Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BLÖTBERGET - DET RÖR PÅ SIG

***

Ja, inte själva Blötberget förstås, men den nya gruvverksamheten som planeras. Det är svårt att låta bli och fota den imponerande gruvlaven i Blötberget. Gruvan lades ner 1979 men sedan länge planeras för återstart av NIO, Nordic Iron Ore. Ursprungligen talade NIO mycket om att starta brytning av de fyndigheter som prospekterats under sjön Väsman, men de fyndigheter som nu ska brytas nås från från samma schakt i Blötberget som tidigare använts. Dock kommer man nu inrikta sig på 420-metersnivån, tidigare bröt man mest ovanför 240-metersnivån. I sommar har nu ett offtake-avtal slutits med det amerikanska företaget Cargill Metals. Avtalet innebär att Cargill ska köpa 25 miljoner ton höggradigt järnmalmskoncentrat från NIO:s Blötbergsgruva. Järnhalterna kommer ligga på ca 60 % och är den typ av råvara som de nya koldioxidfria (vätgasbaserade) järnframställningsprocesserna behöver. Avtalet bedöms inbringa 35 mrd kronor under en bedömd produktionsperiod på minst 15 år. Kommer jag ihåg rätt talar man om produktionsstart 2024. På sikt har man inte heller släppt tankarna på järnmalmsbrytning under Väsman och i Håksbergsgruvan som ligger öst om Väsman (Blötberget ligger väst om sjön). Den som lever får se, men jag hoppas  allt går i lås. Det vore roligt om gruvverksamheten åter kommer på den ekonomiska kartan i Sverige, traditionerna är omfattande. När  jag gick i plugget i Ludvika var gruvan i Grängesberg stor och med Erland Waldenström i spetsen, i Blötberget pågick brytningen för fullt med med Halvar Enermalm som chef och likaså i Håksberg (kommer inte ihåg chefen där). Såg förresten nånstans att man räknar med att Sverige har omkring 3 000 gruvor, de flesta i Bergslagen! 

*

*

***

Inlagt 2023-09-09 19:54 | Läst 643 ggr. | Permalink
Hej,
Det vore verkligen spännande att komma igång i Bergslagen igen. Det finns många malmkroppar som aldrig helt utvärderats och kommit till produktion. Dessutom är det flera grundämnen som inte var intressant förr. Idag är de strategiska ur energi produktion.
Det som lever får se en ny framtid för landet.
H det väl
Bob
Svar från Khalad 2023-09-10 21:30
Tack Bob, vi är helt överens där. Undrar om det inte stod något om lantan också i ngt av tidningsklippen jag kollade. I får som sagt se :-)
Bob Bovin 2023-09-10 21:48
Jodå det finns i Bastnäsgruvan.
/Bob
Vi hoppas på det! Ofta följer annat intressant med i gruvorna, men inte här?
Svar från Khalad 2023-09-10 21:31
Hen Stefan, minns jag rätt stod det ngt om lantan också, tack!
Spännande bild, den känns dramatisk och fångade min blick direkt.
Svar från Khalad 2023-09-10 21:33
Tack för det Morgan, den passade att ”sota” en aning i bildbehandlingen…….
Gruvnäring eller inte, jag gillar bilden, spännande...
👌😊
Svar från Khalad 2023-09-10 21:35
Tack för det Hans-Åke, svv o lite lätt ”sotning” i bildbehandlingen ! Borde passa dig……



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg