Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SOLEN

***

Det var en fin solnedgång häromkvällen. Solen är ju värd en smula uppmärksamhet. Inte bara är den vacker, den är också en förutsättning för allt liv Sannolikt hade inte jorden ens bildats om inte solen samtidigt kommit till stånd. Den är ungefär lika gammal som jorden, dvs 4,6 miljarder år. Stor är den också, diametern är drygt 100 ggr så stor som jordens diameter.  Eftersom volymen av ett klot är proportionell mot radien upphöjt till 3 är det lätt att inse att solen har drygt en miljon ggr så stor volym som jorden. Ca 99 % av solsystemets massa finns i solen. Huvudsakligen väte, ca 75 %, som dock kontinuerligt omvandlas till helium (fusion). Trots att det är en häftig process som skapar enorma energimängder räknar man med att solen ännu inte nått halva sin livslängd  så vi behöver inte oroa oss för att solvärmen ska ta slut, 5-6 miljarder år till kan vi nog räkna med. Som tur för oss ligger den alldeles lagom långt bort, drygt 8 ljusminuter, annars hade vi haft alldeles för höga temperaturer. 8 ljusminuter låter inte så mycket men är ca 150 miljoner km. Solens yta har en temperatur omkring 6000 grader, dess inre omkring 15 miljoner grader. Att jorden snurrar runt solen vet ju alla vid det här laget även om kyrkan länge höll emot och menade att det var tvärtom men solen är inte stilla för det, den rör sig runt vintergatans centrum med närmare 800 000 km/h.

Fö är det laddade partiklar från solen som ger oss norrsken och dom blir fler om solfläcksaktiviteten ökar.

*

Bilden är tagen straxt bortanför Risinge kyrka i förrgår kväll

*

***

Inlagt 2022-03-17 11:05 | Läst 858 ggr. | Permalink
Jo men det är ju fint att man iaf inte just nu behöver oroa sig över att solen tar slut, alltid något i dessa tider. Men ofta blir man förvånad hur liten solen är, man hittar något i deep space som är många tusen gånger större och starkare än solen, då känner man sig ändå ganska liten, och då är den inte större än en flugskit på bilden :). Det är visst på väg ett rött sanddamm i luftströmmar från Afrika som skulle färga himlen röd idag och imorgon, men just nu är det så dimmigt så man ser ingen himmel alls, men i morgon kanske. Fin solnedgång
Svar från Khalad 2022-03-18 08:37
Hej Peter, dom enorma avstånden gör ju att det är svårt att få grepp om verkliga storlekar. En av dom stora men inte så heta är väl Betelgeuze som förväntas bli en supernova med tänkbara återverkningar här på jorden. Får se hur det blir med sanden, igår o idag på förmiddagen är det mulet. Tack för intressant kommentar!
Siffror som är svåra att greppa, hoppas bara man/vi får uppleva ljuset många år till..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-03-18 08:37
Instämmer, tack Gunde!
”Remember, allways use a tele lens when shootin´sunsets”, Elliott Erwitt. Ett citat som hänger med, naturligtvis fällt med Erwitts ständiga räv bakom örat.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2022-03-18 08:39
Ja, här var det tele, närmare bestämt 560 mm, tack Gunnar!
Det var en makalöst fin solnedgång även i Knivsta och jag såg den från bilen då jag var på väg hem. Solen verkar lite extra aktiv just nu eftersom det är norrsken så pass ofta och det ska tydligen hålla i sej nått år.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-03-18 08:45
Jo, solfläcksaktiviteten är på väg upp, den har ganska stabila 11-årscykler. Eftersom man antar, utan att med säkerhet veta, att solfläckarna är enorma magnetiska oväder skickar dom iväg stora mängder laddade partiklar som protoner och elektroner vilka ger våra norrsken. Tack Lena!
Solcyklen för norrsken kommer i 10årsperiod ungefär. Nu är vi inne i en upp period med kulmen ca 2025. Då finns chans till många norrsken och längre söderut som tex Skåne ibland.

Vacker solnedgång som fler bloggat om.
Mvh N
Svar från Khalad 2022-03-18 08:48
Tack Nini, så är det. Här var solnedgången inte så spektakulär egentligen, mest ett rött dis med lite revor i men telet satt på så det blev några bilder :-)
Spännande läsning och mycket vacker bild :-)
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2022-03-18 08:54
Tack Halina, här var det en dimmig dag och solnedgången var mest rött med lite revor i diset, egentligen inte så spektakulär. Därför fick det bli telet.
Skönt att kunna bortse från oron att solen slutar lysa i dessa bistra tider! Det är kul att bli påmind om dess storlek. En fantastisk energikälla! Snyggt fångat i din läckra bild där molnen gör den extra spännande.
Hälsningar, Bjarne



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg