Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MED NYA SONYN 14/1,8 I SLOTTSPARKEN. BOKEH MM

***

*

Idag blev det en promenad i Finspångs slottspark med nya objektivet. Det är inte helt självklart att fota med 14 mm och 114 graders bildvinkel. Man får gå bra nära för att få en vettig förgrund, nå´t som fyller bilden hyfsat. Men slottsparken var ett bra val, det är bara att se till att träden nästan omger en, då funkar det. Eftersom detta är raktecknande skiljer sig karaktären avsevärt från mitt 24 mm, det är inte raktecknande. Himlen var besvärlig idag, mot solen var det inte blått alls utan ett intensivt vitt ljus från tunt dis men också ur den synpunkten var slottsparken bra, man kan lätt få träden att nästan omge sig. 

*

Bilderna är inte nämnvärt bildbehandlade annat är att ljusa upp skuggorna. Ingen croppning och ingen förändring av lutning och sånt.  Tredje bilden med räcket till en av de små broarna i förgrunden är tagen på största öppning och med skärpan på räcket ca 35 cm från kameran för er som vill bedöma bokeh. Bild fyra och fem är samma motiv men med en mindre förändring av den vertikala syftningslinjen, kolla solen. Den lilla skillnaden ger påtaglig förändring av trädens "lutning"  i ytterkanterna av bilden. Är helt nöjd så här långt......

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2023-10-01 23:06 | Läst 624 ggr. | Permalink
Snyggt, verkar vara ett riktigt bra objektiv, kommer att bli fina höstbilder härifrån om någon månad? Gillar att den har en sådan låg vikt, jag hade Nikons 14-24/2,8 i bara ett halvår men jag sålde den pga vikten, hade bara med den ute två gånger. Samyang 14/2,8 är lätt men det är klart man vill ju ha ett 14/1,8 istället. Fin bokeh också, kan tänka mig att man kan använda denna i någon rabatt till sommaren också. Jo man bör hålla det precis rakt för att inte få lutande linjer, går till viss del att räta upp i LR. Astro blir ju också ett bra användningsområde
Svar från Khalad 2023-10-03 16:48
Tack Peter, det känns väldigt bra. Sen beror det lite på fotografen också, det gäller att komma ut lite mer.....
Ser bra ut! Tycker 14 mm. är 'tillräckligt' mycket vidvinkel för att man ska kunna lägga kameran på 'rygg' på marken, kanske på en handske eller mössa eller något likvärdigt.. och låta kamerans självutlösare eller med en fjärrkontroll ta bilder uppåt, gärna sommartid då på en äng där diverse blomster och långt gräs reser sig upp mot himlen runt kameran där den ligger! Har testat det flera gånger ute på Gärdet på Djurgården, det blir hur fint som helst mot en blå himmel och kanske lite sommarmoln.. Eller under ett blåbärsris med blåbär och likaså uppåt mot träd och blå himmel, det ger ett fint perspektiv! Tycker 'makronissarna' här på FS tar alldeles för lite med bilder uppåt från ett lågt perspektiv.. Mitt 14-24 mm. zoom passar mig bättre än ett fast 14 mm. jag behöver ofta zooma in lite när jag fotar snygga moln/solnedgångar/norrsken från balkongen, 14 mm. kan ibland bli lite för mycket vidvinkel, och man slipper en del beskärning när jag kan zooma in lite istället.. men visst, en zoom väger ju alltid en del!
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-10-03 16:51
Tack för det Jan! Har tagit en del underifrån tidigare så jag vet att det kan funka bra, det var nog med mitt 16-35/4. Det kommer säkert med detta också. Och astrolandskap är det som lockar mest nu i oktober.
Hej Björn - tillykke med det nye objektiv. Det ser meget fint ud.
Mvh. erik.
Svar från Khalad 2023-10-03 16:52
Tack för det Erik, det gäller att komma ut i naturen bara.....
Det blir riktigt snyggt med denna bildvinkel. Har själv bestämt inte ha mer vidvinkel än 30 mm men det är nästan så jag ångrar mig nu ;) God fortsättning i vidvinkelvärlden..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-10-03 16:53
Tack Gunde, få se hur det blir framöver, lite experiment är det ju :-)
Det här ser ju strålande ut och jag förstår att du är nöjd. Jag har bara 16-35 mm och tycker att det är svårt att använda det på 16 mm, men det händer ibland t ex i bokskogen som jag besöker ibland. Intressanta skillnader på bild 4 och 5, jag noterar inte sådant förrän jag kommer hem och tittar på bilderna. Dessutom gör jag det för sällan.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-10-03 16:55
Hej Lena, objektivet är det nog inget fel på, vi får se om jag hittar motiv som motiverar köpet. Samtidigt tänker jag att skulle det bli liggande kan jag nog sälja det igen utan att förlora särskilt mkt eftersom jag köpt det begagnat :-)
Mycket fina bilder! Jag hade svårt med vidvinkel i början. Men nu gillar jag både, vidvinkel och makro. Men jag har en annan typ av sensor så det blir ändå annorlunda med mina 8mm.
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2023-10-03 17:02
Tack för det Halina, än är det mest lite övningsbilder även om slottsparken var fin. Om du har 8 mm objektiv med Olympus (4/3) motsvarar det väl 16 för mig, inte så långt från 14....
Det är fin optik, det syns. Förgrunden är, som du säger, viktig med rejält vid bildvinkel, man bör placera något intressant där, som löv t.ex. Mitt Laowa 7,5 har 110 grader, något behov av autofokus har jag inte då, med f8 blir det skarpt från 4 dm till evighet. Lutningsproblem uppstår när jag placerar horisonten längst upp eller ner. Det är en vacker park du visar med sommarkänsla, fint där du bländat ner för sol med strålar.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg