Khalad Photography Blog
150 ÅR
***
Morfar Andreas föddes 1872. Det är 150 år sedan. Ett och ett halvt sekel. Jag minns honom väl, jag var 23 när han gick bort 90 år fyllda. Dom 150 åren täcker nästan hela den industriella revolutionen, utvecklingen av det svenska välfärdssamhället, globaliseringen, internationaliseringen, alla dagens självklarheter som varmvatten och centralvärme, all teknik från bilar till datorer. 1872 levde större delen av världens befolkning i extrem fattigdom. Under tiden två världskrig och spanska sjukan. Ursäkta uppräkningen men jag tror att det det är få av dagens människor som förstår. Han var skollärare i Sunnemo, fick fyra barn på fem år med mormor Olga. Mamma har berättat att han gick runt i gårdarna där i Sunnemo för att försöka få ihop lån så att alla barnen, också dom två flickorna, kunde få utbildning. Mamma blev också lärare. Morfar gick i pension 1939. Säkert inte så stor, jag googlade fram detta:
1913 fattade riksdagen beslut om att införa allmän pensionsförsäkring. Sverige var därmed först i världen att införa en försäkring som i stort sett omfattade hela befolkningen. Kring förra sekelskiftet bodde oftast de äldre hos sina barn, enligt lag och tradition. De som inte hade några medel att försörja sig på fick förlita sig på fattigvården reglerad enligt 1871 års fattigvårdsförordning som var den strängaste förordningen som funnits i Sverige. Missförhållandena var påtagliga.
(PRO förening Hjorted: Pensionens historia En tillbakablick till tiden pensionen kom till och hur den sedan utvecklats.)
*
Jag minns honom som en aning sträng men rättvis och intresserad av oss barnbarn och som gärna berättade om sin uppväxt. Jag hörde aldrig honom klaga, varken på världen eller sitt eget liv. Det gjorde aldrig mamma heller, däremot tog hon och pappa emot ett finskt krigsbarn, Heimo, som jag träffat senare. Det känns väldigt olika mot idag.
*
Jag vet att ni sett bilden förut, tagen med min Zeiss Nettar 1954. Morfar är 82 här på Carlavägen i Ludvika, alltså lika gammal som jag är nu. Lillebror Dag bredvid är 10.
*
*
*
***
Och återigen, den privata bilden, den tidens massbild som du sparat och publicerar är idag så värdefull när den beskriver historien. Bra att några sparar och sköter om dessa bilder.
//Gunnar S
Industrialiseringen hade ju kommit i gång. Järnvägar byggts. Fabriker anammat nyare metoder. Frihandel införts. Folkskolan obligatorisk och välskött, det var nog avgörande för lyftet ur fattigdom och okunskap.
Min morfar föddes 1879 i Hälsingland. Han följde med järnvägsbygget till Norrland och sedermera Narvik som järnarbetare, eldare på ångloken, jag tror även som rallare och utbildade sig till elloksförare.
Det är väldigt olika mot idag
/N
Hälsningar Lena
MvH
Johnny