Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

STOLLBERG/ V:A SILFBERG

***
Också i torsdagskväll gjorde vi en runda i känd  bergslagsbygd. Det var den varma dagen och att sitta i bilen ett par timmar var ren njutning. Eftersom I numera varken läser eller sitter med en läsplatta av något slag är det för henne en chans att för några timmar se något mer än dom invanda interiörerna och utsikten från altanen. Hon är intresserad av det vi ser och frågar mycket. Hon känner också igen sig på platser där vi kanske inte varit på ett år, det tycker jag är intressant. Jag menar, när vi åkt bil i några minuter kan hon inte föreställa sig varken Korsheden där vi är nu i sommar eller var vi bor fast, Finspång. Synintrycken däremot triggar minnet direkt.

*

Vi åkte på 66:an mot Smedjebacken och tog in mot Flogberget vid Lernbo. Gruvorna där avstod vi från men stannade till vid gården som kommer strax efter. Jag har flera gånger funderat över vad som ser ut som  en liten "gårdshytta" med hög slaggstensskorsten.. Jag ser inget namn vid gården, som verkar bebodd, och har inte sett den utmärkt på några kartor. Någon som vet? Första bilden nedan.

*

Valde att fokusera på rallarblomstren i stället för skorstenspipan.

*

Vi åkte vidare mot Ludvika över Silfberg och passerade sjön här. Svaret på den svenska drömmen om en sommarstuga kanske?

*

I Silfberg tog vi av upp till Stollbergsgruvorna. Jag gillar känslan däruppe, medeltiden känns nära. Gruvverksamheten började redan under 1100-talet. Gruvorna kallades ursprungligen Väster Silfberg. Stollbergsområdet tillhör Sveriges rikaste mineralfält. Utsikten, skogarna, sjöarna, gruvhålen, varphögarna, de rödfärgade stenarna, allt bidrar till känslan

*

Ungtall med varphögen bakom

*

Många, många hundra års brytning har gett stora varphögar

*

På sina ställen reser sig de bara klipporna trädhöga och färgerna skvallrar om att det är inte bara gnejs och granit

*

Samma sak gäller dom lösa stenblocken

*

Dom svartvattnade tjärnarna omgivna av sommargrönska och slagghögar. Under osannolikt slit skapades här grunden för det moderna välfärdssverige. 

*

Här finns möjlighet att med guide ta sig in till en ort som mynnar ut i ett av schakten. Detta har vi aldrig gjort. Trots bakgrund som materialfysiker kom jag inte ihåg alla symboler för metallerna (egentligen, eller från början, himlakropparna) som brutits här. Och ett frågetecken står kvar även efter att ha googlat: Från vänster

Silver

Bly

??? Tar gärna emot förslag. Zink kanske, har åtminstone också brutits här

Guld

Koppar

Järn

*

***

Inlagt 2022-07-24 23:47 | Läst 3447 ggr. | Permalink
Jag kollade på Alkemiska symboler på Wikipedia. Artikeln konfirmerade "zink" (och de du redan var säker på stämde också).

Minnet hos den som drabbats av demens (vaskulär demens känner jag bäst till) kan vara nästan noll då det gäller episoder, alltså det som hänt nyss, medan annat funkar - t ex det som engelsmännen kallar muskelminne.
Svar från Khalad 2022-07-25 01:01
Tack Måns, letade på flera uppslag men hittade inte det. Nu vet jag. Intressant också resten av din kommentar. Utan att ha googlat nu, förstår inte riktigt muskelminnet? Gissar att det gäller sånt som att hålla en kaffekopp, dra på sig en jacka, kunna förstå en smekning eller att hålla i handen? Synintryckets betydelse är jag ändå förvånad över. Vi har bott i samma hus i drygt 50 år men kan inte se eller känna huset när vi talar om det, däremot känner hon igen sig när vi ser Stollberg och naturen runt. Som jag förstår det kommer hon inte åt minnet via tanke eller tal men ändå finns minnena av tryggheten och känsla direkt hon ser huset.
Måns H 2022-07-25 10:02
Jag har inte heller nån definition på muskelminnet, har bara sett ordet använt. I extremfallet om en man som inte visste vem han var och inte mycket annat heller men kunde fortsätta spela tennis.

En föreläsare använde en bild på en byggnad där bitar fattades efter nån olycka. Huset fungerade här och där men inte överallt.
Du har underbara texter att läsa och du skriver lika bra som du fotar/Mvh Nina
Svar från Khalad 2022-07-25 14:20
Hej Nina, tackar ödmjukt för fin kommentar! :-)
Jag ser att du fått hjälp med symbolen och det hade jag nog inte kunnat bidra med även om vi såg en hel radda av dessa vid Falu gruva. Andra bilden med stugan vid sjön är en bild av Sverige när det är som finast. Man kan förstå att det är eftertraktat även av andra nationaliteter som köper sommarstugor i Sverige. Intressant med I:s förmåga att minnas platser och jag läste även det Måns skrivit. Glädjande att ni kan åka runt som ni gör nu och dela upplevelser, njuta av sommaren.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-07-25 22:39
Hej Lena, symbolerna finns på flera platser, Finspång har också en del.. Och rundturerna är ett naturligt sätt att "göra" något mer än bara våra promenader, tack!
Som redan sagts, fin text och fina bilder. Jag blir alltid nyfiken på ord och namn som jag inte får ihop riktigt, vet du vad som gett stället namnet Stollberget? Jag hittar en tysk ort som heter Stollberg https://sv.wikipedia.org/wiki/Stollberg_(ort) men det hör väl knappast hit. SAOB har litet om stollberg, "(som) af bärgsmän Stoll-byggnad kallas." Någon byggnad som ligger bakom? Kollar man vidare i SAOB fritextsökning hittar man mycket om berg i olika sammanhang. Jag tappar bort mig i mängden ;-)
Svar från Khalad 2022-07-25 18:33
Hej Christer, tack för fin kommentar! Svaret är nog de stollgångar som finns (sista bilden visar ingången till en):

Wikipedia "En stoll eller dagort[1] (efter tyska "Stollen"), är en horisontell ort, som i sin ena ände har förbindelse med en vertikal bergsida. Oftast finns stollens öppning i en bergssida eller sluttning och leder in till brytrum eller längre in belägna schakt. Ett vanligt syfte med stollgångar var att dränera en gruva från vatten. Före ångmaskinens genombrott var länshållningen ett av gruvdriftens stora problem.

Stollgång eller sidoort är en ort som utgår från sidan av ett schakt.[1]
Stollgångar drevs oftast med tillmakning och tog då mycket lång tid att färdigställa. I vissa fall fick ett särskilt schakt drivas från dagen längre in längs stollens sträckning för att släppa ut rökgaserna från tillmakningsbrasorna, en så kallad "lichtloch". Stollgångar användes mest i äldre gruvbrytning (före 1850-talet), men enstaka exempel på modernare stollgångar finns, till exempel i Malmberget och i Zinkgruvan (den senare dock plomberad)."
aasaboe 2022-07-25 18:56
Aha! Det missade jag på Wikipedia, slarvigt av mig. Där är ju hela förklaringen, och jag har lärt mig någonting. Stort tack!
Vilket häftigt inlägg och kul att läsa ihop med bilderna. Spännande och intressant tycker jag.
Svar från Khalad 2022-07-27 00:01
Tack för fin kommentar Morgan, uppskattas!
Ett intressant inlägg med fina bilder från en betydelsefull del av vår historia.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2022-07-27 00:03
Tack för det Jörgen, roligt att du gillar bloggen :-)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg