Khalad Photography Blog
Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd
NÅDE DEN SOM KRITISERAR.....
***
.......polyamorösa, överviktiga, icke-binära, barnlösa. Ingen får i vår tid kränkas. Med ett undantag: religiösa skriver idag Ann Heberlein i SvD.
Jag har länge sett det orimliga i att hets mot folkgrupp inte omfattar också religiösa grupper. Koranbränningarna är inte rimlig kritik, det är just hets, avsett att skymfa, förnedra. Yttrandefriheten har redan det lagrum som behövs, det är i princip bara praxis som måste ändras.
*
*
***
Inlagt 2023-07-05 16:08 |
Läst 1589 ggr. |
Permalink
I sak har du dock fel om hets mot folkgrupp. Religion, eller som det står, trosbekännelse, omfattas visst. Däremot betyder inte automatiskt att det i juridisk mening är ett sådant hot eller missaktning som avses i lagen, mot en grupp, ett elda upp en (pocket)bok innehållandes någon religiös skrift. Religionen som sådan åtnjuter nämligen inget skydd. Vid något tillfälle kanske gränsen passeras, men det får den som lever se.
Sedan tycker jag ändå, diplomatiskt uttryck, att bokeldarna saknar all form av finess och dessutom gör sig till nyttiga idioter för aktörer med helt andra typer av agendor, eller så delar de själva just dessa. Det kan förstås vara svårt att veta ibland.
Begränsningen av yttrandefriheten har fortfarande tolkningsmöjligheter som man kan utnyttja men praxis måste ändras.
Din invändning "Det blir nog inte så mkt kvar om vi ska förbjuda allt som folk blir förbannade av" tycker jag är väl enkel. Yttrandefriheten och tryckfriheten har redan begränsningar, tex just detta med hot mot folkgrupp. Yttrandefriheten ger heller inte rätt att förolämpa eller baktala andra människor. Alltså skulle du ju lika gärna redan nu kunna säga som du gör. Att lagar har randvillkor eller undantagsfall tror jag är helt normalt. Inte ens att döda en annan människa är alltid brottsligt, om det sker som äkta självförsvar är det inte olagligt.
Lagstiftning sker ju inte i vakuum, lagstiftningen är ju till för att få ett samhälle som vi (riksdagsmajoriteten) vill ha. Därför är det stor skillnad på om enskilda personer eller mindre grupper av personer retar sig på företeelser eller om många miljoner människor i olika delar av världen gör det och det dessutom leder till regelbundna upplopp inom landet med stora kostnader våldsam förstörelse. Det motverkar dessutom den integration vi eftersträvar med alla muslimer som fått uppehållstillstånd i landet. Syftet med att bränna en koran är väl i rimlighetens namn inte att hetsa mot religionen i sig (vad nu det är) utan att skymfa de som tror på den?
:
https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/om-branning-av-biblar-och-andra.htm
Sammantaget är jag emot att införa gammeldags blasfemilagar, men för att nuvarande lagstiftningen behöver ändras. Att bränna heliga skrifter med polisbeskydd ställer till så mycket elände att polisen ska kunna vägra ge tillstånd.
Kommentarena var initierade! Jag läste på bättre. Ordningslagen är väldigt noga skriven för att hindra polisen från att tänka på konsekvenser bortom den aktuella platsen och tidpunkten. Jag tog vara på tipsen och gjorde om bloggen till en debattartikel i Folkbladet (S) i Norrköping.
Min inställning har inte ett smack med att böja sig för Erdogan att göra. Det ska vi inte göra. Såväl av princip som att det inte hjälper, han hittar i så fall bara på nya krav i så fall.
Lite bildkritik. Jag tycker inte att din bild lirar helt med bloggens budskap. Två unga kvinnor med täckta huvuden ska kanske illustrera en värdekonservativ och misogyn livsåskådning värd all kritik, men kvinnorna i fråga är uppklädda a la mode, med mobilen i aktivt läge. Den ena dessutom rökandes offentligt. Det är inte så många decennier sedan svenska kvinnor inte kunde röka offentligt.(Nu har gudskelov rökandet minskat, men av andra skäl.) Vad vi ser på din bild är två tämligen sekulariserade unga kvinnor med rötterna i Levanten som av någon anledning bär huvudduk. Varför de gör det får vi först reda på när vi frågar dem själva. Vilket kanske inte gör sig så helt lätt.
/Gunnar S
hälsningar Gunnar S
Jag tycker inte att man ska bränna heliga skrifter. Jag tycker inte att man ska lagstifta mot det. Men det mitt inlägg i tråden handlade om var att jag hade svårt att koppla bilden med Heberleins krönika. Jag borde kanske tillagt, som du föreslår, att nånting om att jag inte förstår vad bilden utttrycker, alltså att jag som mottagare inte förmått att tolka budskapet. Och det gör jag nog fortfarande inte. Jag får inte ihop bildens konnotation med budskapet i Heberleins krönika.
Om man kunde plocka bort kvinnornas slöjor ur bilden så försvinner den denotation som gör bilden till vad den, i min tolkning, syftar till. Det är som att bilden vill säga mer än vad den faktiskt gör. Heberleins krönika rör sig i generaliseringarnas landskap och då hamnar din bild, som är kopplad till texten i samma generaliseringarnas domäner. Men din bild är i sig och i mina ögon väldigt värdeneutral. En redundant bild om man vill använda bildanalytisk terminologi.
Bildretorik är något man kan resonera mycket och länge om.
Allt gott
Gunnar S
Fin bild för övrigt, från kära Norrköping, ser det ut som.
Vill man förbjuda bokbränning av religiösa skrifter så bör väl ovanstående bokbränning inte heller tillåtas?
Glädjande nog är det säkert så att det finns få nazister idag men många tyskar och österrikare lär väl ha nazism i släkten, inte sant? Men, de har förstås i praktiken avsagt sig det arvet och identifierar sig inte med nazismen. Som den antiteist jag är så hoppas jag att personer med religiöst arv kan avsäga sig sina religioner på liknande ett liknande sätt.
Att bränna heliga skrifter må vara en provocerande och mindre elegant religionskritik men det går ju inte att förneka att det ibland är ett effektivt sätt att frammana irrationella reaktioner som inte hör hemma i en västerländsk demokrati. Och därmed kritisera vad religionen ställer till med. Personligen så ser jag inte heller i fallet med koranbränning att det skulle hetsa mot en folkgrupp (utan av veta vad den juridiska definitionen är beträffande hets). Att reta upp anhängare är väl inte samma sak som hetsa mot dem? Jag ser det mer som en attack mot religionen i sig och inte de stackare som råkar ha fötts in i eller duperats att bli en del av den.
För övrigt så har politiska ideologier och religioner mycket gemensamt. De innehåller bägge instruktioner om hur man bör leva sitt liv och vilka värderingar man bör ha etc. Jag är totalt emot att särbehandla ideologier bara för att de är förklädda som religioner.
Jag stöder alltså rätten att bränna vilka böcker man vill (som man äger!) samtidigt som det ibland kan vara olämpligt. Att särbehandla och inskränka yttrandefriheten blir krångligt och orättvist som jag ser det.
Politisk tillhörighet verkar tyvärr i rätt stor omfattning ärvas från ens föräldrar – kanske inte i lika stor omfattning som i vissa religioner men ändå i en signifikant utsträckning.
Jag är i min fulla rätt att tycka att det är märkligt med läderbögar och flator (de brukar kalla sig så i de sammanhangen) som paraderar omkring i alla storstäder någon gång per år och visar upp sig, även om det förstås beror på att jag helt enkelt inte förstår mig på deras läggning och intressen. Däremot vill jag absolut inte förbjuda vare sig tillställningarna eller läggningen, eftersom de förmodligen är lika oförstående inför vissa av mina livsval.
Så länge det inte råder eldningsförbud är jag av den uppfattningen att man får elda vad man vill!
Apropå saklighet i religionskritik vem ska dra den gränsen? Och vad är det för fel på att provocera egentligen?
Att ändra på tolkningen av våra grundlagar på grund lättstötta religionsutövare och för att gå tveksamma ledare som Erdogan till mötes är sådant som man absolut inte ska göra. Som jag ser det. Lutande plan etc. '
Till sist, jag tror inte att muslimer eller andra religiösa skulle nöja sig med att bara acceptera att man bränner koraner eller andra heliga böcker hemmavid. Religioner skall inte särbehandlas!