Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EFTER FESTEN

***

Söderbärke är en lugn liten by med utomordentligt vackert läge vid Barken. Samhället ligger precis vid sundet mellan norra och södra Barken, och den delen av byn som ligger på andra sidan mot där kyrkan ligger heter följdriktigt just Nor. Lugn liten by är det alla dagar året om utom en dag. Den dagen var idag. Idag var det Poker Run Smedjebacken, därtill 10-årsjubileum. Vet ni inte vad PokerRun är? Så här står när man googlar

"Uppvisning av muskelbåtar från 22 fot  och uppåt med farter över 100 knop"

Uppvisning, alltså ingen hastighetstävling. Jag har stått därnere vid bron i Söderbärke och fotat en gång för flera år sen. I år liksom de flesta år hör jag uppvisningen på lagom håll, dvs från Korshedens altan, kanske 3 kilometer från närmsta Barkenstrand. Det hörs bra ändå så att säga. 1 000 hk är ingen gräns, 1200 hk såg jag redan för många år sen. Minst åtta och gärna 12 cylindrar.  

*

Som sagt, en gång om året och här i Korsheden är det ok för mig. Jag undrar mera vad som händer med alla änder, gäss, storskrakar och storlommar. Och bensinpriserna är säkert ok för dom det gäller, förutom dom liter som går åt när man kör 100 knop med en 12-cylindrig motor på säg 1400 hk, så körs 9 av 10 båtar hit på släp från olika håll i landet. Inte i takt med tiden över huvud taget skulle jag säga men jag får vara försiktig med vad jag säger här på Söderbärkesidan för det är väldans populärt....

*

Bilderna är tagna någon timme efter att det hela är över, vi passerade Söderbärke utan att tänka oss för. Men alla hade inte lämnat än, hoppet att se ytterligare någon båt fanns nog där.

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-08-20 21:45 | Läst 1835 ggr. | Permalink
Det är ju en händelse, ett avbrott i vardagen, något som alltid lockar folk. Det går ju alltid att ha åsikter om detta, men jag utelämnar mina, är själv en vän av det enkla, lugna lite mer andliga.
Svar från Khalad 2022-08-21 10:27
Det är det. Ett kritiskt inlägg på Söderbärkesidan fick massor av mothugg av personer som just uttryckte att nå’n gång måste ju också folket härute få ha rolig, en gång om året åtminstone :-) Tack Stefan!
Såna här event är väl om inte annat ett tecken på att det finns rätt gott om pengar och livsutrymme i landet som en del anser vara statt i förfall.
Härute i skärgården har hör man fredag och lördagkvällar muskelbåtarna vråla på färd mellan huvudstaden och någon hypad skärgårdskrog tur och retur. Att bränna bensin verkar vara i paritet med att vaska en Veuve Clicquot eller två på krogen. Att visa att man har mer pengar än vad man eller förståndet behöver.
Kul med ett bildreportage som visar inte själva händelsen i sig utan efteråt.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2022-08-21 10:28
Så är det alldeles säkert, tack Gunnar :-)
Undrar vad en sådan båt drar i kronor/minut, eller kronor/sekund för den delen... Fina reportagebilder blev det!
P65 2022-08-26 08:54
Jag vet svaret på din fråga, men ställer hellre en motfråga.
Vad spelar det för roll för dig? Det är väl inte du som ska tanka dom?
Alla båtar dra olika mycket. Min båt kan dra upp emot 450l/timme. Hoppas du nu blev en lyckligare människa…
#svenskaavundsjukan
Mikael Hedberg 2022-10-04 19:14
En lätt fråga att besvara Min båt drar blandad körning 23L milen (land mil) då väger den ca 4 ton. beroende på hur många vi är och volym på bränsle då tanken rymmer 500liter. Hade jag inte båten så är mitt andra interesse att besöka andra länder. Så hur mycket bränsle bränner jag då när jag flyger till andra länder. dock lägger jag ca 80000kr på min båt varje år som i sin tur kommer gynna byggden. Tippar att det året Poker Run SMB lägger av då dör även Augustifesten ut. Om inte nån eldsjäl kommer att hitta på nått som drar samma publik till byggden under V33. Även en så här liten sida gör att man känner soig motarbetada och det kan i slut ändan göra att man tröttnar, Bara av dina bilder vad blev extra inkomsterna i Söderbärke den dagen. Så rekomerdera att man före man gnäller så ska man tänka sig noga för vad följder blir, Jag är inte nån som gör det här för pengarna utan för att man har nog en släng av ADHD å ger 110% när det gäller nått. // Micke Poker run SMB



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg