Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SPÅNGEN OCH SPECIALISTEN

***

När jag sitter därnere på spången är det lätt att låta tankarna vandra fritt. I går kväll var det extra skönt, sådär 25 C vid niotiden. Behaglig augustivärme, en av alla dom där augustikvällar jag minns sedan långt tillbaka. Det är annars inte så många sommarkvällar man kan sitta ute i tröja och shorts efter nio i Sverige, varken nu eller då. Det blir snabbt lite kyligare när solen gått ner.

Hemma i huset hade jag nyss läst en intressant understreckare i ett gammalt ex av SvD, säkert sparat som tändpapper till kaminen. Den handlade om vad som påverkade framgång - inom konst, vetenskap, idrott och annat. Inte tidig specialisering i alla fall, snarare tvärtom. Många tecken tyder på att specialisering inte alls är nödvändigt eller ens bra. När psykologiprofessorn och Ekonomipristagaren Daniel Kahneman studerade högutbildade experters bedömningar såg han att deras bedömningar påverkades av biaser, förutfattade meningar mer än andras. Psykologen och statsvetaren Philip Tetlock  visade under slutet av 1900-talet i ett 20-årigt projekt med 284 högutbildade experter att genomsnittsexperten var en urusel prognosmakare. "Experter är jätteviktiga och behövs för att få fram fakta, men vi litar ofta på att de ska göra saker som de inte är rustade för, som att använda sin expertis för att göra prognoser"

*

Nåväl, tillbaka till spången. En vacker solnedgång i väst, en ensam liten pippi på stenen i viken och ett par tranor ute på våtmarken åt öster, jättefin stund!

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-08-15 13:23 | Läst 664 ggr. | Permalink
Man ser verkligen att det var en riktigt bra sommarkväll.
Vackra sen-sommarkvälls-bilder Björn. Det är gött å sitta ute i bara tröja/t-shirt och njuta av det sista vackra ljuset :)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg