Khalad Photography Blog
HÄLLESKOGSBRÄNNAN OCH ELPRISERNA
***
Häromdagen svängde vi upp till Hälleskogsbrännan. Som väntat täcks hela området av grön lövträdssly och jag måste leta lite för att se spåren efter Sveriges i modern tid största skogsbrand. Dom finns där förstås men inte så tydligt som för några år sen, och känslan av undergångsstämning finns där inte längre. Skönt är väl det.
*
*
*
Vindkraftstornen är jag inte säker jag såg här senast, nu syns dom i alla fall väl vid horisonten. Det är bra att vindkraften byggs ut men bara vindkraft kommer aldrig förslå. Idag är det den 11 augusti och det har varit 28 C varmt. Ungefär samma som det blir i morgon, bara med den skillnaden att elpriset i morgon kommer vara 4,47 kr/kWh, idag har det varit 2,93 . Redan dagens pris var smärtsamt högt för de flesta, morgondagens pris är det högsta någonsin. Hittills. Undrar vad priset blir i december och januari? Varför det blir så dyrt? Läs TT:s rapport här nedan, saxad från SvD idag. Jag är övertygad om att regeringen nu ångrar nedläggningen av dom två reaktorerna i Ringhals. Mitt tips är att Tyskland också ångrar nedläggningsbeslutet av kärnkrafteoch avstår från att lägga nr de sista reaktorerna. Planerbara kraftkällor är en förutsättning för att industrin ska kunna konkurrera på världsmarknaden och får man den inte från kärnkraft blir det mer olja och gas , dvs fossila bränslen. Mitt andra tips är att det kommer gå snabbare att bygga ny svensk kärnkraft från första spadtaget till inkoppling på nätet , 5-6 år låg den tiden på när utbyggnad skedde. Havsbaserade projekt kommer ta längre tid och behöva subventioner som kärnkraftverken aldrig fått. Utan kärnkraft kommer vindkraften tvingas komplettera med olja och gaskraft för att elöverhuvudtaget ska kunna produceras dagar som idag och i morgon och i vinter. Tråkigast av allt, det här är vår egen kris, vi hade ett av världens mest välfungerande elsystem för bara några år sen
*
"4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på fredag i södra Sverige. Det är det högsta priset någonsin.
*
*
***
/Gunnar S
Vad gäller elpriser så läste jag igår, tror det va DN, att elproducenter säljer el där dom får mest betalt!
Vi är hopkopplande i det mesta numera, på gott och ont! Så att företag säljer sina saker där dom får mest betalt är inte så konstigt!
jag är nog mest orolig över att elpris och liknande framöver kommer att bli en klassfråga! Allt kommer att bli dyrare! Och det kommer att drabba låginkomsttagare så klart! Och landsbygd!
/B
Det gnälls på bensinpriset, barnfamiljerna har två bilar, snöskoter och fyrhjulingar. Då undrar jag Är det för dyrt ?
Det gäller förstås inte alla, dom som har dåligt har det väldigt tufft. Lite skadeglad blir jag när jag ser köerna på Arlanda. Jag säger bara Åk hem !
Apropå el. min egen fasta el är på 250 :- i månaden. Förbrukningen var sist precis 500:- på 3 månader. Jag sitter inte i mörkret men är självklart sparsam. Som du Bengt skriver, vi måste leva lite sparsammare/snålare men det måste bli riktigt dåligt innan folk förstår det.
Sten
Och jovisst säljer vi överskotts el när vi har sådan. Hur skulle vi kunna köpa in el utifrån när inte ens Karlshamnsverket räcker till om vi inte också leverade el till andra när dom behöver? Som nedanstående citat visar står Karlshamnsverket till Svenska kraftnäts förfogande 16 nov till 15 mars varje år. Resten av året är man fri att sälja också till andra och det verkar rimligt att man då säljer till dom som behöver och betalar mest.
SVT: "Karlshamnsverket ökade förra året förbränningen av olja rejält. Företaget eldade under 2021 åtta gånger så mycket olja jämfört med året innan och släppte ut 90 000 ton koldioxid.
Nu har Karlshamnsverket summerat hur mycket anläggningen var i gång förra året. Inte sedan 2010 har företaget eldat så mycket olja som under 2021.
– Det är därför att det behövs. I huvudsak handlar det om att vi har stängt ner planerbar kraftproduktion i södra Sverige. Våra grannländer har gjort detsamma, säger Henrik Svensson, som är vd på Karlshamnsverket.
Henrik Svensson är vd på Karlshamnsverket. Foto: SVT
Oljeeldat reservkraftverk
Karlshamnsverket ingår i den multinationella energikoncernen Uniper. Mellan den 16 november och 15 mars varje år har anläggningen uppdraget att vara reservkraftverk åt Svenska kraftnät.
Men även under den tiden och resten av året kan Karlshamnsverket starta ändå.
– När elpriset blir tillräckligt högt är det lönsamt för oss att dra igång. Och det är något vi måste göra enligt EU-regelverket att bjuda ut tillgänglig produktionskapacitet, säger Henrik Svensson.
Beroende på om anläggningen kör ett eller två block går det åt upp till 140 000 liter olja i timmen.
Följ med till Karlshamnsverket genom att se klippet ovan.
KARLSHAMNSVERKET I SIFFROR
Visa
2021: Eldade 28 000 ton olja och släppte ut 90 000 ton koldioxid.
2020: Eldade 3 600 ton olja och släppte ut 11 600 ton kodlioxid.
Källa: Karlshamnsverket
RELATERAT"
Beträffande behovet av en allmän nerdragning och ändra livsstil är det en annan och bredare fråga. Vilket parti som ska gå i bräschen för det är en öppen fråga. Jag ser då inget parti som tävlar för att ta den pinnen.
Å andra sidan är jag inte pessimist. Under det här århundradet kommer jordens befolkning börja minska och det kommer gå snabbt när det vänder. Klimatet hinner nog bli en smula oroligare men inte värre än vi kan hantera det. Om alla, vetenskapsmän, mediafolk och författare, som nu lägger sin tid och kraft på domedagsprofetior i stället funderar på vad vi kan göra för att möta dom fortsatta förändringarna skulle mkt vara vunnet. Vi har nu haft en temperaturhöjning på en grad sen industrialismen startade för 150 år sedan och människor har aldrig levt längre, haft färre mat- och fattigdomskatastrofer, klarat sjukdomar och skolutbildning till alla, också flickor. Viktigare än något är att krig, terror och andra konflikter måste minska, det har också uppenbara miljö- och populationseffekter.
Att alla kärnkraftverk byggdes söder om Gävle var förstås inte heller en slump...
Men hur går det då när de energikrävande företagen som Grönt Stål och liknande drar igång. Får de el, samtidigt subventioneras elen till Googles stora serverhallar här i Sverige.
Kärnkraften är nog det som kan rädda oss från att frysa i vinter.
Jag blev ju emot kärnkraft då jag jobbade på Statens Planverk en gång i tiden och träffade Vattenfalls topptekniker. Dom yrade om att avfallet bara skulle vara stort som en vanlig villa och lätt kunna stoppas undan nånstans eller upparbetas småskaligt och riskfritt. Dom trodde på det dom sa. En av dem försökte t o m initiera en upparbetningsfabrik nära sitt sommarställe i Tanum.
Jag tog ändå för givet att den befintliga skulle köras till den havererade eller att man inte tordes längre.
Och att USA/Sovjet/Frankrike/England skulle se till att det inte startades kärnkraftverk utan att nån stormakt hade full koll på att det skulle användas till att göra kärnvapenbränsle.
Sverige fick ju inte starta Marvikenverket för amerikanarna. Israel och USA misstänker Iran för att använda civil kärnkraft som täckmantel för att göra kärnvapenbränsle. Dom är beredda att riskera WW3 för att skydda Israel.
Kärnkraft funkar så länge som operatörema är nyktra, skötsamma, ständigt på alerten och inte får order uppifrån att köra ändå då det krisar. Den får förstås inte utsättas för krig. Det får inte bli för varmt, som nu i Frankrike, så att kylningen inte räcker.
Subventioner kan ju beräknas på olika sätt. Kärnkraften slapp ha försäkringar. Vindkraften subventionerades i början, absolut, men inte nu.
Har också tittat på bilderna och texten om Hälleskogsbrännan!
Detaljkommentarer
Såklart fick inte Sverige starta Marviken, det uttalade syftet med den tungvattenreaktorn var att tillverka plutonium för svenskt kärnvapen
Kärnkraft har nu funnits i säg 50 år. Osannolikt få människor har omkommits eller skadats allvarligt vid production eller olyckor i förhållande till energimängderna som producerats. Bara kolgruveolyckorna står ensamt för väsentligt fler döda, därtill kommer ofantligt mkt högre döds- och sjukdomsfall pga av inandning av förorenad luft och kväveoxider pga av fossil förbränning. Varför täcks inte detta av försäkringar? Det är orimligt att titta på riskerna med kärnkraft men inte på riskerna med andra energislag.
Fö förutsätter bilkörning, flygtrafik, fartygstrafik, operationer, kemisk och biologisk forskning nykterhet, förnuft, erfarenhet Terror finns på många ställen och ett års globala terrorattacker torde mångdubbelt överskrida dödsfall som kan kopplas till 50 års kärnkraft. Risker finns och olyckor kommer kanske ske men erfarenheten talar ändå till kärnkraftens fördel. Och som sagt, jag undrar fortfarande hur du vill komplettera vind- och solkraft?
Så visst görs det mycket. Läste nyss om ett intressant projekt med vågkraft som ska testas utanför Portugals kust. Det finns väldigt mycket att göra, och det görs väldigt mycket i det tysta. Man vill gärna tillskriva Greta och alla andra miljontals ungdomar som varande alarmister, men var har vi alarmisterna egentligen? Är det kanske snarare en välbeställd medelklass som har svårt att ändra sin livsföring och så fort någon budbärare kommer med obehagliga nyheter direkt trycker på alarmknappen, ” De vill förstöra vår värld! De vill hindra oss att konsumera!” De vill hindra oss att leva så bekvämt som vi gjort de senaste femton åren!”
Bästa hälsningar
Gunnar S
Ungdomar är knappast några förebilder, tyvärr. Stora konsumenter av allt möjligt som skadar klimatet är knappast en förebild.
Jag tror att vi behöver en extra miljömoms där intäkterna går till klimatåtgärder.
Ungdomar är annars varken förebilder eller inte. De är alltsom oftast speglingar av sin föräldrageneration men oftast med lite blygsammare ekonomi, alltså lite mindre negativt avtryck på miljön.
/Gunnar S
Nu blir det rörligt timpris i stället, och så får vi se till att ladda bilen och göra annat som drar mycket el när det är som billigast. Det får bli lägre temperatur i huset under dagen (på vintern alltså) och mera kläder på sig.