Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FÅGLAR LJUSFORS

***

För ett par veckor sen körde jag ut I till Ljusfors, där finns en jättebra fotvård. Den tar trekvart, alltså inte så stor ide´ att åka tillbaka till Finspång, det tar en kvart i vardera riktningen. Istället åkte jag ner till den lilla småbåtshamnen (Glan) och satte mig i solskenet, alltid finns där några fåglar tänkte jag. Och det gjorde det ju. Inga märkvärdigheter men jag tycker ändå det är rolig avkoppling. För mig är det också tillfälle att fortsätta träna på BIF, Birds In Flight, det är (som ni vet) inte min starka sida. Trevlig stund, dessutom dom enda vitkindade gässen jag sett i år.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-04-25 16:31 | Läst 923 ggr. | Permalink
Fin serie, på en blandning av arter. Vad har du för slutartid på flygande, jag tycker man bör ligga runt 1/2000 för att inte få in oskärpa
Svar från Khalad 2022-04-25 21:46
Tack Peter, hade 1/1000 på de första flygbilderna, 1/1600 på de senare. Är dock osäker på om jag lyckades sätta skärpan rätt på någon från början, minns jag rätt hade jag spot och med 560 mm, det är för mig svårt. Alla bilderna här är ju croppade.
pdahlen 2022-04-25 22:20
Trycker skrattmåsarna är bra, men sämre skärpa på de flygande vitkindade, särskilt den första bilden på vitkindade. De i vattnet är riktigt bra att skarpa. Varför då de vitkindade? Kan ju vara en tillfällighet, alla bilder blir ju inte bra. Du säger spot är det en enpunkts AF? Kanske skulle du prova en större AF ruta med fler punkter
Svar från Khalad 2022-04-25 22:34
Såvitt jag vet finns inte enpunkts, minsta rutan heter spot (Lock-on flexible spot). Att jag valde spot var för att där fanns bakgrund (träd, vass mm) för det mesta och jag inbillar mig att om jag då väljer större sökruta vet inte kameran vad den ska fokusera på. Dom vitkindade i vattnet vet jag att jag låste AF på fåglarna, dom var både närmare och ganska stilla, inte problem ens för mig :-)
pdahlen 2022-04-26 06:54
Kan hålla med dig i det, ligger de och flyger över vassen så använder jag också enpunkt , likt din spot då. När de är mer uppe i de fria så har jag ett läge med fler punkter, typ grupp men där den prioriterar det som är nära, så det ska egentligen inte gå till bakgrunden fastän det händer det också. Men använder man den breda nära vassen så tar den ofta vassen som är närmst så det fungerar inte på lågt flygande fåglar
Håller med Peter, och undrar samma.. Jag fotade mina första Fisktärnor (en hel del flygbilder) igår söndag på Stockholms Ström, och dom blev 'superskarpa' även innan redigering. Den ljusa fågeln och omgivningen lät mig ha ner mot 1/2500 sek. Du har nått problem här, absolut!
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-04-25 21:49
Tack Jan, 1/1000 på de första, 1/1600 på senare halvan. Som jag nämnde till Peter är jag osäker på om jag lyckades låsa fokus rätt på någon av bilderna, körde lock on men med spot och det är svårt för mig att hitta rätt med 560 mm (bilderna är croppade). Men visst skulle det kunna vara ngt med kamera/objektiv, osäkerheten finns ju där.....
De vitkindade gässen är stiliga när de glider fram på det stilla, mörka vattnet. Gäss passar bra till BIF för de rör sej förhållandevis långsamt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-04-25 22:20
Tack för det Lena, fast då får jag kalla det BIW :-)
Jag vet ju inte hur många bilder du kastat, men det blev allt några bra BIF! Jag tycker också det är svårt. Vackra fåglar från en skön stund!
Hälsningrar, Bjarne
Svar från Khalad 2022-04-25 22:21
Tack för det Bjarne, dom är ok, men inte så skarpa dom skulle/borde kunna vara......
Inte helt lätt alla gånger med BIF. Här tycker jag du lyckats väldigt bra. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2022-04-26 17:13
Tack för det Johnny!
Visst är det avkopplande att sitta och titta på fåglar. Övning ger färdighet, du fick ju en hel del i skärpa här.
Visst är det skillnad på kameror och objektiv, jag testar ständigt. Min spegelösa Z6 har svårare att hinna med jämfört med min D500, med 70-200 är den klart favoriten när det gäller. Inte så stor brännvidd men snabb.
Måsar och gäss brukar gå rätt bra men kommer det en rovis så blir man oftast lite mer darrig på handen, i alla fall jag :-)
Ing-Marie



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg