Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HÄRIFRÅN TILL EVIGHETEN

***

Idag struntar jag i nomenklaturen, den är ändå helt ointressant. Norrköping idag på Olai Kyrkogata så visst är det gatufoto. Men bilden går utmärkt som barnbild också. Eller snapshot i största allmänhet. För mig blir det nästan alltid färg. Varför skulle jag självmant välja svartvitt när tillvaron är i färg? För det konstnärligas skull? Aldrig i livet jag offrar livsglädjen för konsten. Allrahelst nu på äldre dar känner jag att färgen blir viktigare och viktigare. Ju äldre vi blir desto mer tvingas vi att titta på livet i stället för att fullt ut delta. Men färgen finns där till glädje för alla.

*

Jag föll pladask för den här scenen. Undrar vad bilden på ryggen föreställer? Först tyckte jag det var fantomen, men kanske är det en apa? Fast vad har pistolerna med apan att göra? Om det nu är pistoler? Är man klok är man i alla fall försiktig, man vet inte var fallgroparna finns. Men det är tryggt att ha dockan i handen. Miljoner bilder och tankar rasslar förbi i mitt huvud. Barnen i världen, och mina. Och världen. Och att bara det eviga nuet existerar, härifrån till evigheten.

*

*

***

Inlagt 2023-05-05 22:16 | Läst 1830 ggr. | Permalink
Så fin bild!
En utsträckt hand ifall ...

Nej, vi ska inte följa några regler.

"När vi lärt oss alla regler, kan vi jobba utan dem."
Var det Picasso som sa det? :-))
//Lola
Svar från Khalad 2023-05-08 21:12
Tack Lola! En utsträckt hand är alltid bra!
Hej,
Underbar bild med flickan och snuttefilten. En sådan behöver man hel livet. Utan den går man under.
Respekt.
Ha en fin weekend
Bob
Svar från Khalad 2023-05-08 21:12
Tack Bob, glädjer mig att du gillar bilden!
För mig när jag plåtar svartvitt så är det inte alls för att det skall verka "konstnärligt" - det tycket jag låter som en nidbild, eller nidbeskrivning. Jag kör svartvitt för att jag för just den fotograferingen vill ha bort färgen, för att koncentrera mig på formuttrycket. Det är av samma skäl som man gör en svartvit linjeteckning, en tuschlavering, en prickteckning, och så vidare.
Sedan kan det finnas väldigt akuta situationer som man vill bli av med färgen. När min son föddes exempelvis, och jag fick se honom för första gången - var hans ansiktsfärg falukorvens... :-)
Jag gick ut i korridoren och bytte till svartvit film!

Annars håller jag med dig. Färger kan vara underbara - som i din bild! Vilken fantastisk bild du har åstadkommit. Färgerna samstämmer fint, motivet är på pricken komponerat - det avgörande ögonblicket i sin prydno, helheten är intressant och tankeväckande. Jag förlorade mig i den bilden en lång stund.
Svar från Khalad 2023-05-06 09:36
Hej Peter, ta det inte så allvarligt, jag är inte ute efter att kritisera allt svv. Du vet att jag lagt ut många svv bilder från tidiga dagar och det finns många svv jag gillar på bloggarna här, dina till exempel. Det jag skriver om färg kontra svv är min personliga känsla när jag testar om färg bilder jag själv tagit passar bättre som svv. Att ta bort färgen från en existerande färgbild känns ofta som att ta bort livet från den. Och testar gör jag ju för att se om den grafiska svv versionen gör sig bättre än versionen i färg, alltså om den känns konstnärligare ibland. Då och då gör den det också i min värld, men inte så ofta, 9 ggr av 10 blir det färg. Ibland känner jag det som skönt att inte behöva vara noga med mina känslouttryck, känslor kommer och går. Det är skönt att inte behöva vara konsekvent. Tack för trevligt inlägg!
syntax 2023-05-06 10:29
Nejdå - jag blir inte alls så upprörd att jag ramlar av stolen... :-)
Jag kände bara ett behov att besvara din (retoriska?) fråga: "...Varför skulle jag självmant välja svartvitt när tillvaron är i färg?"
Som du kanske har noterat, så anser jag att svartvitt är en egen uttrycksform som står på egna ben. Därför skall man skilja på svartvitt och färg före man börjar sin fotografering. Då bortafaller även det du nämner om att avlägsna färgen från en färdig bild. Där förstår jag helt din känsla, men man skall överhuvudtaget inte vara i den situationen - enligt min mening.
Svar från Khalad 2023-05-08 21:16
Tack igen Peter. Visst är svartvitt en egen uttrycksform :-)
Fantastiskt fin bild med tre viktiga sakerna i livet, en trygg hand i närheten, snuttefilten och upptäckarglädjen att gå från gult till grönt över ett stup. Är nästan säker på att jag hade missat den situationen ;)
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-05-08 21:16
Tack Gunte! Roligt att du gillar den!
En ack så viktigt bild. att alltid kunna sträcka ut sin hand att hjälpa den som kan behöva, den aldrig sviktande omtanken, som livet skall vara, och så söt den lilla är! Sen kanske vi alla behöver vår snuttefilt - livet ut.
Svar från Khalad 2023-05-08 21:18
Hej Stefan, snuttefilt är alltid bra! Tror dom kan se olika ut, ibland liknar dom en fin kamera eller en Porsche?
Underbar bild som ger ett leende på läpparna :-)
Mvh Bengt
Svar från Khalad 2023-05-08 21:19
Tack för fin kommentar Bengt!
Gillar ditt resonemang. Vi har alla vår väg att gå för att hitta till det som talar till just var och en av oss....och när man hittar det, då tycker jag det syns i bilden jag tittar på. Den här bilden talar starkt i färgen till mig, färgen visar gapet mellam bänkarna, hennes försiktiga hållning säger direkt att hon antar sin utmaning men är försiktig, den vuxna handen gör bilden extra kommunikativ. Bilen är underbar, kommer tala till oss i många år
Svar från Khalad 2023-05-08 21:21
Tack för en fin kommentar Annelie!
Försiktigt utforskande med en hand nära om det skulle behövas…härlig bild, fin i färg…
Svar från Khalad 2023-05-08 21:22
Tack Lena, när man inte vet är det klokt att ta det försiktigt!
En bild är en känsla, den har du alltid i dina foton och i dina texter. Mvh Nina
Svar från Khalad 2023-05-08 21:22
Tack för vänlig kommentar Nina :-)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg