Khalad Photography Blog
VÄNDA KAPPAN EFTER VINDEN
***
I eftermiddag studsade jag till när jag läste ett utskick från TT. Anna Borg, VD för Vattenfall, hade uttalat sig om reaktorerna 3 och 4 i Ringhals. Vattenfall anser numera att dessa kan livstidsförlängas med ca 20 år. Nuvarande livslängdsuppskattning är 60 år, i drift till 2040. En 20-årig livstidsförlängning skulle innebära att dom kan gå till 2060. Är det nå´n som fortfarande tror att det inte hade gått att göra samma sak med Ringhals 1 och 2? Det ansåg inte Vattenfall då, för några månader sen, att det skulle gått. Möjligen skulle den ändrade synen på livslängdsförlängning av kärnkraftsreaktorer kunna ha något med regeringsskifte att göra. Då, för 4-5 år sen när man tog beslut om att stänga 1 och 2, var Vattenfalls ägare staten med regeringen (s) + (mp) starkt emot kärnkraft och mp hade lovat sina väljare att stänga ett par reaktorer. Men det försökte man före valet finta bort med att påstå att det var marknaden som gjorde kärnkraft olönsam. Vattenkrafts ägare är fortfarande staten men nu med en borgerlig regering som vill behålla och tom bygga ut kärnkraften. Och nu ser Anna Borg möjligheter att livstidsförlänga trean och fyran.
*
Kanske är det nå´n som tror att trean och fyran är mkt modernare? Så här ser det ut:
Ringhals 1 (kokarvattenreaktor från ASEA Atom), i drift 1975
Ringhals 2 (tryckvattenreaktor från Westinghouse), i drift 1976
Ringhals 3 (tryckvattenreaktor från Westinghouse) klar för drift 1977
Ringhals 4 (tryckvattenreaktor från Westinghouse) klar för drift 1978
Jag skriver klar för drift eftersom Harrisburgolyckan och kärnkraftsomröstningen gjorde att man inte gav starttillstånd för trean och fyran förrän 1981 resp 1983.
*
*
***
Vilken gigantisk kapitalförstöring, en kapitalförstöring som privata elkunder och småföretag på konkursens brant nu får betala i södra Sverige.
------------
Löftet om 400 miljarder i kreditgarantier till kärnkraften har nog också gjort skillnad.
Fråga till Björn: Första reaktorn, var den 100% svensk eller fanns amerikansk teknik och amerikanskt bränsle med i bilden?
Jag tror utan att veta det var en blandning av amerikanska påtryckningar, USA ville absolut inte ha en svensk atombomb, och egen insikt att reaktorn ifråga var överkomplicerad. Tekniker skulle ta ut kärnvapenmaterialet underifrån. Jag tror att det skulle blivit svårt att rekrytera personal till det jobbet.
I bakgrunden militära bedömningar att en svensk atombomb skulle bli så dyr att försvaret skulle utarmas och så frågan vad man skulle använda den till.
Hur det nu gick till så fick Westinghouse bygga tre reaktorer i Ringhals och jag tror att amerikanarna sålde bränslet till den första också.
Nåja, en Vd gör som ägaren vill! Inget konstigt med det!
Annars blir man arbetsbefriad med full lön på några år! :)
/B