Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KURRAGÖMMA MED EN PÄRLGRÄSFJÄRIL

***

Dom senaste dagarna har jag kånkat omkring med långtelet på promenaderna. Kamera 0,7, telet 1,3, alltså 2 kg. Funkar ändå ganska bra, oftast har jag kameran i handen, men då och då i remmen på ryggen, dessutom går vi mest i lugn takt. Promenaderna  blir mitt på dagarna, runt 11 och 14-15, inga bra tider för landskapsfoto men fjärilar och andra småkryp finns då. Förvånar mig att jag så ofta hittar fjärilarna på blad och icke blommande växter. Jag antar att dom ibland kommer åt och vill ha växtsafter även om det inte är blomnektar. Jag köpte ArtDatabankens fältnyckel för dagfjärilar för några veckor sen och ser jag rätt är detta en pärlgräsfjäril. 

*

*

*

***

Inlagt 2022-06-20 19:00 | Läst 974 ggr. | Permalink
:), ibland vill de inte vara med på bild. Jag la en beställning av den boken på biblioteket,. Har Nordens Fjärilar och den är helt OK, att man blir förvirrad pga att många ser identiska ut beror nog inte på boken, men det ska vara kul att testa något annat.
Svar från Khalad 2022-06-20 21:01
Hej Peter, undrar om inte din bok är bättre. Googlade och ser att den alltid visar både över- och undersida samt både hane och hona om de är olika. Denna visar inte alltid över- och undersida vilket gör det svårt om man har foto från fel sida. Å andra sidan är det en liten behändig bok, kostade runt 150 :-. Tack Peter!/ Björn
Fjärilar är helt klart något jag skulle behöva en bok för att komma någon vart med. Jag gillar att titta i böcker även om det så klart går att leta på nätet. Jag tar ofta fram min lilla flora när jag ska kolla in någon ny växt. Går det att artbestämma den här fjärilen fast man ser så pass lite av den?
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-06-21 09:03
Fjärilar är svårt och det ser ut att finnas variationer inom arten att man kommer väldigt nära nästa art. Tex denna ser i min bok vara lik kamgräsfjäril, där den är identisk med en av bilderna i min bok. Men för kamgräsfjäril så har de lagt ut tre bilder som är lite olika och det är ju typiskt, men det stämmer med en av bilderna. Andra arter inom gräsfjärilar (finns 22 arter i Norden) som det kan vara är pärlgräsfjäril där har jag också tre bilder i boken där en är ganska lik denna från Björn. Det som skiljer dessa två är den nedre delen av vingen som man inte ser.

Insekter/fjärilar är väldigt svårt och det finns otroligt många underarter inom varje familj. Det finns en FB grupp som jag använt mig av ibland och så har jag min fjärilsbok och några andra böcker.

För vilda växter är appen Flora Incognita väldigt bra, den sätter de flesta av mina sökningar. För fåglar så är Merlin Bird Id den som jag använder och Fågelguiden samt en FB grupp i nödfall.

För insekter har jag tyvärr inte hittat någon bra, håller på att utvärdera Seek men den ser inte ut att klara av de svårare. Det finns ju miljontals av insekter och skulle man göra en app så skulle man ju först börja med att begränsa till plats och tid, av många miljoner så borde man kunna göra en snäv begränsning och få ner till ett rimligt antal arter



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg