Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LADUSVALORNA I RISINGE

***

Vattnet på vägen ute vid Risinge försvann snabbt. När jag passerade i går var det borta, i stället var det en mängd svalor som jagade över de fortfarande översvämmade fälten. Ladusvalor såg jag snart. Och det var gott om dem. Som jag inte har en chans att pinpointa dom med spot AF fick jag köra en annan metod. Dom var så många att jag tänkte det går nog att sätta skärpan i gräset på de ställen de flög som tätast och sen bara chansa. Säkert inte riktigt skarpa bilder men kanske lite konstnärligt oskarpa? Skarpt är ju ute, särskilt digitalskarpt. OK, sånt kallas för att göra en dygd av nödvändigheten. Det blev 250  bilder att välja på, här är 24. Åtminstone jag själv upplever lite av känslan att se svalorna jag tätt över fälten så jag är nöjd.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Ursäkta, en sädesärla mitt upp i

*

Gulsparv?

*

*

*

***

Inlagt 2022-09-02 10:20 | Läst 528 ggr. | Permalink
Fint du har lyckats fånga deras snabbhet på bild, det kan man se, och några är nog nästan i fokus. Sedan så är det vilken tid man använder, är de ganska nära så bör det nog vara runt 1/3600

Nä det är inte lätt. Står man en bit bort och de flyger över marker så är det helt hopplöst att få fokus på svalan utan den sitter oftast på bakgrunden. Flyger de ganska nära så kan det gå att den låser på svalan, men då blir det genast mycket svårare för man har då några ms att låsa AF och få några bilder innan den flyger ur bild, för är de så nära har man ingen chans att följa motivet. Samma som med sländor att kan man med manuell fokus få svalan i sökaren och sedan använda AF för att sätta den sista skärpan så kan det gå. Har också provat att köra helt manuell fokus och hoppas att de flyger in i skärpa vid något tillfälle och köra en 10 bilder per sekund. Många bilder blir det.
Jag gillar din taktik att fånga dessa flygande mästare och man får definitivt en känsla av hur de sveper över gräset i jakt på insekter. Du har också lyckats fånga någon svala då man ser hela stjärten utfälld och det fina mönster som de ljusa prickarna ger. Jag har provat det här några gånger men man måste ha någon punkt som de dras till för att ha en chans att få skarpa bilder (eller en nyare kamera kanske).
Hälsningar Lena
Svalor är notoriskt svåra att fota! Jag gillar ändå din konstnärliga oskärpa!
Hälsningar, Bjarne



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg