Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

8 MINUTER OCH 3 TESLA PÅ LÖRDAGKVÄLLEN - MRT

***

Det finns många sätt att tillbringa en lördagskväll på. I går gjorde jag en magnetröntgen på Vrinnevisjukhuset. Fast tillbringa och tillbringa, det tog ca 8 minuter i kameran. Dom kör helger och kvällstid för att jobba bort köerna efter pandemin. Ländryggsundersökning för att se om ytterligare en ryggoperation är möjlig/ lämplig.

*

När jag skriver magnetröntgen avser jag förstås magnetresonanstomografi, MRT, vilket inte innebär någon joniserande strålning alls, alltså inte "en slags röntgen". Eftersom tekniken ändå möjliggör avbildning av kroppens inre strukturer har magnetröntgen likväl blivit det vanligaste namnet på tekniken i folkmun. Fältstyrkan i befintliga magnetkameror för medicinska ändamål är vanligast 1,5 - 3 T  (T=Tesla) även om det numera finns kameror på ända upp till 7 T, också i Sverige. Högre fältstyrka ger bättre upplösning. Detta är mycket höga magnetfält. Den naturliga jordmagnetismen ligger omkring 100 mikro T. EM-strålning (elektromagnetisk strålning) generellt är ett mycket omdebatterat område vad det gäller skaderisker. Medan många är övertygade om stora risker med tex mobiltelefoner och högspänningsledningar skulle jag våga säga att dom vetenskapliga indicierna är få. 

*

*

***

Inlagt 2022-02-20 17:07 | Läst 969 ggr. | Permalink
Hej Björn.
Det er spændende om det kan hjælpe dig.
Mvh. Erik.
Svar från Khalad 2022-02-21 13:47
Tack för det Erik!
Intressant, ja hoppas att det leder till att man kan 'förbättra' din rygg! Den är viktig, och man påminns ju hela tiden när den krånglar..
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-02-21 13:47
Tack Jan, vi får se. Dom har varit tveksamma hittills.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg