Khalad Photography Blog
INDUSTRI, KOLDIOXID OCH EL
***
Det råder ingen tvekan om att industrin, liksom allt annat, förändras i snabb takt. Chips, datorer och mjukvara finns inte bara i datorvärlden utan i flygplan, bilar och kylskåp för att nämna några exempel. Samtidigt är det ett misstag att tro att den tunga industrin försvunnit. Inte minst i Sverige står skog, gruvor, stålframställning och cementtillverkning för rätt stor del av vår BNP. Bilden härnedan är från Domnarvet i oktober för några år sen. Just i Borlänge är inte koldioxidutsläppen så stora men SSAB är med sina två masugnar i Luleå och Oxelösund Sveriges största koldioxidutsläppare med drygt 4,5 miljoner ton 2020. Det är 11 % av alla svenska koldioxidutsläpp. Dessutom tillkommer utsläpp vid tillverkning av järnsvamp, råvara för masugnarna. LKAB släpper idag ut 700 000 ton koldioxid och är fjärde största utsläppare i Sverige. Som många nu känner till pågår en snabb utveckling mot ny teknik som innebär koldioxidfri ståltillverkning, både i första steget med tillverkning av järnsvamp och i andra steget, själva ståltillverkningen. Vätgas ersätter kolet i reduktionsprocessen. Processen blir helt koldioxidfri men vätgasframställning kräver stora mängder el. Till detta kommer de nya batterifabrikerna - Northvoltsfabriken i Skellefteå byggs redan för fullt och personal rekryteras, dessutom har beslut om två ytterligare batterifabriker tagits, Volvo Cars ska bygga en (preliminärt i Mariestad) och vidare Northvolts andra fabrik i Torslanda. Det kommer att gå åt el, mycket el till allt detta. Så tillkommer övergång till elbilar och alla mindre industrier som också vill minska sina koldioxidutsläpp. Det är inte utan att jag blir bekymrad när jag hör att elen kanske ibland kommer att stängas av i vinter därför att vi inte har varken säker produktionskapacitet eller överföringskapacitet för dagens behov.
*
Domnarvet, Borlänge en kväll i oktober
*
***
/B
/B
Mvh Per-Olov
Mvh Per-Olov
https://www.svtplay.se/video/36930723/30-minuter/30-minuter-avsnitt-3-1?id=8oGJwGY
- Anna Borg fick jobba med ordvalen för att undvika att desavouera sin ägare staten och hålla med om att det hade varit bättre att behålla Ringhals 1 och 2. Att tro att bygga ny kärnkraft kan vara lönsamt men inte att underhålla befintlig reaktorer med befintliga tillstånd och med väl inkörd personal så de kan fortsätta säg tio år till är orimligt anser jag
- Det låter som vi kommer få tio år med svag eller dålig eltillgång i förhållande till stigande behov, jag har sett siffror på att vindkraftsutbyggnaden tappat rejält med fart , vilket Anna Borg också sa. Det bådar inte gott för elprisutvecklingen, tvärtemot vad Anna Borg sa.
- Tycker att den regering som nu lämnar och som tillsammans med mp satt vid makten när beslut om nedläggning av Ringhals 1 och 2 inte bara har ansvaret för nedläggningen utan också för att inte inse enbart utbyggnad av sol- och vindkraft inte kommer förslå för dom elbehov Svenska Kraftnät och andra prognosticerat. Det skulle inte förvåna mig om frågan om nya oljeeldade kraftverk tas upp till diskussion inom några år för att klara den närmaste 10-årsperioden. Tidigare har vi köpt olje- eller kolbaserad el från kontinenten när vår egen inte räckt till. Det blir svårare nu när alla har brist på el.
Innan Energimyndigheten hade NUTEK en GD som vägrade befatta sig med riksintressen för energiintressen. Sen kom Energimyndigheten med GD Korsfeldt som satsade allt på kärnkraft. Sen Kåberger som satsade hårt på vindkraft, sen Erik Brandsma som låg rätt lågt i kontroversiella frågor, har bytt jobb ofta, nu VD för Sveaskog,. Sen Robert Andrén som fortfarande innehar posten.
På Vattenfall fanns en GD som ville ha vindsnurror på Ringhalsområdet (mest som symbolik att företaget hängde med i tiden). Jag ritade om stadsplanen så att dom inrymdes. Jättekul uppdrag för mig. Grannarna, samtliga boende i villor som Vattenfall exproprierat inför kärnkraftbygget och sen sålt till sin personal, överklagade. Dom gillade kärnkraft men att få några vindkraftverk inom synhåll skulle förstöra deras liv. Vattenfall hann byta GD innan planen vann laga kraft. Anna Hall är nog tredje eller möjligen fjärde GDn sen dess.
Samma på Svenska Kraftnät. Mikael Odenberg var GD, bestämde att det skulle byggas kablar till Gotland, så fort han slutat rev efterträdaren Sandborg upp beslutet. Med dom kablarna hade Gotland nu kunnat sälja el till fastlandet i en inte helt försumbar skala, varje kilowattimme räknas ju.
HaD/Gunte..