Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KLARSYNT IGEN

***

Det känns skönt. Jag menar att känna sig riktigt klarsynt igen. Jag ser liksom mer realistiskt på omgivningen. Inte bara på omgivningen förstås, alla nyhetsflöden i media, både tidningar och TV kan jag nu återigen betrakta lika kritiskt som vanligt, skilja agnarna från vetet så att säga. Eller äpplen från päron då.

*

Jag talar förstås om mina nya glasögon. För några månader sen gjorde jag andra starroperation, på det som är mitt bra öga. Det funkade jättebra, men såklart passade inte mina gamla glas riktigt. Nu när två månader gått har jag provat och beställt nya glas och häromdagen hämtade jag ut dom. Tre par glasögon med nya glas för båda ögonen, det högra ögat hade också ändrat sig en smula. Två bågar behöll jag, en  ny, den ser ni på bilden . Det är den jag har ute, för bilkörning och så där. Ses vi är det nog den ni kommer se mig i. 

*

Varför tre par glasögon, det låter dyrt. Jag lovar, det är det. Men nu har jag gjort operationen på båda ögonen och har alltså konstgjorda linser i båda ögonen. Fördelen med konstgjorda linser är att dom inte grumlas med tiden, nackdelen är att dom inte ackommoderar alls. Skärpan är där den är. Är man dessuton astigmatisk finns inte riktigt skärpa nånstans, även på idealavstånd måste astigmatismen korrigeras. Alltså har jag glasögon för långt håll, för datorarbete och för läsning. Tidigare hade jag samma för läsning och terminalarbete och jag såg numera ganska dåligt i båda fallen. Väldigt skönt alltså, även om det nu finns ytterligare ett par glasögon att hålla reda på.

*

*

***

Inlagt 2022-12-17 13:53 | Läst 969 ggr. | Permalink
De klär dig fint
Svar från Khalad 2022-12-17 21:57
Tack Lars! :-)
Fantastik teknik det här att kunna ersätta en lins i ögat med en konstgjord! :)
Och fort går det också!
/B
Svar från Khalad 2022-12-17 21:59
Hej Bengt, det är fantastiskt! Inte minst att det är Sveriges vanligaste operation........Typ 20 minuter, tack!
Det skall fasen debattera med dig - om du har gått och blivit klarsynt... :-)
Svar från Khalad 2022-12-17 22:00
Precis, nu får du se upp :-), tack Peter!
Sorry, men det finns efterstarr som grumlar ögat igen! Det går att operera med ögonlaser som skjuter hål som skall kunna se genom! Jag tackade nej eftersom jag trots grumlingen ser bra. Man kanske hinner kila vidare innan det blir nödvändigt! 😁
Måns H 2022-12-17 18:48
@Sven:

Jag fick plastlinser. Det tog några veckor, sen läkte det ut och hjärnan vande sig vid nya optiken.

Doktorn hade förvarnat om det där med efterstarr. Så då det satte i gång förstod vad det var. Jag ville inte vänta tills det var dags att dra in körkortet utan fixade remiss och hamnade på en klinik i Stockholm. Där konstaterade läkaren att det var efterstarr och använde laser för att göra erforderligt hål i en hinna som grumlats.

I mitt fall var det en helt problemfri behandling, bara lokalbedövning i ögonen och så blev jag klarsynt igen. Kunde t o m plåta på stan på vägen till Centralen.
Sven Blomquist 2022-12-17 18:56
Härligt, men jag avvaktar. Ha det gott.
Svar från Khalad 2022-12-17 22:01
Hej Sven, jag har gjort det på höger öga, lätt som en plätt faktiskt. Kommer göra det på vänster också men det behöver gå något år eller så.
Snygga bågar, dom passar dig bra. Intressant läsning också, ögat är ju trots allt ett fantastiskt sinne och funktion.
Svar från Khalad 2022-12-17 22:02
Tack för det Morgan :-) Och gråstarrsoperationer är verkligen framsteg, häftigt!
Snygga bågar, d v s klär dig, kul att grejerna fungerar!
Svar från Khalad 2022-12-17 22:03
Tack för det Måns :-)
Snyggt Björn! De där glasögonbågarna klär dej verkligen. Flera år yngre helt plötsligt :-) Otroligt vad man kan reparera numera.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-12-17 22:08
Tack Lena, jag har kört med ingenjörsglasögon länge nog nu....... Gråstarrsoperationer är fantastiskt i sig, dessutom att det är så säkert att det blivit Sveriges vanligaste operation. Förra gången var det på Capio i Stockholm (remitterad av regionen Östergötland som hade dåligt med läkare). Vi satt väl typ 5 personer i väntrummet, med lite förberedelse tog det en halvtimme per person, två läkare......
Snygg form och precis rätt färg till dej tycker jag! Och så himla skönt att se igen…det är besvärligt med grumliga linser…
Svar från Khalad 2022-12-17 22:45
Tack för det Lena! Hade bestämt mig för lite mjukare former med plastbåge i brunt, har kört länge med det jag kallas ingenjörsglasögon, stålbågar. Sitter perfekt och håller länge men lite stela o opersonliga......
Behöver också fixa nya snart och jag kör också med tre par även om det jag använder har är progresiva glas.
Svar från Khalad 2022-12-18 10:50
Hej Alf, trevligt att se dig här! Det är ett evigt bytande för att ha alla till hands men otroligt skönt att se bra! Inser att med progressiva har du bättre överlappning mellan glasögonen och kanske inte behöver byta lika frekvent som jag behöver, smart :-)
alf109 2022-12-18 12:20
Ser att min tidigare kommentar blev fel. De progresiva använder jag när jag är ute i vardagen. Hemma använder jag ett par för läsning, ett för datorn och ett för TV-tittande ;)
Väldigt likt mina nya bågar, med andra ord gillar jag dom. Ja, det är dyrt med vettiga glasögon, har provat med de billigaste, men det blev inte så bra.
Svar från Khalad 2022-12-18 13:58
Det tackar jag för!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg