Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ETT BLODRÖTT ÅR

***

Himlarna brinner fortfarande där borta över Ukraina. Ca 200 000 människor har dött, hur många skadade och hur många förstörda familjer vet vi inte. Ukrainarna vill vara en del av Europa, inte diktaturen Ryssland med despoten Putin, där varken demokrati eller personlig frihet råder. Ukrainarna vill in i EU och NATO. Finland har levt i skuggan av Ryssland och vet vad det innebär, och Finlands politiska frihet har varit beskuren. Nu vågar dom äntligen ta steget in i NATO och kommer dom in  före oss är det inte mer än rätt. På årsdagen av den ryska invasionen av Ukraina förvånas jag över att det fortfarande finns dom som hellre häcklar EU och NATO än Putin. För mig är valet lätt, frihet och demokrati. Och demokratin förminskas inte av att vi har lagar och regler som vi behöver följa, inte heller av att vi har samarbetspartners som vi efter fritt val har samarbete med och som innebär både fördelar och förpliktelser. I alldeles för många länder har människor inte ens frihet att välja, bla Putins Ryssland.

För ett år sen skrev jag om en blodröd morgon ( här) Efter ett år är färgen fortfarande blodröd.

*

*

***

Inlagt 2023-02-24 09:49 | Läst 1061 ggr. | Permalink
Som man frågar, får man svar Björn. Skall jag välja mellan Nato/EU och Putin och hans regim - är svaret fullständigt självklart. Jag är född i januari 1944 och satt i bombkällare med mamma och mormor i Finland under meningsskiljaktligheterna med den stora grannen i öster.
Det innebär inte att vare sig EU eller Nato är oproblematiska. Vi skall exempelvis gå i militärallians med en slirig halvdiktatur som Turkiet? Skynda till dras försvar om dom råkar i bråk (vilket dom gör mest stup i kvarten). Jag gillar inte det perspektivet.

Bra bild som illustrerar läget. Hoppas vändning i Ukraina kommer snart - och att Putin kroknar. Läget börjar bli lite nervöst. Någonstans finns gränsen för vapenstöd och annat motarbetande av Ryssland. Passeras den gränsen, ja då kan Putin, med stöd av erkänd internationell rätt, hävda att väst och Nato har gått in som stridande part i kriget. Dit vill vi nog inte.
Svar från Khalad 2023-02-24 15:25
NATO består idag av 30 länder, det är inte Sverige och Turkiet som går ihop. Alla beslut inom NATO diskuteras av alla medlemsländerna. Fö är världen stor och komplicerad och det finns rum för många synpunkter men jag kommer bara diskutera det jag känner är centralt i min blogg. Nån fråga har jag fö inte ställt alls i den här bloggen,.
syntax 2023-02-24 15:56
Visst - du har rätt. Jag skrev helt enkelt fel. Jag borde ha skrivit som det kända uttrycket: "Som man ropar får man svar" - och ropat har du ju. Sedan kan man kanske tycka att det blir lite att märka ord.
Stark text och fin bild. Håller helt med dig..
Trevlig helg/per-erik
Svar från Khalad 2023-02-24 15:26
Tack för det Per Erik!
Jag gillade alliansfriheten. Vi och Schweiz och något land till lyckades låta bli att kriga. Det kostade pengar och även liv att ha världens fjärde flygvapen. Och visst fanns en hel del dubbelspel med samarbete västerut. Realpolitik. Men om alla gjort som vi hade världen kunnat bli rätt så bra.

Vi lade ner försvaret på nittiotalet och startade i stället en liten yrkeskrigsmakt för att strida utomlands. Helt fel tyckte jag. I o f s såg det ju rätt bra ut då Ryssland ihop med NATO startade Partnership for peace, men man förträngde Maos visdomsord att varje land har en armé, sin egen eller någon annans. (Costa Rica är ett undantag.)

Nu är det som det är. Med de baltiska staterna fria från Ryssland och det ryska politiska ledarskapet i färd med att genom krig återskapa Sovjetväldets geografi är läget sämre än på länge. Utan eget försvar är det begripligt att Sverige bytte fot. Men jag hade hellre sett en egen upprustning i samarbete med Finland.
Svar från Khalad 2023-02-24 17:03
Det är en dröm att det blivit bra om alla gjort som vi (gjorde). Ukraina var inte med varken i NATO eller EU, och Ryssland valde invasion och fullskaligt krig för att få sin vilja igenom. Alla vet att dom för 8 snart 9 år sen tog Krim, trots massor av int protester. Tjetjenien och Georgien har motsvarande erfarenheter. Rysslands expansiondrift har inget att höra med väst eller NATO, om man inte tror på Putins förklaringar förstås.
Fin bild och starka ord... Ja, som en vanlig människa förstår jag inte varför det finns så många möten och ord politiker/ledare emellan och så lite handling som kunde göra slut på det röda elände för länge sen... Det är svårt att ta i och försöka förstå. Men visst det finns gas att ha, olika handelsavtal att hålla, lagar, regler... som verkar vara meningslösa och oskyldiga unga män offrar livet, oskyldiga liv går i spillror, massmord i obegriplig skala... till vadå?
Över vackra Ukraina är himmelen inte oskyldig blå längre, den är blodig rött och det kommer kräva evighet att läka de blodiga sår som ryska mördare har skapat hos väldigt många... direkt och indirekt...
Jag försöker hoppas...
Varma hälsningar Halina
Svar från Khalad 2023-02-24 16:53
Tack för fin kommentar Halina! Kriget påverkar mig starkt. Varför det inte går att stoppa? Putin vill inte, han har ju föresatt sig att ta Ukraina, han vill att Ukraina ska vara en del av Ryssland, men det vill inte ukrainarna. EU, NATO och väst kan helt enkelt inte stoppa kriget, om dom skulle gå in i kriget med full styrka hotar Ryssland med kärnvapen, den risken vill inte väst ta. Men eländigt är det. Vi får hoppas det inte dröjer alltför länge innan Ryssland känner att det kostar för mkt.
Ukrainarna ska ha en stor eloge som kämpar för friheten, dom kämpar för oss och jag hoppas att dom orkar fortsätta med det. Ger Ukraina upp kommer scenariot bli helt annorlunda den stridsviljan dom visar oss är verkligen fantastiskt. I slutändan finns väl ändå ingen vinnare i ett krig dock...
Svar från Khalad 2023-02-24 16:55
Hej Morgan. Nej, några vinnare finns inte men målet för Ukraina är att slippa bli ockuperade av Ryssland, det hoppas jag innerligt dom uppnår.
Ja, det är fruktansvärt som den där hemska Putin och hans hejdukar håller på. Jag gör absolut samma val! En riktigt fin bild med den "brinnande" himlen också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2023-02-25 18:27
Hej Bjarne, det är fortfarande svårt att ta in att det finns människor som Putin långt in på 2000-talet. Och att dom tillåts regera. Tack Bjarne!
Tyvärr ser det ju inte ut som att kriget kommer att ta slut i brådrasket. Putin vill ha Ukraina, kosta vad det kosta vill. Det känns oroväckande tycker jag. En mycket fin och passande bild till din text.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-02-25 18:28
Måste tyvärr instämma. Får han dessutom vapenhjälp från Kina kan det bli riktigt långt, tack Lena!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg