så betyder det att allt fler kvinnor hinner göra annat än att föda barn; de hinner utbilda sig, arbeta, läsa, bli självständiga och självförsörjande. Dessutom har det aldrig varit så säkert att föda barn som nu. Mödradödligheten vid förlossningen bara minskar och minskar. Kanske inte ett stort problem i Sverige – men i fattiga länder. I förmoderna samhällen innebar en förlossning nästan en procents risk att dö i barnsäng. Då flertalet kvinnor födde många barn inser man hur höga riskerna var, och vilken fara sex och familjebildning varit för kvinnor under historisk tid.

Färre barn och säkrare förlossningar är fantastiska nyheter som sällan får några rubriker. Och fria och friska kvinnor är en grundbult för demokratin i världen – jag skrev en artikel om just detta för några år sedan där jag intervjuade statsvetaren Staffan I. Lindberg: ”Ingen demokrati utan fria kvinnor” – det är ett tydligt resultat av statsvetenskaplig forskning. De långsiktiga effekterna av denna kvinnofrigörelse kan omöjligt överskattas."
Svar från Khalad 2023-10-27 14:45
Hej Måns, vi hoppas tillsammans. Att dom flesta inte tycker landet utvecklas åt rätt håll är näst intill självklart när det blivit ekonomiskt kärvare, ändå tror jag det är få som skulle vilja hoppa tillbaka några decennier eller ett sekel. Krigen i Ukraina och Mellanöstern gör inte stämningen högre och kriminaliteten har inte lösts, om inte det just nu tillfälliga lugnet håller i sig. Tack. Åns!
Ljuset segrar över mörkret!

/Lena :-)
Svar från Khalad 2023-10-28 11:58
Det gör det, tack Lena!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg