Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KOLBILEN OCH SÅNT

***

Jag minns fortfarande ljudet av kolskyffeln mot cementgolvet nere i källaren. Detta trots att vi bodde på mellanvåningen, det var alltså en våning mellan oss och källaren. Kan det varit vid sjutiden eftersom jag minns att jag låg kvar i sängen när jag hörde den och åtta skulle vi vara i skolan. Värd var farbror Persson på övervåningen, ganska  bister och sträng mot oss barn. Som jag minns det var fru Persson minst lika sträng och jag anar att farbror Persson inte alltid valde själv vad han skulle göra med sin dag. Då och då kom kolbilen och backade in på gården. Han backade fram till nära det rätta källarfönstret, drog ut den kanske knappt en meter breda korrugerade plåten och såg till att andra änden hamnade i det öppnade källarfönstret, därefter lyfte han flaket så att en lagom mängd kol hamnade i kolkällaren. Det dammade rejält av koldamm såklart i luften och farbror Persson var rejält sotig om både händer och ansikte innan allt var klart. Kol och kol förresten, tror han förklarade att det var koks och inte kol, koksen brann nog lite längre tror jag.

*

Här är farbror Persson i arbetstagen. Just här har han beställt hem lite jord/grus för att jämna ut lite ojämnheter på tomten. Törs jag säga att dom var lite snåla, eldningssäsongen inleddes alltid prick den 15 september, då hyreslagen sa att man måste. Detta oavsett hur kallt det var innan. Här kanske snålheten bedrog klokheten, det var mer sten än jord och grus. Bilden är tagen med pappas gamla lådkamera, 1952 eller 1953 och jag ser, från jungfrukammaren innanför köket. Det lilla taket nere till höger är taket över köksingången.

*

Ja just ja, kol. Den blir det koldioxid av när man eldar. Men det har vi väl slutat med för länge sen......

*

Eftersom media i Sverige nu mkt medvetet undanhåller info som inte passar gängse pk-agendor får man aktivt söka på nätet. Jojje Olsson kanske i förstone inte låter som en bra källa, men gäller det Kina är det nog svårt att hitta bättre. Har har bott i Peking ett tiotal år, behärskar språket och förstår landet. Sedan 2016 bor han på Taiwan eftersom han inte får nytt uppehållstillstånd i Kina så han har väl skrivit ett och och annat som inte faller Xi i smaken kan man tänka. Han ger ut Kinamedia och nyhetsbrev, kanske främsta källan för nyheter från Kina på svenska/ engelska. Man behöver inte vara överdrivet försiktig av sig för att inse att vi riskerar bli inmålade i ett hörn och kan få det ännu svårare med den kinesiska industrikonkurrensen. Redan nu gör kinesiska elbilar sitt intåg i USA och Europa på bred front och dom europeiska elbilstillverkarna är oroade. I Kina bestämmer Xi och han har industriell tillväxt högst på listan efter partilinjen, vi följer Gretas råd och lyssnar på de av henne och DN godkända vetenskapsmännen

*

"Kina fortsätter sin rasande utbyggnad av kolkraften
 

I mitten av augusti skrev jag här på Kinamedia om hur Kina historiskt rekord i koldioxidutsläpp under årets andra kvartal, genom en ökning med 10 procent från samma tidsperiod i fjol.

Vi kommer sannolikt få se liknande rekord framöver. En ny rapport från Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), ett forskningsinstitut baserat i Helsingfors, denna vecka visar att Kina fortsätter bygga kolkraftverk i ännu snabbare takt än tidigare.

Under första halvåret 2023 påbörjades byggnationen av ny kolkraft med en kapacitet på 37 gigawatt, samtidigt som ytterligare 52 gigawatt fick bygglov och planer på 41 gigawatt utöver det offentliggjordes. Trenden fortsatte enligt rapporten även i juli månad.

Sammantaget har nya kolkraftverk med en kapacitet på 152 gigawatt fått bygglov i Kina sedan i fjol. För att använda ett terminologi som är enklare att förstå, så har kinesiska myndigheter det senaste ett och ett halvt året gett klartecken till två nya kolkraftverk i veckan.

Sedan dess har även planer på ytterligare 169 gigawatt offentliggjorts. Som en jämförelse ligger hela den samlade kapaciteten i för EU och Storbritanniens kolkraft på cirka 150 gigawatt.

I skrivande stund håller kinesisk kolkraft med en kapacitet på 243 gigawatt på att byggas eller beviljats bygglov. Samtliga projekt har sammanställts på en karta enligt nedan av CREA och organisationen Global Energy Monitor, som driver projektet Global Coal Plant Tracker

//

Om de kolkraftverk vars byggplaner redan offentliggjorts också får tillstånd, så innebär det enligt CREA:s nya rapport att Kina kommer utöka kolkraftens nuvarande kapacitet med 392 gigawatt.

Då USA:s kapacitet ligger på drygt 200 gigawatt, så betyder det alltså att de kinesiska kolkraftverk som ännu inte har färdigställts har en större kapacitet än hela det nuvarande beståndet i USA och Europa.

Kinas aktiva kolkraftverk hade redan i fjol en kapacitet på över 1 000 gigawatt. Enligt nuvarande planer kommer man enligt CREA att utöka kapaciteten med 23-33 procent, vilket även innebär ett större tillskott av kolkraft under innevarande femårsplan (2021-2025) än under någon av de två föregående.

Som Lauri Myllyvirta vid CREA framhåller i tweeten ovan, så innebär utvecklingen sannolikt att Kina inte kommer minska sin kolkonsumtion under nästa femårsperiod, vilket man tidigare har lovat.

Kina konsumerar redan över hälften av världens kol och står för cirka en tredjedel av de globala växthusutsläppen. Som Nikkei Asia förra helgen visade enligt nedanstående grafik, så hade den globala kolkraften under 2000-talet minskat om det inte vore för den rekordsnabba utbyggnaden i Kina"

***

Inlagt 2023-09-13 21:54 | Läst 649 ggr. | Permalink
Kul att få en liten påminnelse från förr…Fin bild!
Svar från Khalad 2023-09-14 21:09
Tack Lena, alltid roligt att ta upp lite gammalt!
Ack ja - jag visste ju detta, men det är svårt att se saken så koncentrerad. Vad nyttar det vad slags bilar vi kör när Xi vräker på med sådana enorma kvantiteter koldioxid??
Saken är väl den att det är mycket lättare att mästra svenska bilister, än att mästra Xi. Det är lättare att tvinga tagelskjortan på den som inte kan värja sig, än att få någon oönskad klädsel på sådana som Xi.
Svar från Khalad 2023-09-14 21:11
Jo, vi vet nog alla att kina släpper ut mest koldioxid, men kanske ändå inte omfattningen riktigt och att ökningstakten ser ut att hålla i sig ett bra tag framöver.
Intressant bild och berättelse från förr!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2023-09-14 21:12
Tack för det Johnny!
Såväl DN som Svd , AB SVT SR med flera media har haft nyheten ute under sommaren. Om det inte räcker har 8sidor, Kinamedia, Utrikespolitiska Institutet, Tidningen Näringslivet och en hel del till. Jag tror att du får nyansera din bild av pk-media.
Allt gott
Gunnar S
mombasa 2023-09-14 11:35
Fin bild för övrigt!
Gunnar S
mombasa 2023-09-14 11:36
Fin bild för övrigt!
Gunnar S
Svar från Khalad 2023-09-14 21:38
Ibland undrar jag om du läser inläggen innan du svarar. Bland media du räknar upp finns Kinamedia som jag refererar till och skriver om Jojje Olsson och hans Kinamedia särskilt, det är min källa till senare delen av bloggen.. Vad menar du med nyheten? Att Kina är största koldioxidutsläpparen i världen har varit sant länge och det lär inte ngt media av betydelse ha missat. Det jag syftar på är att MSM (mainstreammedia) , i din uppräkning här DN, SvD och SVT, vad jag har sett har inte någon tagit upp det intressanta, hur mkt mer än andra kvarttalets siffror som redan ligger i pipeline som projekt under byggande, projekt som redan fått bygglov men ej startats och planerade projekt som ligger i fasta planer och som innebär ett större tillskott av ny kolkraft under innevarande femårsperiod än under någon av de två senaste och som betyder att Kina med all sannolikhet inte kommer minska kolkraften under femårsperioden som man lovat. Istället för att minska utbyggnaden av kolkraften kommer takten uppenbarligen öka. Erika Bjerströms (SVT) och DN:s förklaringar att utbyggnaden beror på en varma sommaren och fler kineser vill ha luftkonditionering som huvudorsak blir närstan komisk. Tack för inlägg och bildkritik/ Björn
mombasa 2023-09-15 09:55
https://www.dn.se/varlden/har-ar-varldens-storsta-satsning-pa-kolkraft/
Hej. Så skriver DN för ett par veckor sedan. Artikeln är väl rätt lik Kinamedias, bortsett från färre siffror. ( jag sitter och satt på ett gungande tåg genom Europa och det är inte alldeles lätt att skriva på en telefon kinamedia slank med.)
För tio år sedan var koldioxidökningen i atmosfären en bluff. Nu verkar det vara ett accepterat faktum.
/Gunnar S



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg