Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MIN YASHICA-MAT, EN TVÅÖGD SPEGELREFLEX FRÅN 1957

***

Jan Olof H hade ju en blogg tidigare idag om tvåögda spegelreflexer, den vill jag gärna haka på. Jag har ju kvar min Yashica-Mat, en av de kameror Jan Olof berättar om. Mitt exemplar köpte jag sommaren 1957 på Stefans i Ludvika och det tycks vara ett av dom tidigare exemplaren eftersom optiken är en Lumaxar 80/3,5. Trots att jag ingenting gjort åt kameran fungerar den alldeles utmärkt, ni som kommer ihåg vet att jag nyligen lagt ut några nytagna bilder. 

Så är det det här med skicket. Mitt exemplar kan knappast sägas vara i utmärkt skick. I mitt fall handlar det dock bara om brister i skicket utseendemässigt. Klädseln börjar släppa på flera ställen, ni ser av bilderna . För övrigt går jag inte så mkt in på det tekniska, efter bilderna på kameran fortsätter jag med några bilder tagna med kameran.

*

*

*

Ingemor

*

Ingemor

*

Kompisen Jan, på Ludvika stadsbibliotek där jag jobbade extra

*

Semesterresa, familjen (Mamma Maj, bror Dag, pappa Gustaf) under stopp på Autobahn på väg mot Frankrike

*

Domen i Strasbourg

*

***

Inlagt 2023-05-01 14:28 | Läst 1925 ggr. | Permalink
Jag slås direkt av de fina bilderna.
I händerna på en duktig fotograf under 50-talet så blev det så här bra.
Samtidigt känns det lite sorgligt att priserna har skjutit i höjden på film till kameran.
Men det finns alternativ tlll Ilford och Kodak som väl är.
Jag beställde precis nyss direkt från Tjeckien fimen Fomapan och även kemi. Bra mycket billigare.
Svar från Khalad 2023-05-01 22:07
Tack för mkt vänlig kommentar! Så sällan jag stoppar i en film i den har jag ännu inte lidit av filmpriserna. Vad kostar Fomapan direkt från Tjeckien och hur lång tid tar leverans?
Jan Olof Härnström 2023-05-01 22:42
Här är Fomas hemsida:
https://fomaobchod.cz/en/blackwhitenegativefilms/rollfilms/

Jag har precis beställt och väntar på leverans.
Svar från Khalad 2023-05-02 13:57
Tack Jan Olof!
När jag tidigare köpte gamla kameror hade jag ett baskrav. Den skulle fungera. Det yttre skicket var sekundärt. Jag vill använda mina kameror så funktionen var viktigast. Än idag håller de flesta för en rulle utan problem. Några har haft problem men då har jag sett till att få dem reparerade.
Fina bilder i vanlig ordning. Familjen på Autobahn är en höjdare.
Svar från Khalad 2023-05-01 22:09
Tackar Thomas! Och även om jag hittills fotat ytterst lite med dom gamla kamerorna är det viktigt att dom funkar, instämmer!
Härliga bilder!
Jag har beställt nytt läder till ett par av mina Olympusar härifrån:
http://www.aki-asahi.com/store/
Det finns till en hel de olika kameror. Det är enkelt att byta, bara man putsar bort allt gammal ordentligt först.

Tommy S.
Svar från Khalad 2023-05-01 22:13
Hej Tommy, tack för fin kommentar! Har funderat på att låta en firma i Sthlm titta på den. Även om den fungerar vore det kanske inte fel att få den tillsedd tekniskt. Putsar? Antar du drar av kvarsittande klädsel så bra det går och sen putsar med nå´n typ av smärgelduk? Jag är inte så händig, vad limmar du med? Ska kolla och se om det finns för den här, tack för tipset!
sodeto 2023-05-02 06:40
Det brukar räcka med att man putsar med nåt som löser upp gammalt lim, jag har använt ren sprit. Lädren kommer laserskurna med exakt passform och är självhäftande så man behöver inte fundera på lim. De fäster direkt och hårt så man bör vara noga att de är på rätt plats. Stryker man lite sprit på limytan härdar den inte genast, då har man ett ögonblick att passa in läderstyckena. Det är inte alls svårt.
sodeto 2023-05-02 06:46
Här hittar du en av mina kameror ja bytt läder på:
https://www.fotosidan.se/blogs/sodeto/kvallspyssel-nostalgi.htm
Härlig kamera och mycket fina bilder. Fin känsla i de.
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2023-05-01 22:14
Tack för det Halina, alltid roligt att plocka fram gamla bilder :-)
Kul att du har din gamla kamera kvar och att den fungerar. Mitt kunnande på den fronten stannar tyvärr där. Jag är inte säkert på att jag sett första bilden på I förut, jag tycker den är trolsk och mycket vacker. Den andra känner jag ingen väl. Killen i biblioteket är också en riktigt bra bild med böckernas strikta, men lite ojämna, rader i bakgrunden. Den sista bilden får mej att tänka på filmer av Tati.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-05-01 22:16
Har kvar alla gamla kameror utom en, min gamla Robot IIa. Första bilden, kommer ihåg att jag ville prova om bara stearinljus räckte. Tatiassociationen i sista bilden är nog polisen med sina vita manschetter gissar jag, skoj! Tack Lena!
Dessa bilder är jättefina och historiska! Jag har tidigare sett bra bilder som Du har fotograferat med Din Yashica. Tvåögda spegelreflex är häftiga! Jag vet för jag har själv! Mvh Wolfgang
Svar från Khalad 2023-05-02 14:00
Stort tack för det Wolfgang! Instämmer om dom tvåögdacspegelreflexerna.
Fina bilder, känner igen ett par av dom, jag fastnade förstås mest för katedralen och hittade efter ett tag gendarmen!

Klädsel som lossnar ----- som jag har fattat det så behöver en kamerareparatör ibland ta av klädseln för att komma åt skruvar mm. Så jag tillämpar att pilla in lite kontaktlim på bara ena ytan och sen hålla på plats länge tills limmet torkat. Kontaktlim på båda ytorna binder hårt. Det är inte helt lätt tycker jag, gammal klädsel kan ha stelnat i uppkrullat läge. Man kan värma med ställbar varmluftspistol, men inte hur som helst, lagom värme på exakt rätt plats behövs. Hårtork kan funka men man måste tänka sig för.

(Jag är på sätt och vis "händig", lagar grejer, men den händigheten sitter inte i händerna utan i huvudet, jag behöver förstå vad jag gör för att få till det något så när.)
Svar från Khalad 2023-05-02 14:04
Tack Måns, har nog visat alla dom här bilderna tidigare men vid olika tillfällen. Har sett att du är företagsam när det gäller kameravärd, vi får se vad jag gör här. Just nu är min huvudregel att inte dra igång något som kan liknas vid projekt, varda.gen är full nog av de små saker vi gör :-)
Fullt jämförbart med det bästa idag. Välkomponerade bilder.
Svar från Khalad 2023-05-02 23:36
Tack för det Stefan:-)
Fin gammal kamera och fina bilder blev från den också. Fastnar extra för rasten vid autobahn och Strasbourg. Väldigt kul att se.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2023-05-02 23:39
Roligt att du gillar, tack Johnny! Det är väl inte dagens mode riktigt, kanske inte ens dåtidens mode, mamma o pappa var inte modeintresserade……



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg