Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RÄTTVISA?

***

Så har det hänt igen då, medias klappjakt slutar med dödsfall. Jag har länge funderat över medias roll som domstol. Den är inte precis rättssäker, ingen försvarare är utsedd och proportionerna blir sällan rätt. Jag talar förstås om den tragiska upplösningen av härvan kring Mats Löfving. Jäv har uppenbarligen förelegat och jag instämmer i att det inte ska få finnas, särskilt inom polisledningen. Sen kan jag tycka att det finns förmildrande omständigheter, den viktigaste att dom beslut som fattats alla hade setts som korrekta om inte jäv förelegat. Utredaren tycks ha gjort en gedigen insats och jag har ingen invändning mot hans slutsatser. Vad jag inte förstår är proportionerna i nyhetsrapporteringarna om detta de senaste månaderna. Hur värjer man sig mot att dag efter dag utsättas för decimeterhöga rubriker i kvällstidningarnas löpsedlar och långa nyhetsrapporteringar i TV som får ta större tid än Ukrainarapporterna, allt innan fallet utretts juridiskt? 

*

När jag säger att det hänt igen tänker jag främst på Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, och mediedrevet som slutade med hans självmord för 5 år sen. Jag tänker också Birgitte Bonnesen som nyligen frikändes i första instans. Hon kan fortfarande bli fälld i högre instans så slutgiltigt straffansvar är fortfarande oklart. Men vem tror att hon skulle få rimlig upprättelse ifall det visar sig att hon blir frikänd? Hon kommer av majoriteten av svenska folket ses som den som tvättade många miljarder kronor som Swedbanks vd oavsett den rättsliga utgången. Just detta att media inte avvaktar den rättsliga processen innan de fäller sina omdömen=domar är långt ifrån rättssäkert. Men media är alltid på jakt efter sensationer, media lever på sensationer och ingenting är så sensationellt som makthavare som (kanske) gör fel.
*

Så snöar det igen

*

***

Inlagt 2023-02-23 11:28 | Läst 650 ggr. | Permalink
Du har rätt!
Svar från Khalad 2023-02-23 19:04
Tack Sven!
Jovisst har du rätt i mångt och mycket. Det är lätt att hålla med. Men sedan då...? Den fria pressen har andra sidor som är helt bärande för den västerländska rättsstatens funktion.

Här har vi alltså en korrupt polischef som har tagit sitt liv. Inte på grund av dom massmediala skriverierna i första hand, utan på grund av att den externa utredaren kom fram till att han borde få sparken. Denne utredare är vad man kan förstå en man av stor oväld. Det kan knappast vara hans fel? Nej orsaken är att söka i att polischefen var korrupt och tvingades stå konsekvenserna av sina egna handlingar. Resultatet såg ut att bli helt förödande för hans del. Därför tog han livet av sig.

Vad det gäller Benny Fredriksson, så hetsades han till döds en galen kvinnomaffia i kölvattnet av MeTo-rörelsen, inte i första hand av massmedia.

Men visst. Jag håller med om att det är ett problem att pressen som har fått förmånen att vara fri, inte ålägger sig ett tillräckligt självsanerande ansvar alla gånger.
Svar från Khalad 2023-02-23 14:11
Du kommenterar mkt som jag inte sagt ngt om. Såklart ska vi ha en fri press. Såklart ska media granska. Men jag ifrågasätter hur det går till och vilka proportioner detta ges, särskilt innan utredningar och rättsväsende har kommit med utlåtanden. Vad som drev Mats Löfving här är det ännu ingen som vet. Jag har dock svårt att tro att han hade tagit detta steg om han blivit dömd för jäv i en vanlig rättegång, utan annan än normal uppmärksamhet. Säkert rimligt att utredningen blev nådastöten, publicerad med stora rubriker i varenda dagstidning i Sverige och en mångfald intervjuer och inslag i varenda TV-kanal som den blev. Att synas på detta sätt är den moderna formen av publik schavottering och definitivt likvärdigt att låsas i syndabock utställd på kyrkbacken. Det är inte värdigt ett modernt samhälle. I Benny Fredrikssons fall fanns ett organiserat mediedrev bakom som bla ledde till att Aftonbladet fälldes av Pressens opinionsnämnd för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.
syntax 2023-02-23 14:26
Jag har tagit upp sådant som följer implicit av det som du säger. Det är en korrekt debattmetod.

Den korrupte polischefen stod alls inte bara inför att kunna bli dömd för jäv - han stod inför att skiljas från sitt arbete och sin ställning under vanhedrande former. Det är något helt annat, och det har mindre med massmedia att göra.

Vad det gäller Benny Frdriksson, så förlöpte sig pressen på slutet, något som jag kommenterar i min slutmening här ovan - men det var inte pressen som drog igång saken och hetsade upp stämningen! Det var de galna MeTo-kvinnorna.
Det är alltid någon som skall offras (utpekas), en del människor upplever rättvisa då, eller berikas de av någon anledning. Det är inte vackert.
Svar från Khalad 2023-02-23 19:06
Ja, syndabockar är bra, dom drar uppmärksamheten till sug och gör att andra tveksamheter kanske slipper undan…..Tack Stefan!
Jag måste ytterligare förtydliga mig, eftersom den här debatten är hur konstig som helst.
Om man som offentlig person misstänks bryta mot lagen, och blir satt under utredning för detta, så är det i en rättsstat en offentlig angelägenhet. Offentliga personer granskas offentligt.
I västvärlden är det allmänt så att granskningen av en misstänkt korrupt polischef, är en prioriterad sak för den fria pressen. Det är vad pressen skall göra, det är en av pressens huvuduppgifter.
Om nu utredningen visar att polischefen är skyldig och troligen får avsked på grått papper och får sitt liv förstört, och därför tar livet av sig - är det då pressens fel eller utredningens fel?
Svar från Khalad 2023-02-23 19:03
Hej Peter, är det då pressens fel? Ja, i grund tror jag det. Jag försöker inte övertala dig att du har fel, jag respekterar din uppfattning trots att jag har en annan uppfattning.
syntax 2023-02-23 19:11
Jag respekterar naturligtvis även din ståndpunkt, fattas bara annat. Men här är det du som torgför och jag som kommenterar... :-)
Jargongen i media har blivit väldigt rå och aggressiv, det gäller inte bara detta fall utan det mesta av nyhetsrapporteringen på nätet (har ingen papperstidning för tillfället). Kort, med stora bokstäver och många klick. Kommentarsfälten är ännu värre. Man visar också bilder nu som aldrig hade gått i tryck förut.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-02-25 08:02
Instämmer. Det gäller papperstidningar också, inte minst kvällstidningarna, tack Lena!
Många dimensioner i bakgrunden till tragedin. Jag har inte uppfattat Löfving som korrupt utan som en människa som gjort fel, inte skött jävsförhållandet, av det man kan kalla personliga skäl och kanske en viss fartblindhet.

En annan dimension är att Löfving var kontroversiell och därmed utsatt på ett helt annat plan. Idag 24 februari skriver Widar Andersson i Folkbladet så här:

"I början av september 2020 väckte Mats Löfving rabalder när han i Ekots Lördagsintervju hävdade att det i Sverige finns minst 40 familjebaserade släkter, klaner, i landet som driver organiserad brottslighet, och som etablerat sig i Sverige just för att bedriva kriminell verksamhet. Programledaren fann sig tvungen att invända mot den sortens förklaringar till kriminalitet och påminde om att "många" nog skulle hävda att det är sådant som bland annat "fattigdom, sociala problem och dålig skolgång" som orsakade kriminalitet."

"Löfving: Jag är polis och mitt uppdrag går ut på att göra konkret medborgarnytta på ett riktigt sätt och inte minst till alla dessa människor i utsatta områden. Jag går liksom inte i gång på riktigt de här namn- och definitionsfrågorna eftersom det helt enkelt inte spelar nån roll för våra poliser längst ut och för människorna längst ut."

Widar Andersson avslutar så här: "Löfving hade ett blått hjärta, som en kollega sa. Vilket på polisspråk betyder att han var en riktig polis rakt igenom. Och längst ut. Självklart satt han i polisbussarna som tog emot hat och stenar från mobben förra påsken. Vila i frid. Du saknas oss."
Svar från Khalad 2023-02-24 10:19
Instämmer helt, också i att han inte var korrupt men här gjort fel. Kommer ihåg lördagsintervju, hörde den. Tack Måns!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg