Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HAMNEN - HAMBURG 1957

***

Som jag tidigare (här) berättat var jag ett par veckor i Hamburg sommaren 1957. Jag var 16 och tyckte hamnbesöket var det mest intressanta. Dom här bilderna från "sjösidan" har jag inte visat tidigare. Det ser ganska trångt ut - den här hamnen är ju en inlandshamn med drygt 10 mil utmed Elbe upp till Nordsjökusten - men hamnen har uppenbarligen fortsatt växa och är idag en av Europas största containerhamnar. Fast på dom här bilderna får man leta förgäves efter containrar, dom var liksom inte "uppfunna" än. Det är lite sämre skärpa på dom här bilderna jämfört med dom jag visat tidigare, kanske gungade det lite i utflyktsbåten.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-12-09 22:24 | Läst 2047 ggr. | Permalink
Här såg det trångt ut, gäller att hålla tungan i rätt mun annars kan det gå illa. Väldigt trevliga bilder men kan just undra om någon fortfarande "lever"
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-12-10 14:07
Tack Gunte, det var nog trångt där. Kanske nå´n fick överleva nånstans, svårt att veta...
Finfina bilder, Björn. Om det finns oskärpa är det i alla fall inget som stör mig.
Svar från Khalad 2021-12-10 14:07
Tack Thomas, uppskattas!
Intressanta och bra bilder från en tid då fartyg såg ut som fartyg exponerade 6 år innan min egen sjömansbana, väcker många och starka minnen till liv/NE
Svar från Khalad 2021-12-10 14:08
Tack För det Nils-Erik! Visste inte/ kommer inte i håg att du hade varit på sjön, roligt att höra!
Det var väldigt expressiva och intressanta bilder. Bra reportagemässigt tagna. Vilken tur det var att du tidigt spårad in på mellanformatet! Om du, som dom flesta, hade använt småbild – hade nog inte kvalitén varit lika hög.

Själv gick jag till sjöss min första omgång året efter som 14-åring, 1958 alltså.
Just det att containern inte var uppfunnen, betydde att det med svårstuvad gods blev långa liggtider i intressanta hamnar. I Puerto de Cabello i Venezuela exempelvis blev det en och en halv vecka (välsignade Sydamerikanska idiot-byrokrati). Där fick 14-åringen (som såg ut som 19-20 i deras ögon) erfara vilken baksmälla billig Karibisk rom gav – och hur mörkögda Sydamerikanska skönheter såg ut under klänningen.
Svar från Khalad 2021-12-10 14:10
Tack för det Peter! Du hade säkert roligt, också!
Nils-Erik Eriksson 2021-12-10 14:17
Vad? menar du verkligen det sistnämda? Vilken upplevelse.! Men vad sade mönstringsförrättaren om 14 år? Tänkvärt
syntax 2021-12-10 14:28
Jag var ett år för ung, man skulle vara 15. Jag fick mönstra befälselev på dispens. Jag såg stor och kavat ut – och min farsa hade levererat maskineriet till fartyget, som gjorde sin jungfrufärd. Det var Waleniusrederiernas MS Falstaff.
Visst menar jag helt bokstavligt det jag skrev sist här ovan. Det var äventyrliga år med fantastiska upplevelser! Det som än i dag förargar mig är att jag inte hade börjat fotografera. Jag har inte en bild från denna tid - utom på en av de mörkögda skönheterna som gav mig sitt porträtt i liten förstoring. ”... ja den flickan var ovanligt rar”- för att nu tala med Evert Taube.
Vilken serie! Mycket fina bilder. Väldigt trångt helt klart men det var rejäla sjömän på den tiden.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-12-10 14:11
Tack för det Johnny! Och som sagt, duktiga sjömän var det ju, du ser att både Nils-Erik och Peter här på sidan varit på sjön!
Mycket bra bilder som visar närhet till motiven. Historiskt värdefulla! Du var duktig fotograf redan då! Själv var jag 14 år den tiden 1957, och hade fått min första kamera, en tjeckisk lådkamera att leka med. Men det var då mitt fotointresse började. 2 år senare var jag också på en sightseeing-tur i Hamburgs hamn, men mina bilder blev inte alls så bra som Dina, fast jag hade då fått en bra tjeckisk Rolleicord-kopia! Mvh Wolfgang
Svar från Khalad 2021-12-10 14:12
Roligt att få din kommentar, tack Wolfgang! Den hamnen upplevde jag som spännande, det var aktivitet hela tiden.
Det här är både före min tid och helt utanför mitt kunskapsområde, men är det inte väldigt många små lotsbåtar? Det kanske behövdes när det var så trångt? Puffbilden är mycket imponerande och proffsig tycker jag, du stod alltså ombord på en båt? Jag reste också genom Europa första gången (utan föräldrar) då jag var 16, men jag hade helt andra intressen är båtar och hade aldrig uppsökt en hamn.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-12-10 19:11
Hej Lena, antar du menar bogserbåtarna. Tror inte fartygen fick gå för egen maskin inne i hamnen. Jo, jag var på en utflyktsbåt av något slag, den kommer jag inte ihåg. Jag var del i ett ungdomsutbyte och bodde hos en familj (Sostmanns om jag minns rätt) i Hamburg, det var familjen som ordnade den här utflykten :-) Roligt att du gillar puffbilden extra. Ser att puffbilden (nr 5) borde kommit före nr 4, det är samma bogserare på nuvarande bild nr 4 som just passerat oss. Man ser på båda bilderna att bogseraren får jobba för att dra det större fartyget. Tack!
Hej Björn.
"Fremragende" sv/v-bilder. Du hade redan fotoögon då - respekt. Jag kommer själv från en hamnstad med ett stort varv, dock inte lika stor som Hamburg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-12-10 19:20
Tack Erik! Jag fotade allt som kom i min väg.......:-)
Erik Madsen 2021-12-10 20:26
He he - fint svar - jeg forstår.
//Erik//



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg