Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HAMMARBY SJÖSTAD OCH ELEN

***

Sällan har det varit så mörkt runt om i området där vi bor som nu om kvällarna. Det är näst intill kolsvart i vartenda hus. Alla ytterbelysningar är konstant nersläckta och TV-rummen verkar genomgående vara vända åt andra hållet. Naturligtvis gör vi likadant, så långt det går. Med det menar jag att I inte gillar när det är skumt överallt och eftersom hon inte kan minnas tänder hon vartefter hon går trots att jag berättat varför jag går efter och släcker. Tidigare i kväll var jag in och kollade hos mina elleverantörer, Vattenfall i Finspång och VB Energi -Västerbergslagens Energi i Korsheden, hur vi ligger till. Och glädjande nog kan jag se att vi förbrukar väsentligt mindre el i år jämfört med ifjol, på båda ställena. Mörkt som det är passade jag på att leta fram en bild från 2013 när jag gick en av Kulturamas fotokurser. Den här kvällen var vi ute och fotade nattbilder och eftersom Kulturama ligger  nära Hammarby Sjöstad blev det några bilder därifrån. Kanske hade det inte blivit så mycket ljus om jag fotat ikväll? Här fotat med A99:an, Minolta 85/1,4  med 0,5 s  bl 8 och ISO 1600  och stativ förstås.

*

*

***

Inlagt 2022-10-26 22:08 | Läst 1817 ggr. | Permalink
Vacker bild, och området ser trivsamt ut.

På glödlampstiden var verkningsgraden från koleldat kraftverk till ljus från glödlampan några enstaka procent. Med LED-lampor lite bättre och här i Sverige kommer ju strömmen från icke-fossila källor (jaja, jag vet att Karlshamnverket bidrog med 0,1 TWh av de 140 som producerades) så lysets klimatpåverkan är rätt måttlig. .

Så om din fru tänder och låter bli att snubbla OK enligt mitt sätt att se på läget. Jag har frostat av frysen, släcker mycket mer än tidigare, är snål på varmvattnet särskilt på landet där det är elvärmt och har installerat extra innerruta i fönstren där.
Svar från Khalad 2022-10-28 13:25
Tack för det Måns. Dålig verkningsgrad är inte alldeles ovanligt, särskilt inte med flera energiomvandlingar i serie. Instämmer i att en konventionell glödlampa är ovanligt ineffektiv. Dock tänker jag ibland att har man bra termostater så kanske värmeutvecklingen från inomhuslampor också utnyttjas och då stiger verkningsgraden rejält :-)
Måns H 2022-10-28 14:34
I ett elvärmt hus med bra termostater så är det precis som du säger, att värmeenergin från glödlamporna tas till vara. Så jag höll fast vid glödlampor länge, lågenergiljuset var så fult. Nu är LED-lamporna helt OK och nyss bytte jag ut elementen med sämst termostater.
Vacker bild och fina speglingar i vattnet. Den senaste månaden ser jag att det har gått ner, nu 330kWh i september mot 420kWh förra året. Man försöker spara på det lilla också, men de största besparingar blir att vi inte har värme på den inglasade balkongen i lägenheten i år samt att vi minskat värmen på kolonin från 16 grader förra året till 5 grader nu under vintern.
Svar från Khalad 2022-10-28 13:28
Tittar jag på september just har vi i princip halverat elen på båda ställena. Sanningen är nog att vi varit väldigt slösaktiga hittills. Största besparingen hemma i Finspång är nog att vi stängt av golvvärmen (finns bara i entre och hall), i övrigt har vi fjärrvärme. Tack Peter!
Fin kvällsbild, kan vara inspiration nu när vi går in i den mörka årstiden, att det faktiskt går att fota även under mörkare tider. Sen tror jag att du är något på spåren när det gäller att släcka ner, där finns uppenbarligen mycket energi att spara, den bästa energin är ju den som aldrig behöver produceras.
Svar från Khalad 2022-10-28 13:28
Tack Glenn! Instämmer i funderingarna!
Hammarby Sjöstad har nog en hel del höginkomsttagare som väl oftast också lever 'dyrare', och förbrukar troligen 'onödigt' mycket energi när det gäller allt.. Större bilar och kör dessa mer, flyger mer, konsumerar mer.. osv.. Hur skulle dom annars göra av med alla sina pengar..? Kanske skänka dom till Ukraina..?
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-10-28 13:29
Jo, kan tänka mig det. Men det vore skoj att ta motsvarande bild nu och se om det alls finns någon skillnad, tack Jan!
Vacker bild. Kan bli intressant att se om det blir någon skillnad i framtiden, LED-bestyckningen till trots. För visst är det i mycket så att många bäckar små…I område 4 minskade elförbrukningen med 18 procent under september och det utan ”kniven på strupen”.
Svar från Khalad 2022-10-28 13:32
Tack Gunnar! Vi har skurit elförbrukningen i september med nästan 50 %. Ingen utomhusbelysning, ingen golvvärme (entre o hall) och minskad inomhusbelysning Fö har vi fjärrvärme, det känns som en bra lösning.
Vacker stadsvy på kvällen.

Spar eller tänker nog nästan alltid utan för den delen snåla. Myser gärna med brasa å tända ljus å lyktor då "förstör" el lite den känslan. Så i mitt fall gör det inte så stor skillnad.
/N
Svar från Khalad 2022-10-28 13:33
Det kan jag förstå. Vi har nog varit väldigt slösaktiga och jag ser att vi har fått ner elförbrukningen rejält, tack Nini!
Jag tycker det lyser ungefär lika mycket i husen på vår gata, eller så har jag kanske inte kollat ordentligt. Jag har inte varit ute och promenerat i mörkret och det krävs nog för att man ska märka om det är mörkare hemma hos folk. En fin bild och där var det ordentligt upplyst.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-10-28 13:35
Här är det stor skillnad. Vi själva har nog varit väldigt slösaktiga, avstängd ytterbelysning, avstängd elvärme (bara entre och hall) och nerdragen inomhusbelysning har sparat nästan halva fjolårsförbrukningen. Tack Lena!
Snyggas är ju speglingen :) dom där lådorna gör väl ingen glad förutom arkitekten ;)
Här regerar värmeljusen och visst har det sparats ett gäng % men det finns fläktar som ventilerar grunden som drar en del. Men framöver kommer en luft/luft att installeras så kanske undviker vi att frysa häcken av oss framöver.
HaD/Gunte..



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg