Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TRE KROKARS GATA 4A eller GRÄV DÄR DU STÅR

***

Här stannade jag ett ögonblick och tog bilden när jag var in till Ludvika idag. Tre Krokars Gata 4A. Här flyttade vi in 1958, i våningen på nedre botten, till höger i bild. Detta var mina föräldrars första moderna lägenhet. Med modern menar jag riktig elspis, riktig diskbänk och kyl och frys och tvättstuga i huset. Och ett riktigt badrum, med varmvatten alla dagar i veckan och alla dagar på året. Inget av detta fanns på Carlavägen 31 där vi bodde tidigare. Jag bodde kvar tills 1960 då jag efter att ha tagit studenten ryckte in till I 13, Falun. För mamma och pappa blev det längre, inte bara deras första moderna lägenhet, det blev deras sista också. Pappa gick bort 1993, 90 år gammal, och mamma 2006, 97 år.

*

Det var en bra lägenhet, ganska nära till stan. Mamma gick ner och handlade tills hon blev 90 ungefär. Jag trivdes också bra. Eget rum hade jag förstås aldrig, jag delade sovrum med brorsan, men på Carlavägen delade jag rum med både brorsan och mamma, så definitivt ett steg framåt. Och det fanns flera bra saker med det här huset. Jag skulle börja andra ring hösten 1958, och tjejer var ju viktigt. Längst upp, till vänster i bilden, bodde Carmen. Hon var baronessa från Estland, hade förlorat man och son och gods under andra världskriget men flytt med sin dotter I (inte min I) och jag har berättat om henne tidigare (här ). Carmens dotter I (som också var baronessa ju) och jag blev kompisar och jag tänkte nog att det skulle kunna bli något mer. Nu var det ju så att just det här huset var innehållsrikt. Det finns en vinkeldel till detta hus som inte syns på bilden. Där bodde en annan flicka M och vi träffades också då och då. Till sist, i våningen över vår, alltså på mellanvåningen till höger i bild bodde I. Som ni förstår var det denna I som nu, efter att ha bjudit på en sockerdricka på tåget till Stockholm 1959, är min I.

*

***

Inlagt 2023-06-14 21:30 | Läst 2884 ggr. | Permalink
Så mycket minnen det måsta finnas bakom dessa anonyma fönster, tänk om hus kunde tala...
👌😊
Svar från Khalad 2023-06-15 20:18
Tack Hans-Åke, bakom dessa fönster liksom i alla andra hus!
En underbar berättelse ur livet. Det viktiga.
Svar från Khalad 2023-06-15 20:19
Tack för det Stefan!
Underbart för en ung grabb att växa upp där. Flickor överallt.
/Torbjörn
Svar från Khalad 2023-06-15 20:19
Visst var det, tack Torbjörn!
Trevlig vardagsbild som tillsammans med in text blir klart intressant!
Svar från Khalad 2023-06-15 20:21
Tack Anders! Har du hittat några svagheter på A7RV:an än?
Hej Björn.
Riktigt blogginlägg – just my cup of tea
Det kan mycket väl se ut som vårt (AG och mitt) eget hem här i Roskilde. Flyttade in 1966. Vi fick 2 döttrar, som tur var att de kom överens och kunde därför dela rum.
Med vänliga hälsningar från Erik.
PS: AG och jag bor fortfarande här.
Svar från Khalad 2023-06-15 23:20
Hej Erik, det är både skönt och stor trygghet om man trivs och stannar länge. Räknar jag rätt har bott där nu i 57 år, inte dåligt!
Trevlig historia från tid som gått..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-06-16 13:51
Tack Gunte!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg