Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SONY FE 14/1,8 GM

***

Under en tid har jag letat efter ett begagnat Sony 14/1,8 och häromdagen hittade jag ett. Det var nersatt rimligt mkt men ändå i nyskick och fanns i Norrköping så jag bestämde mig ganska snabbt. Min tanke är att prova lite astro/landskapsbilder vid tillfälle, alltså landskap med vintergatan tex, men gärna  annat såklart tex vid storstadsbesök och varför inte några sommarängar också, vi får se vad det blir. Först kameran med nya objektivet, därefter ett gäng bilder tagna direkt på stan i Norrköping och några hemma bara för att få känna på känslan. Några är nästan direkt ur kameran, några restituerade, några croppade. Tror att jag kommer ha lite skoj med detta......

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2023-09-30 11:45 | Läst 961 ggr. | Permalink
Hej,
Mycket tilltalade bilder med ett bra objektiv. Tecknar verkligen snyggt. Bara raka linjer.
Det kommer du ha mycket kul med.
Lycka till
Bob
Svar från Khalad 2023-09-30 23:21
Tack Bob, ska bli roligt att prova lite mer seriöst! Hälsn/ Björn
Ett nytt objektiv piggar upp! Många bilder på vägen hem. En vid vidvinkel är mycket användbar, ljusstark också. Fastnar för bilden med en man på bänken och skylten "city life" rakt över gatan.
Svar från Khalad 2023-10-01 21:23
Så är det Stefan :-) Objektivet är lätt för att vara en ultravidvinkel med största öppning 1,8, 450 gr ungefär. Tack!
Intressant objektiv Sony 14/1,8, reagerade på att det var såpass lätt Sigmas 14/1,8 väger ju det dubbla. Jag har Samyangs 14/2,8 men hade gärna valt ett ljuskänsligare, blev nyfiken på vad jag kan få till Nikon, förutom sigmas klump, får gräva runt lite.

Fin serie, det ser ut att prestera, jag saknar dock bilder på största öppning i närheten av närgränsen för att se hur bokeh ser ut
Svar från Khalad 2023-10-01 21:30
Det är det. Lägger straxt ut en serie från slottsparken i Finspång, tagen idag. Där finns en bild tagen med största öppning och med skärpan inställd på staketet på en av dom små broarna, ca 35 cm från objektivet. Tack Peter!
Trevligt! Motiv för ett 14 mm. finns ju, det visar dina bilder här.. Har själv ett 14-24 mm. f/2,8 Nikon zoom. Och det är nog det objektiv jag använder mest vid 'molnfoto'/solnedgång och lite Norrsken, då fotat från min balkong..
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-10-01 21:35
Hej Jan, det gör det säkert. Lägger senare i kväll ut en serie jag tagit med lite mer eftertanke i slottsparken i Finspång idag.. Även om det är raktecknande får man ju vara rätt noga med kamerans siktlinje i vertikalled för att inte få för starkt lutande i bildens ytterkanter. Ibland gör man det ju medvetet men oftast inte, tack Jan!
Extremt brett men tack vare raka linjer tecknats raka (hur det nu gått till - restituerar kameran även i RAW?) så blir resultatet bra. Fast så ovanligt att jag inte kände igen platsen för de första bilderna fast Nelins konditori är väl känt fört mig!

Blir rörd av bilden med din fru. En personlighet som håller stilen.
Måns H 2023-09-30 21:04
PS. Hiitade nu recension i Optical Limits. Du har säkert sett den, men jag lägger in länken för övriga.

https://www.opticallimits.com/sonyalphaff/1141-sony14f18gm

Sammanfattningsvis får objektivet "Highly recomended". Det är sällan det omdömet delas ut! Och eftersom Optical Limits är tyskt och seriöst och aldrig överdriver också en del synpunkter om dess begränsningar.

Det framgår inte om Sony korrigerar i kameran även i Raw. Utan korrigering bara lite men dock tunnformig distorsion med en liten lite ansats till mustaschformig sådan. Inget som märks utom i arkitekturfoto, och med autokorrigering helt rak. Det syntes i dina bilder, grattis!
Svar från Khalad 2023-10-01 21:37
Hej Måns, 14 mm ger ju bred bildvinkel, 114 grader enl Optical Limits test (tack ör den!). Trots rakteckningen är det fortfarande viktigt att hålla kameran rätt (i vertikalled) för att inte få för starkt störtande linjer i bildens ytterkanter. I är den som verkligen är tapper, tack Måns!
Svar från Khalad 2023-10-01 21:47
Hej igen, är inte riktigt med när du funderar om Sonys korrigeringar också funkar i RAW. Profilkorrigeringarna för Sonyobjektiven funkar definitivt i LR där jag gör allt efterjobb.. När jag skriver restituerar menar jag helt enkelt efterbehandlingen i LR (Omforma lodrätt)./ Björn



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg