Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PÅ VÄG UT - 1954

***

Hösten 1954 skulle storasyster Sigbrit åka till Stockholm för att gå på Hasselbackens restaurangskola. Här står vi vid järnvägsstationen i Ludvika för att vinka iväg henne. Hon (mamma och pappa) hade hittat ett billigt rum i Stockholm, knappt ett eget rum, där fanns ett skynke framför en avbalkning i ett större rum.  Sigbrit var 16 och skulle fylla 17 under hösten. Jag tror inte hon var nervös men lite spännande var det nog, hon håller koll på pappa här ser jag. Samtidigt ser jag ju hur ung hon är, från småstaden Ludvika till Stockholm var ett stort steg. Säkert hennes första dräkt gissar jag. Både mamma och pappa är lite uppklädda, äldsta barnet ska ut i världen. Om några veckor  är det nu 6 år sen hon gick bort. Dåtidens värld var nästan fri från allt som glittrar och lyser, fri från märkvärdigheter, dom små, personliga stegen var viktiga.

*

Familjebilder har inte särskilt högt anseende i fotokretsar, särskilt inte om miljön är medelklass. Såklart blir dom mer intressanta om dom är gamla nog, den här är nästan 70 år. Sträckan Ludvika - Stockholm är nyss elektrifierad och tåget har tre klasser och dom flesta vagnarna hade rökning tillåten. Fast för egen del skulle jag gärna se fler familjebilder också från nutiden. Jag tror att det är i vardagen vi egentligen har något eget, något personligt att berätta.  Det är i vardagen vi lever våra liv. Det är i vardagen vi är oförställda. 

*

*

***

Inlagt 2022-05-07 14:31 | Läst 1059 ggr. | Permalink
Stora och fina minnen. Tur att du var pigg med kameran även på den tiden. Hälsar NL
Svar från Khalad 2022-05-08 10:22
Det är det, tack Nils!
Ja jag tror också att vardagens bilder är de viktiga. De berättar om människor och livet som levs. Nostalgi kanske det lätt kan bli, men det kan knappast vara fel. För det är ju så gamla bilder ofta upplevs.
/MA
Svar från Khalad 2022-05-08 10:27
Hej Mats, tack för kommentar! Nostalgisk kan man såklart som betraktare bli.
Håller med dig om fler familjebilder. Bilder där ingen gör sig till för fotografen.
Svar från Khalad 2022-05-08 10:28
Tack Thomas!
Vardagen är viktig och det är viktigt att dokumentera vad som händer i vår närhet. För det är detta som vi lämnar över till våra efterkommande. Detta är ju vår historia och utan historia är man som människa rätt "naken".
Att man sedan kanske inte lägger ut ALLT som tas i nutid, är väl lite som ett gott fint vin - det blir bättre med åren!
Att lägga lite extra vikt vid sina bilder, att komponera och få innehållet mer intressant, höjer alltid bildens "värde" och ger betraktaren mer.
Så tänker jag
// Conny
Svar från Khalad 2022-05-08 10:29
Instämmer, tack Conny!
Jag tror en berättelse är viktig för sådana här och liknande bilder!
Här har det blivit mycket bra och intressant!
/B
Svar från Khalad 2022-05-08 23:27
Det stämmer nog, tack Bengt!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg