Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HAR VI DET FÖR BRA?

***

Om jag förstått rätt har människan alltid kämpat för att få det bättre. I första hand för sig själv och sin familj, men också den egna byn och stammen och så småningom också för landet och rentav världen. För länge sen handlade det om att få mat för dagen och tak över huvudet. Svält, rovdjur, hetta och köld var reella faror för dom som överlevt barnaåren - barnadödligheten var extremt hög med våra mått. Det har över långa tider gått extremt sakta. Inte mycket hände från generation till generation, eller ens från sekel till sekel. Under dom sista 1000 åren har det börjat ta fart. Boktryckarkonsten, krutet, ångmaskinerna. Vägarna, båtarna. Och under de senaste 150 åren har utvecklingen fullkomligt exploderat. Elektricitet, telegraf och telefon, tåg, bilar och flygplan. Radio och television. Datorer och mobiltelefoner. Nätet. Smittkoppsvaccin, pencillin, strålkniv och individuellt utformad cancerbehandling. Rymdteleskop och marssonder som autonomt tar markprover.

*

Dom stora barnkullarna som ursprungligen funnits hos alla folk, nödvändiga för att få några barn att överleva och ta hand om åldrande föräldrar gav plötsligt starten för en extremt snabb befolkningsutveckling när barnadödligheten sjönk brant. Mat fanns för första gången nånsin att mätta dom allra flesta och mediciner och insikt om hälsosammare livsstil gjorde att parallellt med snabbt ökade barnantal livslängderna började öka nästan lika snabbt. Resultatet blev en oerhört snabb befolkningsutveckling. Från under 1 milliard år 1800 till åtta milliarder idag. Trots den snabba befolkningsökningen har världen generellt aldrig sett lägre barnadödlighet, högre livslängder, större jämställdhet mellan könen och lägre andel svältande än idag.

*   

Men så var det haken då, klimatet. Är vi på väg att underminera grunden för vår egen existens? Är det stopp nu? Ska vi tom backa? Kan alla ha helkaklade badrum och två bilar, åka på semester till Thailand? Och fritidshus?  Eller byta kamera vart femte år och köpa till ny optik? Alla betyder just nu inte varenda en med de saker jag räknar upp, vi har olika områden att lägga pengar på. Men ändå, är det stopp nu, en del är väldigt tydliga med att säga att det måste vi såklart? Och hur ska man stoppa utvecklingen och marknaden? Marknaden är vi ju? Jag vet vad jag tycker men det får anstå till någon annan gång.

*

Bara för att visa hur fort det gått nu på slutet har jag lagt in några bilder hemma från Ludvika från 50-talet. Dom är alla mellan 65 och 70 år gamla. Fyra bilder är hemifrån oss på Carlavägen och en bild från Tre Krokars Gata. Vi hade det inte dåligt, vi hade det bra, båda mina föräldrar var lärare, typisk medelklass alltså. Men nog har det hänt en del.

*

Första bilden är faktiskt från Sälen, vi gjorde skolresa dit 1953 för att gå några dagar. Där fanns en lift, det hade jag knappt hört talas om, men inga 6- eller 8-manssoffor som ni ser. Det fanns alltså människor också då som hade råd att åka till fjällen och bo på Högfjällshotellet men dom var inte så många och vi hörde definitivt inte dit.

*

Lunch i köket på Carlavägen 31, 1954. Gammal lägenhet med högt i tak. Vedspis men en elektrisk dubbelhäll med två kokplattor hade vi köpt. Ingen riktig diskbänk men en sink. Väl använda aluminiumkastruller. Vaxduk. Spisgaffeln hänger där den ska.

*

Badrummet i samma lägenhet, Carlavägen 31, lillebror Dag 12 i badkaret, 1956

*

Samma tillfälle. Enkelglas med lösa innanfönster i ganska bedrövligt skick. Minns jag rätt fanns varmvatten mellan 15 maj och 15 september bara en gång i veckan, det var inte eldningssäsong den tiden vilket betydde att värden inte behövde elda så ingen elementvärme under den perioden.

*

Auktion utanför auktionskammaren vid torget, 1956. Propert och rejält men inga lilafärgade frisyrer och inga jeans

*

Lägenheten  Tre Krokars Gata dit vi flyttade 1958, bilden sannolikt från året efter. Och nej, ingen tidning med tjejer, en Adox-katalog

*

Hemma  hos mormor och morfar var köksstandarden precis densamma, vedspis med elplattor. Min moster, Olga, gräddar plättar

*

Närbild på elhällen. Stålplåt, den höll länge! Aluminiumkastruller också här. Nersänkt knopp på locken för att man skulle kunna sätta en kastrull på den andra för att hålla värmen.

*

***

Inlagt 2023-01-22 22:37 | Läst 2322 ggr. | Permalink
Fina dokumentära bilder! Tekniska kvalitén är enligt min uppfattning fullt tillräcklig och t o m bra som en signal att detta är äkta vara. Och du var bra på att sikta rätt och exponera rätt och hålla kameran stadigt.

Just att de visar vardagslivet är nog ganska ovanligt! Och att du plåtade först, åt sen, en klar prioritering.

Har vi det för bra? Det där med "vi" är svårhanterligt. Jag har lärt mig av livet att inte avundas dom som ser ut att ha det bättre, hur dom har det bakom fasaden vet man inget om.

Klimatet tar vi en annan dag!
Svar från Khalad 2023-01-24 13:25
Tack för det Måns! Kvalitén varierar, framförallt är den tekniska nivån på Robotbilderna (24x24 mm) nästan aldrig i paritet med 6x6-bilderna. Under dom första fem ren var det mest bilder från vardagen, hemifrån eller från stan. Nästföljande fem handlade mest om kompisar och tjejer, i skolan eller annorstädes. Visst är vi:et bedrägligt men jag tror att dom flesta strävar efter att få det "bättre", det har nog inte så mkt att göra hur bra man har det. Alla har en längtan efter att bli lyckliga och påfallande ofta blir det nog ett större hus, en fräsigare bil eller åtminstone en ny kamera.......
Vedspis och elektrisk dubbelhäll. Samma här! Fotogenkamin hade vi också i vardagsrummet. Fina bilder som väcker minnen från barndomen. Inte vill jag ha den tiden tillbaka men minnas den gör jag gärna.
Svar från Khalad 2023-01-24 13:26
Så är det för mig också, tack Thomas!
Fina bilder som sagt! Och viktiga bilder!
Den här fantastiska utvecklingen kanske har varit litet ojämt fördelad, och det är nog det vi står inför nu!
Hur fördela ansvaret och bördan?
/B
Svar från Khalad 2023-01-24 13:30
Tack Bengt! Visst är det fortfarande mkt att göra för att få en bättre fördelning även om det nog är långt mkt bättre idag än för 100 eller 1000 år sen.
Så intressant, jag vill se mera, av både dina bilder men också av dina kloka ord.
Svar från Khalad 2023-01-24 13:30
Tack för fin komplimang Roland!
Mycket bra dokumentära bilder!

Betr. dina tänkvärda ord:
Det finns ett talesätt här i Jämtland, och översatt från det jämtländska språket blir det: ”Förr mådde man bättre än man hade det, nu har man det bättre än man mår…”
mvh
/B
Svar från Khalad 2023-01-24 13:31
Hej Börje, tack för kloka ord och fin bildkommentar! Ordspråket har jag inte hört men däri ligger mycket!
Mycket bra dokumentärbilder. Lunchen i köket 1954 fångar tiden perfekt.
Svar från Khalad 2023-01-24 13:32
Stort tack Peter!
Oj vilka bilder! Fantastiskt fina och intressant å se. Står lite mellan det här tidsmässigt men lyssnat mycket och sett en del av.
Tycker Börje beskrev min syn på det hela lite i ordspråket.
Att folk har det bättre nu än då utvecklingsnässigt även om vi inte vet hur folk har det och mår. Samtidigt vet folk ( vi ) inget om framtiden. Det blir spekulationer. Behöver inte bli bakåtsträvat sas. Människor mår ju iaf bättre om kroppen "används" och träffar andra irl osv. Frigör stress och tankar
Sen vad folk gör utav det är upp till var och en.

Mvh N
Svar från Khalad 2023-01-24 13:34
Så är det, vi vet inte hur det blir. Instämmer, Börjes kloka ord ligger det mycket i. Och tack för fin bildkommentar!
Jag bara älskar köksbilderna! För mig tillbaka till tider med stekt ål och hare.
I tingens värld har utvecklingen accelererat, där har ingenjörerna uträttat betydligt mer än politikerna.
Vad gäller den andliga världen har det blivit sämre.
Svar från Khalad 2023-01-24 13:36
Hej Stefan, tack för fin kommentar! Ålen får man vara utan nuförtiden, även om inte alla begripit det.....
Kul bilder att få ta del av och delvis känna igen sig i. Det nedsänkta locket som gjorde kastrullerna stabelbara och ett sätt att ta till vara på värme kan gärna få återintroduceras, förutsatt att det unga köket förstår poängen.
Väldigt många på klotet lever av vad ett jordklot eller mindre producerar och det finns nog folk hemma i Sverige som lever upp till Parisavtalet redan nu. Och så finns vi som behöver fyra klot. Det onödigt rika blir snabbt det nya normala, tror jag.
/Gunnar S
PS. Jeansen kom till Sverige på sent fyrtiotal.
Svar från Khalad 2023-01-24 13:46
Tack Gunnar! Så är det, utvecklingen har gett oss mkt men har också en baksida. Jeansen var nog fö ännu tidigare i Sverige men åtminstone jag såg inga jeans i Ludvika ens på 50-talet, knappt på Chalmers första halvan av 60-talet. Det egentliga intåget skedde nog med Gul och Blå i mitten på 60-talet :-)
Vilken bildskatt! Så fin dokumentation av er vardag. Vi hade gasspis de första åren, och ett precis likadant brödfat som ni hade. Jag har det kvar.
Svar från Khalad 2023-01-24 13:47
Tack för det Lars! Gasspis var nog vanligast i storstäderna.
Jag gillar speciellt dina bilder från er hemmiljö, även om den där liften i Sälen också var kul att få se i denna blogg. Jag har haft en stor aluminiumkastrull där locket hade nedsänkt knopp. Den kom hemifrån och kan mycket väl vara något från farmor och farfar. Detaljerna i köket är kul och jag har en liknande plättlagg. Eftersom den fungerar på induktionshäll tar jag fram den ibland. Det ser väldigt prydligt ut med linneservetterna på första bilden. Dagens problem med matsvinn är ett exempel på att vi nog har det lite för bra. Mycket mat är OK att äta efter bäst-före-datum gått ut men folk törs inte.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-01-24 13:51
Hej Lena, tack för intressant kommentar! En del saker hänger med länge, inte minst gamla järnkastruller och stekpannor! Och det finns mängder av synpunkter på detta med om utvecklingen går för snabbt och om vi köper sånt vi inte behöver. Det senaste är naturligtvis alldeles uppenbart, vi får se hur det går.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg