Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÖHRNEN OCH DOM ANDRA FÅGLARNA

***

Som många av er vet har jag fightats länge med att få skarpa fågelbilder. Ett par år minst. Kameran har varit på översyn och så där, den har ju varit i backen ett par gånger, ena gången med 100-400:an sittande på, men inget sådär direkt observerbart fel. Ungefär lika länge har jag haft klart för mig att jag inte VET hur jag ska ställa in alla val med AF, AF-område, hur hög seriehastigheten ska vara osv. Jag har i stort utgått från vad som verkar rimligt för mig. Mest har jag kört med Lock on AF: expandible spot S/M/L. Och har alltid tyckt att det är fasen vad liten spotrektangeln är också på spot L, hopplöst att få in flygande fåglar, tofsvipor inte minst. Men Lock on AF måste ju vara bra tänkte jag,  när man väl fått in fågeln rektangeln o låst, då måste jag ju ha skarpt också när den flyger vidare. Fast särskilt skarpt har det aldrig blivit utom enstaka gånger.

*

Nåväl, jag hade redan pratat med flera proffs på området här på sidan, kruxet har bara varit att dom kör Canon eller Nikon, så jag har aldrig riktigt kunnat jämföra. Så kom jag på häromveckan att det finns ju en fågelspecialist med Sony - Öhrnen. Typ 50 år yngre än jag och redan berömd för sina örnbilder.  Men va fasiken, det är ju bara att fråga. Alltså ringde jag Öhrnen och frågade hur han ställer in sin Sony. Lätt, säger han, kör näst högsta bildmatningshastigheten och AF-område zone, så kör jag 99 % av mina fågelbilder. Sagt och gjort, nu har jag provar några kvällar nere vid Spången i Saxe, efter att Konst i Påsk-utställningen avslutats för dan. För info blev  typ 80 % av alla bilder skarpa, här kommer några. Oskarpa blev dom när det var för mkt buskar ivägen eller när jag hade för långa tider på flygande fågel. Det där redde vi ut på säg tio minuter, fast sen hade vi ett mycket trevlig samtal en halvtimme till. Har ni tråkigt, ring Joakim!

*

Och näe, jag skäms inte alls. Manualer ger ingen upplysning om hur man fotar i verkligheten och titta på instruktionsvideo är säkert bra men tråkigt. Tycker jag. Lite efteråt har jag kollat, det finns en del bra info där också......Precis som det brukar alltså, det är inte kameran utan fotografen.

*

Bilderna är inte avsedda att bli mästarbilder, mest bara att bli skarpa...........FS är bra, tänk, bara att ringa och fråga. Tack Joakim!

(Dom flesta är 560 mm och rejält croppade.)

*

*

Vad knipan hittade här vet jag inte. En groda? Eller en rot kanske?

*

*

*

*

Ormvråk

*

*

*

*

*

*

*

*

Kom lite snabbt flygande mot mig på låg höjd så jag hann inte med. Undrade efteråt vad i fridens namn för rovfågel var det innan jag nu efteråt ser att det är.....

*

....en sån här som kom ovanligt nära

*

*

*

*

Honan i första storskraksparet jag sett i år

*

*

*

Kväll vid Spången.....

*

....och senkväll hemmavid

*

***

Inlagt 2023-04-09 19:56 | Läst 810 ggr. | Permalink
Så kul att ni har hittat varandra och utbytt erfarenheter. Extra kul ett det ger resultat direkt. Jag mötte Joakim och Maja IRL vid Hornborgasjön förra våren och vi hade så mycket att prata om att vi knappt hann fota något. Bara tur att det inte var andra som ville tränga sej på i gömslet där vi satt för vi kunde inte låta bli att småprata hela tiden. Handfasta råd är guld värt och dessutom väldigt trevligt :-)
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-04-09 20:42
Hej Lena, mkt trevligt! Tur att man kan få hjälp, det är inte lätt här i världen, Sten har redan konstaterat på FB att det är en ormvråk o inte en duvhök som jag trodde, men jag har varit snabb med att ändra...... Inte kan jag kameran och inte vet jag vad det är för fåglar jag försöker fota......Tack Lena!
Ja, nu finns det skärpa, men vet du vilken 'parameter' det var som blev avgörande..? Känns viktigt att veta för att förstå sammanhangen, hur det också hänger ihop! Kul att det kanske inte var något fel på objektivet då utan mer ett mänskligt 'mjukvarufel'.. Bra gjort i så fall!
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-04-09 22:49
Hej Jan. Avgörande är att jag inte hela tiden försöker med flexibel spot eller Lock on AF utan låter mig nöja med Zone. Den stora rektangeln gör det mkt lättare att få in fågeln/fåglarna inom fokus området och kameran är mkt bättre än jag på att hitta rätt fokus.Den klarar, förvånande för mig, också oftast bra på att skilja ut motivet från bakgrund och närliggande objekt. Såklart finns det i detaljerna mer att säga.Fortfarande förstår jag inte varför det oftast blir fel när jag använder spot på långt håll. Det är inte så länge sen jag pratade med Joakim och jag har inte hunnit prova hur hans metod funkar på tex rådjur på långt håll. Jag har i kväll fotat lite småfåglar i buskar på nära håll. Förvånande funkar zone fortfarande hyfsat men där har jag också tidigare fått lika bra resultat.
I grund känner jag att jag har en bra utgångsmetod som gör att jag inte måste börja från scratch varje utflykt utan att jag har en basmetod att utgå ifrån. Lite funderingar finns kvar betr kameran själv, det känns som den i vissa lägen aldrig bestämmer sig för ett fokus utan söker kontinuerligt och därför inte ger riktig skärpa nånstans. Dom suddiga bilderna med fågel el rådjur på ett stort fält är inte skarpa nånstans, alltså på någon distans.
Vi får se, jag har börjat fundera på en A7RV .Min A7RIII har många år på nacken nu och har som sagt drösat rejält i backen flera gånger då jag ramlat pga av mitt b en som inte är tillförlitligt. Kanske blir det en kamera till medan jag fortfarande rör mig hyfsat på bra underlag, kör bil och är allmänt skapligt rörlig. Tack för intresserad och trevlig kommentar Jan!
ehrsa 2023-04-10 11:04
Bra Björn, låter rimligt det du skriver.. AF, kan ibland få lite 'fnatt' även med mina kameror, så att jag får stänga av den och börja om för att lösa det hela.. AF är inte alltid så 'smart' som man hoppas på, men fungerar allt som oftast ändå! Jag har numera ofta största fokusområdet igång (lilla Z50 APS-C), då ser jag snabbt var kameran vill fokusera, om det är fel så kan jag med OK-knappen få fram en liten fokusruta i mitten på sökaren som jag 'fäster' på motivet, och den fastnar på motivet så länge som jag håller avtryckaren halvt nedtryckt, och kan då komponera om själva bilden, men fokus ligger ändå kvar på det jag valt.. ibland ligger fokus kvar även om jag släpper upp avtryckaren helt och bara komponerar om bilden, har inte riktigt förstått varför den gör så bara ibland? Det 'normala' är att den släpper fokus på det jag valt, och jag får sikta om för att 'tala om' vad jag vill ha i fokus.. Känns som det ibland finns lite 'AI' med i sammanhanget, men ändå inte alltid.. Men oftast blir det ändå bra är känslan nu för tiden! Fortsatt lycka till, och en 'ny och modernare' kamera/autofokus är aldrig fel, även om den 'gamla' troligen förblir lika bra som den alltid varit.. tills den ev. går sönder..
Hälsn!
Ja det blev fina bilder Björn :)
Rikt fågelliv.
Nu är det ju bara till att fiska så har du fisk till både örn & gjuse där vid sjön ;)
Riktigt kul att prata över telefon måste jag säga.

Det är alltid svårt det där med autofokusen och dess inställningar. Men som du skrev så kör jag ju överlag med Zon. Fungerar bäst på A7:an tycker jag allt. Sen har mode Hi fungerat bättre för mig än Hi+ (fler keepers).

Vi får höras igen framöver tycker jag allt :-)
Svar från Khalad 2023-04-09 22:54
Instämmer och många tack igen för att du tog dig tid! Du kan se av mitt svar till Jans kommentar lite mer i detalj hur jag känner, Jan har hjälpt mig med många värdefulla synpunkter tidigare och jag kommer gärna gen när jag har provat lite mer!
Ser ju bra ut, så zone fungerar bra både på flygande och stationära på marken? Styr man på något sätt att man inte hamnar på bakgrunden istället?.Fin den vid spången också
Joakim88 2023-04-09 22:20
Zone är lite som Nikons grupp D9. Fast här har du en stor grön ruta i mitten av sökaren/skärmen som autofokusen arbetar i. Du kan flytta hela Zone rutan till höger/vänster/upp och ner med joysticken och få fokus inom rutan så att säga.
Ligger jag ner och fotograferar fåglar på marken så kör jag med Zone och flyttar upp hela Zone rutan längst upp. Då vet jag att fokusen inte hamnar i eller på gräset/marken utan tex fågelns huvud.
Bloggen med staren och koltrasten är fotade med Zone-läget :)
Svar från Khalad 2023-04-09 22:55
Hej Peter, precis allt är väl inte löst än, men det känns som jag har en bra basmetod att utgå från. Om du läser mitt svar till Jan ser du lite hur jag tänker :-)
pdahlen 2023-04-10 05:46
Det är ju fördelen med Sonys att ni ser var fokus hamnar och kan göra något åt det, med Nikon så får man bara hålla tummarna eller att använda en punkt. Jag tar nog fortfarande 80-90% av mina bilder med en punkt. Nikon Z9 har ju så man kan se aktiva fokuspunkter, liknade Sony så jag hoppas att detta ska sprida sig ner i de något billigare och lättare husen hos Nikon
Ja är blir mycket med det tekniska och det blev ju bra på gässen bl.a.
Men vad Knipan sysslar med har jag svårt att se, Vet inte alls vad jag ser helt enkelt..
Väldigt härliga kvällsbilder också.
HaD/Gunte..
Mycket bra att Du pratade med Öhrnen, han brukar har fina fågelbilder! Och nu har Du fått skarpa bilder!
Jag själv har haft samma AF-problem som Du och då skrev Erik Madsen om "back-knappen". Därefter har jag googlat på Youtube och fått fram följande för min Nikon Z6. Om samma gäller för Sony vet jag inte, men jag vill berätta ändå.
AF-ON knappen finns på min Nikon Z6 på baksidan av kamerahuset och det är med tummen man trycker på den. Först måste man ställa in i menyn på AF-C vilket är "följande autofokus". Tidigare hade jag AF-S som är "singel" autofokus, vilket inte funkade för flygande fågel.
Om man trycker bara en gång på AF-ON (med tummen), då låses autofokus på den punkt man har siktat på och man kan komponera om utan att fokus ändrar sig. Detta är inte bra för flygande fågel!
Men när om istället trycker på AF-ON och håller knappen nedtryckt, då följer autofokus flygande fågel när man följer den med kameran.
Bilderna tar man då under tiden med pekfingret på den vanliga utlösarknappen.
Då är det frågan hur stor rutan ska vara. Bäst är att har en ruta med ungefär 9 autofokuspunkter, då är det lätt att ha den på flygande fågel.
Jag har testat lite grand och det funkar, men jag ska testa mer.
Mvh Wolfgang
Härliga bilder från en härlig plats Björn. / Mvh Nina
Hej Björn.
Det lyder dejligt, at du kan få gode råd - både mundtligt og skriftligt.
Nu sidder skarpheden der.
Med mange venlige hilsener fra Erik.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg