Khalad Photography Blog
VY MOT KYRKUDDEN, SÖDERBÄRKE
***
Ungefär så står det på gamla vykort så det kan passa också här. Bilden är inte så gammal, tio år, eftersom det är jan 2013. Jag börjar få lite abstinensproblem, det är snart ett halvår sen jag var där uppe så jag plockar fram lite bilder från förråden ibland. Få kyrkor ligger så vackert som Söderbärkes, inte minst om man går längst ut på kyrkudden som sträcker sig ut mot Norra Barken. Kyrkan började byggas 1729 men innehåller rester från äldre gråstenkyrka, sannolikt från 1300-talet. I kyrkan finns också en 1200-talsdopfunt i gotländsk kalksten som troligen stått i den gamla kyrkan. Längst ut på kyrkudden säger sägnerna att det funnits en tingsplats under vikingatiden men hur stor sanningshalten i detta är känner jag inte till, vad jag vet finns inga fynd som stärker sägnerna. Däremot är udden säkert en plats som passar alldeles utmärkt för sådant, människor i gamla tider hade stor känsla för välja platser för sina viktigaste förrättningar.
*
*
***
Beträffande det du skriver om kyrkudden finns den markerad på Fornsök (Riksantikvarieämbetet) och det som anges är följande:
Övrig kulturhistorisk lämning
Plats med tradition, tingsplats(?). Tidigare skall här ha funnits en domarring(?) med 12stenar på platsen. Stenarna borttogs 1829 (eller 1819) och lades dels i grunden tillprästgården, dels i den då uppförda sakristian. Uppgifterna är från 1964, av f.d. kyrkvaktmästaren Yngve Karlsson, Söderbärke Kyrkby. Enligt uppgift i 1964 årsinventering uppfördes sakristian före 1735. Beskrivningen är inte kvalitetssäkrad. Information kan saknas, vara felaktig eller inaktuell. Se även Inventeringsbok under Dokument och bilder.
Som tidig skriftlig källa anges: Hülpers AA – Dagbok över en resa genom Dalarna 1757 s. 428
Det är spännande med gamla kulturhistoriska platser, även om man inte helt säkert kan veta hur det var. Det är ju inte alltid undersökningar / utgrävningar ger konkreta bevis.
Hälsningar Christina
Jag ser att det är den Christina som i dag kommenterade i min blogg. Kulturhistoria är mycket intressant. Här nedan länken till en tidigare blogg som visar hur enormt intressant det plötsligt kan bil i ett dammigt arkiv:
https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/forskningens-sma-gladjeamnen.htm
Under förra året började jag mer aktivt leta efter platser här i Blekinge och upptäckte, att det finns många, en del kända och som "annonseras" som turistattraktioner, andra mindre kända och - tror jag - även en del okända. Det är främst de båda sistnämnda kategorierna som är intressantast att försöka hitta. Inte alltid helt lätt men vilken glädjande belöning när man funnit dem. Så nu får mina djur- och naturbilder samsas med bilder i denna genre, som för allt i världen oftast också blir ute i naturen.
Håller på att ordna sammanställningar av dessa mina bilder för att, när det är klart, lägga upp dem på min hemsida tillsammans med lite information. Det är roligt att ibland ha projekt och mål för sina utflykter.
Hälsningar Christina
HaD/Gunte..