Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ATT HITTA SIN VÄG. OCH LITE OM TEKNIK OCH AI

***

Indien är befolkningsmässigt nu världen största land, statistiker räknar med att Indien passerade Kina i april. Stort också till ytan, 3 287 000 km2, vilket ger ca 475 inv/km2. Det låter mkt och är mycket. Men ligger inte i topp. Ett annat land med hög folktäthet är det nu så omtvistade Taiwan. Taiwan har nästan 24 milj invånare på en yta av 36 197 km2, vilket ungefär motsvarar landskapet Jämtland som har en yta på 34 000 km2 och nu har ca 118 000 invånare. Jämtland som det ser ut idag är nog ganska olikt ett Jämtland med 24 milj invånare......

Nu är det väl inte alla invånare i Taiwan Kina vill åt, men man vill inte ha en västorienterad bas så nära sitt eget fastland. Vidare har Taiwan världens mest avancerade chipstillverkare, TSMC = Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Dom mest avancerade chipsen i världen tillverkas här och varken USA eller Kina (eller Europa) har någon motsvarighet. Till kunderna räknas tex Qualcomm, Nvidia, Broadcom, Intel, AMD, Apple Inc, Ampere, Microsoft, MediaTek och Sony. Inga avancerade flygplan, inga avancerade försvarsprodukter, inga avancerade rymdteleskop, inga avancerade missiler, ingen avancerad medicinsk apparatur byggs utan TSMC:s produkter. Sannolikt sitter de också i en del bilar och kameror. Både det strategiska läget utanför Kina och TSMC förklarar också varför USA inte heller vill släppa Taiwan till Kina.

*

Medan jag har teknik på agendan, några ord om AI. Hittills är jag inte särskilt imponerad , inte av chatrobotarna i alla fall. Att förvänta sig "genomtänkta" svar med nya infallsvinklar är nog för mycket just nu. Och några nya sanningar kommer heller inte fram, inte hittills. För såvitt man inte blandar ihop sanning med existerande majoritetsuppfattningar. För de svar man får är liksom sammanvägning av mängder av inlästa texter i allt från Aftonbladet till NYT, nobelpristagarböcker och vetenskapliga artiklar och lite till. Alltså bara svar som håller sig till vad majoriteten tycker om frågan man ställer. En helt annan sak är att jag ändå tror AI kommer spela allt större roll inom många tekniker.

*

 Och trots allt detta är den nära världen alltid viktigare än den stora.

I harmoni med sin egen uppgift i sin egen värld? New Delhi 2006

*

***

Inlagt 2023-05-26 14:54 | Läst 1528 ggr. | Permalink
Intressant detta om TSMC! Något jag inte alls kände till. Det måste ju vara en verksamhet där humankapitalet är viktigare än dom fysiska anläggningarna. Det förklarar en del av rävspelet runt Taiwan.
Svar från Khalad 2023-05-27 10:59
Hemligheten med avancerade chips är faktiskt väldigt mkt tillverkningstekniken. Det handlar om extrem miniatyrisering för att få in så många kretsar och funktioner på så små halvledarytor som möjligt, samtidigt som chipstillverkningen måste ske med extremt bra renrumsteknik, en dammpartikel kan göra chipset oanvändbart. Tech Peter!
Det är svårt att föreställa sej hur stort Indien är men ibland när jag frågar en doktorand på vår institution (från Indien) om något specifikt så tittar hon oförstående på mej och svara något i stil med "det finns inte i den region jag kommer från" eller "de namnen kan man bara ha om man kommer från den regionen" osv. Det är också helt ofantliga skillnader mellan hur människor lever. Din bild ser ut som jag skulle föreställa mej en gata i Indien, men man skulle säkert kunna hitta väldigt stora skillnader även där.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-05-28 20:57
Tack Lena. Det är svårt att föreställa sig ett enda land med snart 1,5 milliarder människor. Det väl nästan tre gånger så mkt som hela Europa. Från Himalaya i norr ända ner till Kerala. Det är sant att det finns en liten enormt rik klick människor där men viktigare tycker jag är att gruppen riktigt fattiga minskar snabbt. Det finns nu också en ganska stor medelklass där nästan var tredje indier definieras som medeklass
Den teknik du berättar om vet jag inget om, men intressant är det och förklarar förstås en del om striden om Taiwan.
Även svårt att tänka sig Jämtland med den mängden folk, ryser lite av tanken.
Din bild av Indien är lite av vad jag såg där, så många verkligt fattiga i ett land s och dessutom har så många otroligt rika. Så rika att det är svårt att inse hur rika de är.
Svar från Khalad 2023-05-28 21:00
Avancerade elektronikkomponenter räcker bra. Fortfarande finns väldigt många fattiga men det glädjande är att både ande,en fattiga och det totala antalet fattiga sjunker snabbt.
Starkt gatufoto..nerver är nog inte uppfunnet där eller så är det djungelns lag som gäller.
Intressant också om Taiwan..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-05-28 21:01
Tack Gunte, djungelns lag är nog ett bra uttryck även om det handlar om städer :-)
Ai är ibland läskigt bra ... https://adobe.ly/45zfnFB
Svar från Khalad 2023-05-28 21:02
Tack Anders, var nog för sent ute för att se innehållet -)
Intressant läsning! Det har varit en del om TSMC på senare år, bla ett program på SvT nyligen! TSMC håller även på att starta upp tillverkning i USA! "TSMC announced the Arizona factory in May 2020, initially pledging $12 billion toward it. "
/B
Det pågår rena racet i US för att komma ikapp. Både Intel och icrln Technologies satsar fin i varsitt 20 Mill us$ - projekt på avancerade chips, förutom att TSMC SAT satsar 40 Mill US$. Tack Bengt!
Kragen skulle nog kännas trång om jag levde i den miljön. Folk och fordon överallt. Utmärkt förmodligen för gatufoto men att ständigt vistas i sådana täta miljöer är inget för mig. Bra bild som tydligt visar människans utsatthet. Jag föredrar betydligt glesare omgivningar. Komparativa fördelar har i alla tider varit förutsättningar för handel och fred. Nu verkar det inte gälla längre. Nej, nu är det erövring av land och teknik som gäller.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg