Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DAGENS FÅGEL - STENKNÄCK

***

Under dom här kalla vinterdagarna är det ofta fåglar i trädgården. Sidensvansarna är trägna besökare men koltrastar och björktrastar är också stamgäster. Jag är ju ingen riktig fågelfotograf och har inget gömsle och så, för det mesta går jag bara ut på framsidan av huset och försöker smyga mig runt till någon av husknutarna för att få bilder. Oftast hinner dom iväg och dom nyss fulla träden är tomma när jag har sikt. Under sommarhalvåret sätter jag mig ofta på en stol inom skjuthåll utomhus och det funkar ofta. Dom ser mig men sitter jag still är det ofta ok.

Nåväl, dag provade jag att fota inifrån huset för att inte direkt skrämma iväg dom. Det funkar, dom sitter kvar, men kvalitén blir lidande, sämre kontrast och skärpa. Det dåliga ljuset gör naturligtvis sitt till, här mulet och halv tre. Glad ändå att jag fotade genom fönstret idag, första stenknäcken på bild. Hade jag försökt smyga mig runt huset hade den säkert hunnit flyga sin kos, har för mig stenknäcken är rätt skygg. Den förhållandevis ljusa näbben får mig tro att det är en hona.

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-12-16 22:28 | Läst 1215 ggr. | Permalink
Jag fotar ofta genom treglasfönster och även om det ger lite sämre kvalité kan man ju bättra på i efterhand med t ex kontrast och skärpa. Det kan också bli en ganska fin effekt med mjukare kontraster och ljus. Dina bilder är ett bra exempel. De verkar som att bukettaplarna fortfarande är attraktiva.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-12-17 22:34
Jag vet Lena, det är just det som gör mig frustrerad, på dina ser man inte att bilderna är tagna genom glas......Kommer nog fortsätta testa, det är definitivt bekvämt. Och bukettaplarna har nog lockatextra dom här kalla dagarna, tack!
Det var väldigt fina bilder på sidensvansarna, och stenknäcken är ett fynd, den är skygg som du säger. Bara fått en bild på den, genom fönstret en bit in i rummet. Grattis till den bilden.
Svar från Khalad 2022-12-17 22:35
Tack för det Stefan, jag blev glad över att få en bild på stenknäcken!
Du fick ändå en del bra bilder trots förhållandena! Tredje bilden är extra bra tycker jag.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2022-12-17 22:35
Det är helt ok, tack Bjarne. Gissar att ljuset är största problemet, tack!
Blir ju inte så pjåkigt alls. tror det beror lite på avståndet mellan fönster och motiv. Stenknäcken blev ju väldigt lyckad. Här hos mig funkar det inte så bra.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-12-17 22:39
Tack Gunte, så kan det vara, det låter rätt troligt. Här är det nog ca 15 m mellan fönster och småfåglarna så jag croppar bilderna en del. Stenknäcksbilden blev jag glad för :-)
Trevligt med dessa fåglar utanför fönstret. Stenknäck har jag inte sett på en tio år. Fotograferar också ibland genom fönstret, det brukar bli bra och man är mer säker på att få några bilder
Svar från Khalad 2022-12-17 22:40
Precis, tack Peter! Kommer nog fortsätta testa :-) Stenknäcken blev jag glad för!
Fina bilder tycker jag. Den första ser nästan målad ut och min favorit i din serie. Mvh Nina
Svar från Khalad 2022-12-17 22:41
Tack Nina, jag håller med om att ljuset är fint på dom första bilderna :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg