Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LIV OCH KLIMAT I PERSPEKTIV

***

Enligt den gamla bibliska uppfattningen var jorden ca 6000 år gammal. Som vi numera tror oss förstå är det fel på nästan en faktor 106, en miljon alltså, eftersom nuvarande bedömning är 4, 5 miljarder år. Den ursprungliga atmosfären tros ha dominerats av väte och helium, de ämnen som dominerar i  Vintergatan. När solens fusionsprocesser kommit igång på allvar blåste snart dom lätta ämnen iväg och en ny atmosfär började bildas genom utsläpp av gaser från den uppvärmda jorden. Vattenånga, koldioxid och vätesulfid dominerade sannolikt, ungefär som vid vulkanutbrott, senare också kväve. Dom stora vattenmängderna bildade oceanerna. Atmosfären var fortfarande syrelös och kväve och koldioxid dominerade.

Livet verkar dyka upp efter ca en halv miljard år i form av encelliga organismer utan cellkärna som bakterier och arkeèr. Efter ytterligare en halv miljard år dyker dom blågröna algerna upp och med dom fotosyntesen. Fotosyntesen hos dom blågröna algerna innebar att fritt syre i större mängder för första gången spjälkades ur vatten samtidigt som koldioxid bands. De blågröna algernas produktion av syre pågick i flera miljarder år och först för ca 600 miljoner år sedan började dom första havslevande djuren (trilobiter och bläckfiskar) bildas i stora mängder, den kambriska explosionen. Dessförinnan hade eukaryota celler, med cellkärna och organceller börjat bildas för ca 2 miljarder år sedan. Fortfarande för 600 miljoner år sedan var syrehalten i atmosfären inte mer än någon procent av dagens nivå, men detta medförde ändå att syre kunde utnyttjas vid nedbrytning av kolhydrater med biprodukterna koldioxid och vatten. Först för ca 350 miljoner år sedan når syrehalten dagens nivå, nya arter utvecklas explosionsartat. Fortsatt utveckling av växt- och djurliv går snabbt och blir alltmer rikhaltigt och komplicerat, lätt att gå in och följa under resp epok.

*

Också hur klimatet utvecklats går att följa bakåt. Den sammanfattning jag sett som går längst tillbaka är nedanstående

Dom bedömda  globala medeltemperaturvariationerna är stora, mellan 10 och 32 C ungefär (50-90 F). Uppenbart också att vi nu lever i en relativt kall period med aktuell medeltemperatur på ca 57 F eller knappt 14 C. Ännu längre tillbaka än denna bild visar finns starka indicier på att jorden genomgått minst ett par totala eller nästan totala nedisningar (Snow Ball Earth). Den senaste verkar ha funnits för mellan 700 och 600 miljoner år sedan och en betydligt längre för ca 2,5 miljarder år sedan. 

*

Nästa graf omfattar de senaste 66 millioner åren, intressant därför att den sammanfattar tiden från den senaste massutrotningen då dinosarierna försvann och gav plats för en snabb utveckling av däggdjuren. Denna snabba utveckling av djurlivet har skett med temperaturer betydligt över nutidens.

Så har temperaturen på jorden varierat under 66 miljoner år. Temperaturen har rekonstruerats med analys av isotoper i fossila foraminiferer. Källa Westerhold et al (2020)

Bilden från Forskning och Framsteg 2021/1

*

5 Million Year Temperature Record

Denna sista graf här visar dom kraftiga temperatursvängningar som skett under de senaste 5 milj åren. Här finns dom 5 eller 6 senaste nedisningar som skett senaste årsmiljonen  som lågtemperaturdippar. Dessa nedisningar har inte varit i närheten av dom (nära nog) totala nedisningarna under perioder av snöbollsjord. Under dom senare har yttemperaturen globalt legat omkring eller under 0.

Som dom flesta vet har ju senaste nedisning inträffat ganska nyligen, från omkring år 100 000  före vår tidräknings början (fvtb) tills för ca 18 000 år fvtb. Omkring år 8 000 fvtb hade de sista resterna av den nedisningen dragit sig tillbaka. Avsmältningen under den tiden, ca 10 000 år, innebar en höjning av världshaven med ca 120 meter. Forskning  & Framsteg hade fö för ett år sen en artikel om Dopggerland.  120 meter, alltså 120 000 mm på 10 000 år är ca 12 mm/år. Det är betydligt snabbare än en nu pågående havsnivåhöjning, uppmätt till 1,4 mm/ år under perioden 1901-1990 och 3,6 mm/år perioden 1990-2015 (varav hälften beror på smältande is, hälften på vattnets utvidgning pga av temperaturökning). Dom stora och snabba temperaturväxlingarna under senaste miljonen år tros bero på de sk Milankoviccyklerna, utom den senaste temperaturhöjningen som anses bero på människans utsläpp av koldixid.

*

Avslutningsvis: Ganska ofta under senaste åren har jag googlat och letat efter uppgifter om tidigare epokers klimat och miljö för att försöka förstå, eller åtminstone få perspektiv,  på det som händer idag.  Det visade sig ganska svårt att få någon bra översikt över det som hänt. Därför kändes det meningsfullt för mig själv att göra en enkel sammanfattning. Dom fakta jag redovisar ovan är inget försöka att vrida på synen på dagens utveckling vare sig åt det ena eller det andra hållet, synen  på vad som förevarit verkar ganska samlad.

*

***

Inlagt 2022-06-18 16:16 | Läst 947 ggr. | Permalink
Du är bra på "atmosfäriska" bilder, och den du visar här är ett bra exempel på det!

Jo, nog har det svängt med jordens klimat, men tidsskalorna i de diagram du visar gör att människans tid på jorden blir en väldigt liten del, och detaljer blir omöjliga att urskilja. Här är en länk till ett rejält uppskalat diagram över medeltemperaturen sen senaste istiden, och där ser man på ett helt annat sätt vad som är på väg att hända, och hur mycket det faktiskt avviker från allt tidigare.

Öppna länken och rulla sakteliga neråt. Läs historiska tidpunkter och se hur sakta och lite temperaturen faktiskt ändras (observera att temperaturskalan bara går över 8 grader, så det är inga jättehopp - än...). Se så småningom vad som börjar hända runt 1950....

Här har vi länken: https://xkcd.com/1732/
Svar från Khalad 2022-06-18 17:01
Hej Per, som jag säger sist, jag har ingen avsikt med det här inlägget att förändra synen på det som händer nu. Det finns mängder att grafer och info om hur medeltemperaturen de senaste typ 10 000 åren ändrat sig. Det är helt korrekt att temperaturen stigit snabbt de senaste 150 åren. Det är däremot mer tunnsått med uppgifter om hur det sett ut under längre tid Just därför att människans tidsskala är så begränsad är det intressant att se vad som händer under längre tider. Just din länk har jag sett flera ggr, mkt pedagogisk:-)
Hej. Mycket fin bild, det där är en genre du har koll på. Och om det mänskliga perspektivet är jag nog böjd att lägga mig på. Per Öfverbecks linje. Människan som art i sin nuvarande form är ju inte ens en grisblink i jordens historia men det är en art som har en förmåga, eller snarare tror sig ha en förmåga att se och förstå tidsrymder vida överstigande mänsklighetens livslängd. Så vad har vi för hjälp av att försöka förstå årmilliarder när vår egen tid är utmätt i några hundratusen år. Och tanken som slog mig när jag dumpade gamla takpannor i en grop i trädgården, här kan ni ligga till nästa istid tänkte jag och insåg att en sån är nog närmare än vad man helst vill tro. Men fem, tiotusen år är fortfarande en grisblink. Och det här nu rådande hacket i temperaturkurvan, självförvållat, rör sig om ännu kortare tidsrymd, sannolikt en konsekvens för våra barn och barnbarn, kanske rentav för oss själva.
Så funderade jag lite om hur man bildsätter såna här tankar, och där tycker jag att du prickar rätt..
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från Khalad 2022-06-19 00:29
VI är överens om snabb temperaturstegring nu. Däremot är jag inte överens om konsekvenserna, som graferna som spänner över längre tid visar dom mest aktiva perioderna av snabb bildning av nya arter karakteriseras av varma peroioder. Det gäller också de tidiga människoraserna som går ca 5 milj år tillbaka.. Det finns ingenting som indikerar det våldsMm elände som sägs komma att drabba oss om temp stigerMännizkor och djur har klarat sig fint, växter ännu bättr som drar nytta av den ökade koldioxidhalten
Det var en vacker bild iaf, hade inte ork att sätta mig in i texten, men det verkade intressant. Får se när jag har samlat lite kraft
Svar från Khalad 2022-06-19 10:12
Tack Peter, det förstår jag. Kul att du gillade bilden!
Ett mycket intressant historiskt perspektiv. Det skulle vara intressant att veta vilka effekter för livet på jorden som tidigare svängningar haft. Jag ser ändå med oro på det som händer nu och det finns tydliga konsekvenser på olika sätt. För övrigt är det inte bara klimatfrågan utan vad vi gör med vår livsmiljö som helhet. Den snabba utrotningen av olika arter t.ex. Fantastiskt vacker bild!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2022-06-19 10:17
Hej Bjarne, temperaturökningen är verklig och vi behöver få bort koldioxidutsläppen. Men det ärknappast domedagen som förestår, livet har utvecklats snabbast under varmare perioder än vi ser framför oss nu. Jag har också tidigare sagt att jag tror att det är mer bråttom med miljöproblemen än klimatproblemen. Tack för kommentar!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg