Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MAN SKA INTE ROPA HEJ FÖRRÄN.....

***

Häromdagen, närmare bestämt i fredags, besiktigade jag bilen. Den är 13 år och har gått i det närmaste 40 000 mil så det är ju inte självklart att den skulle gå igenom. Nu gjorde den det så jag kände en viss tillfredsställelse, va´ bra vi är liksom. Ok, bilen då.

*

Så kom helgen och när vi åkte tillbaka från Risingepromenaden tyckte jag den kändes ovanligt stunsig, ungefär som om en stötdämpare pajat i något av hörnen. En snabbkoll när jag gick runt visade att vänster fram hade sjunkit ner 4-5 cm. Knappast stötdämpare då, en fjäder kanske. Nedsjunkningen var såpass mkt att hjulet nästan tog i hjulhuset vid sväng så till Norrköping (där närmaste AUDI finns) ville jag inte köra. Eftersom jag skött alla underhållsservicar har jag fortfarande mobilitetsgaranti. På måndag fm fixade jag bärgning och visst, det var spiralfjädern vä fram. Eftersom den gått så långt rekommenderade dom att byta hö fram också, ett råd jag följde. 12 500:-. Nä, det är inte för att beklaga mig, en bil som gått så långt kostar lite i underhåll, inte onormalt mkt hittills faktiskt. Med mobilitetsgarantin följer upp till fem dagars ersättningsbil utan kostnad, det är bra. Bärgaren fixade också det under måndagen, så nu har jag det veckan ut. Det kommer behövas för fjädrarna fanns inte i Sverige (13 år).

*

Det trevliga i sammanhanget var att ersättningsbilen var en blå BMW 430i. Näst intill dagsfärsk. Och det har hänt en del, det fanns framförallt mkt mer knappar därinne. Viktigare förstås att det är en viss skillnad i körkänsla på denna nya och min 40 000 milare. Ni vet, BMW-mjuk i alla rörelser och ändå fullständigt fast och stadig, nästan lite trög sådär.

*

Nej, jag tänker inte byta. Så länge den klarar besiktningarna utan anmärkning finns det väl ingen anledning.......

*

Här står min smutsiga 40 000-milare på besiktningen

*

Lånebilen. Naturligtvis var jag tvungen att öppna fönstret så I kunde titta ut, jag bad om ett extra stort leende

*

En oherrans massa knappar på ratten och instrumentbrädan, kamera fram o bak, stor display framför ratten med mkt info. Veckan kommer gå åt innan jag lärt mig alla funktioner.

*

***

Inlagt 2023-02-22 15:47 | Läst 877 ggr. | Permalink
Imponerande garantier det!! Och inte så dyrt hålla den rullande, reparationen motsvarar bara 2 månaders leasingkostnad för en helt ny familjebil. Men knappar tar tid att lära sig på nya bilar, å andra sidan räcker det att lära sig det viktigaste för att åka ett par veckor.
Svar från Khalad 2023-02-22 21:54
Instämmer Stefan, nybil är alltid dyrt Jag har aldrig köpt en nybil för eget bruk, alltid begagnat. Tack för intressant kommentar!
Det är rätt! Gjord investering skall nyttjas så länge som möjligt. Bäst för både plånboken och miljön.
jag råkade ut för något liknande i höstas med min 15 år gamla KIA Sportage. Blev 20 000:- fattigare - men vad kostar inte en ny bil.
Svar från Khalad 2023-02-22 21:56
Hej Peter, jag gillar min gamla bil och konstaterar att kombi är väldans mkt mer praktiskt än sportkaross....Tack!
Ser trevlig ut den nya, kanske lite för 'sportig' bara.. 'paddlar' och allt kan jag se.. Ingen 'elhybrid'..?
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-02-22 21:59
Hej Jan, instämmer helt, kombi är otroligt mkt mer användbar. Jodå, paddlar har den men auomatlådan är bra som den är, tack! Har inte kollat, det skulle kunna vara en hybrid men inte laddhybrid i så fall, ser att resterande räckvidd ibland stiger när jag kör.
Hoppas ska bli kul körupplevelse, lite sportig bil, snyggt kaross! I förra helg sitter och spanar runt på bilar på nätet, lite brist på beg bensindriven BMW X2 modell med viss ( SUV) i sthlms län område. Hälsar Lasse
Svar från Khalad 2023-02-22 22:00
Tack Lars Ove, tycker kombi är väldigt mkt mer användbar, avstår gärna från sportutförande.
Vi hade vår Saab 95 i 17 år och den hade gått nästan lika långt som din när vi sålde den. Men det blev ett par måttliga reparationer mot slutet på den (som inte sambon kunde göra själv). Den ser ju fräck ut den där BMWn. Jag antar att den är bakhjulsdriven och det kanske märks nu när det har snöat igen, fast ni ser inte ut att ha fått någon snö (än).
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-02-22 22:05
Hej Lena, vi fick snö i måndags morse, knappt 5 cm, men det var borta till kvällen. Skulle nog aldrig falla för en sportmodell, kombin är otroligt mkt mer praktisk. Just 430i är vanlig 4-hjulsdriven men heter då 430i X så denna är bakhjulsdriven. Få se om det är lite snö i morgon igen. Eftersom det är en för mig ny bil tar jag det extra lugnt, snö eller inte, tack!
Det var ju ingen dålig lånebil, någon sådan har jag aldrig fått. Du sa till dem att de kunde ta god tid på sig med bilen
Svar från Khalad 2023-02-22 22:06
Hej Peter, just den här bilen var det bärgaren som ordnade fram, tror inte AUDI hade plockat fram en BMW, tack Peter!
Hejsan du bliver nød til at skifte bil kan jeg se på I udtryk og glade smil 😀
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2023-02-22 22:44
Ja, frågar jag I så är nog svaret klart är jag rädd…… Tack Erik, roligt att se dig är igen!
Kringservicen verkar fungera bra! Och din fru ser nöjd ut i lånebilen.Men oj oj oj vad med knappar på ratten! Jad tycker att det räcker med en knapp för tutan.

Fjäderbrott kan vara luriga. Det small till där framme på förra bilen, en Toyota RAV 4, och knirkade sen. Men inte ens besiktningen hittade felet. Det var en skarpögd kamrat, flygtekniker i det militära, som hittade det. Utmattningsbrott.
Svar från Khalad 2023-02-23 10:31
Hej Måns, visst gör den. Och utmattningsbrott är nog rimligt för bilar med lång körsträcka. Vägarna är fulla av små ojämnheter, ska vi gissa på minst 100 mindre el större gupp per mil? Det blir 4 miljoner cykler….Tack Måns!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg