Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EKBACKEN SISTA NOVEMBER

***

Vi brukar vända vid den här gamla eken, I och jag. Den grova stammen är knäckt sen länge, men grenar strävar fortfarande mot himlen och lövas om vårarna. I  brukar fråga hur gamla jag tror att ekarna vid Ekbacken är och jag svarar två- trehundra år. Dom är rejält stora men ändå inga rekordexemplar så det låter rimligt för mig. Klart och ingen vind och minus nio när vi kom hem, jätteskönt!

*

Först i kväll kommer jag att tänka på att det är den sista november i dag, pappas födelsedag. Född 1902. Det 119 år sen. Allt var mycket annorlunda då. Första bilen hade inte rullat, inga flygplan luften. Naturligtvis varken radio eller TV. Eller dator och mobiler. Dom flesta hade inte el överhuvudtaget. Inga badrum och inget varmvatten, inte vattenkranar överhuvud taget, vattnet hämtade man själv i brunnen ute på gården, också när det var minus tjugo. Inga värmeelement heller för den delen, ville man ha det drägligt fick man tända kaminen, vilket förutsatte att man huggit ved först. Medellivslängden var 56 år, nu är den 83. Doktorn fanns inte runt hörnet, inte sjukhus heller. Pencillin och antibiotika var inte uppfunna. Min svärfars pappa dog i lunginflammation när svärfar var fem. Dom allra flesta var fattiga, rejält fattiga. Kläder var inget man gick och "shoppade". Dom flesta sydde själva om dom fick tag på ett tillräckligt billigt och slitstarkt tyg. 

*

Jag vet att ni vet allt det här redan. Det är bara det att få verkar komma ihåg, eller förstå, liksom på allvar begripa, hur det var. Ungdomarna allra minst. Jag tror att ytterst få människor skulle vilja ha tillbaka den tiden om dom fick prova på något år eller två. Ändå är det naturligtvis så att hade man stoppat all utveckling då, teknisk, ekonomisk, kommersiell, medicinsk, you name it, hade vi kanske inte haft klimatkris nu. Ja, varför stoppade vi inte? 

*

*

***

Inlagt 2021-11-30 23:12 | Läst 2094 ggr. | Permalink
Ja tänk vad en gammal ek kan berätta. Riktigt vacker fin bild i motljus innan solen droppar det sista ljuset vi horisonten. Den tekniska utvecklingen i sig och människans uppfinningsrikedom kan man inte göra mycket åt, bara synd att det inte fanns en medvetenhet ett miljö och klimat tänk redan då indusrialismen påbörjades. Någon har en gång myntat uttrycket "sent skall människan vakna" konsekvenserna av vår framfart rovdrift behandlar vi när vi står där med facit i hand. Visst är människan destruktiv i alltför mycket hen har ett gränslöst habegär, så hjulen måste snurra till varje pris...
😁
Trevlig bild och intressant tillbakablick. Men jag behöver bara gå tillbaka till min ungdom för att hämta vatten i brunnen, sitta på utedasset, veckobada i en zinkbalja i brygghuset och tända fotogenkaminen innan isskorpan lade sig på vattenhinken i köket..När jag berättade för min halvsyster, som är uppvuxen i lägenhet, så undrade hon om jag var född på medeltiden ;))
Men det gick ingen nöd på en så länge det fanns ved till spisen, gris och höns i ladugården.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-12-01 17:36
Jag kommer väl ihåg att du berättat om det, på landet gällde dom förhållandena längre än i stan :-)
Vacker bild på den gamla eken vid solens nedgång (ridåfallet?).

Hela min barndom präglades av en kraftfull och intelligent kvinna - min mormor. Hon sjöng gamla visor, hon pratade och pratade (hon var lärarinna), hon dog 1982, 90 år gammal. Med sin karismatiska natur och sitt uttryck gjorde hon gamla tider levande för mig – i detalj.

Varför stoppade vi inte i tid med den tekniska utvecklingen? Ja, den frågan är faktiskt rätt lätt att svara på.
Vår utvecklings stig har varit lång. Det mera markanta civilisationsbygget är bara en pytteliten snutt på slutet. Under denna enorma tidsrymd har evolutionen på sedvanligt sätt lärt oss att samla flitigt i ladorna när tillfälle ges - magra svälttider väntar alltid runt hörnet.
Så har vi blivit triggade, och det sitter djupt i generna.

Precis som alla andra djur tar vi för oss vad vi kan – andra skiter vi i (som alla de andra djuren gör). Det var bland annat sådant som Darwin upptäckte, och som har att göra med hur arterna bökar, stångar, och slipar sig mot varandra (survivel of the fittest - den bäst anpassades överlevnad).
Den springande punkten – omständigheten som fick allt att så småningom gå överstyr, är att vi är oändligt mycket bättre på att ta för oss än de andra djuren. Vi kunde med vår växande hjärna klura ut metoder som ohjälpligt ligger lång över deras horisont. Några spärrar har vi inte – det har evolutionen inte försett oss med.

Det var svaret i korthet – lätt som en plätt.
Svedje 2021-12-01 14:10
Här är det lätt att hålla med i analysen.
Ha en bra dag!
Sture
Gillar siluetten av den gamla eken. Den utstrålar någon sorts livskraft trots att den är gammal och knäckt. Minns utedasset vedspisen och vattenhämtningen från min barndom. Det är ju ingenting man vill ha tillbaka, men å andra sidan skulle det inte kännas som en katastrof om man tvingades leva under sådana förhållanden igen. Värre vore det nog för de yngre generationerna att hamna i en sådan värld.
Hälsningar, Sture
Hej Björn vilken fin bild på den gamla eken med vacker bakgrund Ekar står inte emot allt än att de är sega Fint fotograferat Hälsningar Gert
Hej Björn vilken fin bild på den gamla eken med vacker bakgrund Ekar står inte emot allt än att de är sega Fint fotograferat Hälsningar Gert
Hej Björn.
Det är en riktigt bra och genomtänkt text som väcker några minnen från vår barndom – inte alla förstås.
Bilden av den gamla eken gör sig perfekt som en siluett - gillas mycket.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Min känsla är att det finns en stark uppgivenhet kring detta med klimatfrågorna. Jag ville enkelt peka på att det knappast är människans ondska eller en oförstånd som drivit fram klimatkrisen, den har sin grund i en stark vilja att åstadkomma drägligare villkor för människor i gemen. Praktiskt taget alla tillgängliga siffror visar att under den här perioden har bla livslängd, fattigdom, barnadödlighet, skolutbildning, svält, jämställdhet mellan könen, sjukdomsbehandling utvecklats oerhört starkt positivt. Att allt fortfarande inte är bra är uppenbart men skillnaden mot hur det var för 100 eller 120 år sedan är enorm. Att inte beakta att flera miljarder människor under den här perioden har fått ett drägligare liv än dom skulle ha fått utan den tekniska och ekonomiska utveckling som skett tycker jag är obegripligt. Stryper vi ekonomin frivilligt kommer fler drabbas igen, precis som under senaste året skett i framförallt Afrika under pandemin. Det finns nu ett starkare momentum i omställningen till fossilfri värld än någon gång tidigare. Att tvinga fram en mer extrem omvändning tror jag bara går i en totalitär miljö.
Tack för alla intressanta inlägg!/ Björn
syntax 2021-12-01 19:59
Tyvärr tror jag att uppgivenheten har sin grund. Det handlar ju inte bara om växthusgaser och uppvärmning av miljön. Det är faktiskt en mindre del av problematiken. Det handlar om avskogning, svår nedsmutsning av miljön, groteskt stora monokulturer som förrycker klimatet, jordbruksmarkutarmning, med mera , med mera. Saker som vi bara är i början av att att få insikter om de totala konsekvenserna av. Vi är för många på planeten och gör ett för stort fotavtryck. Vi belastar miljön mer än vad den förmår hämta sig ifrån – och ingen står till hands med en planet till.

Du har helt rätt i att fler människor har levt betydligt bättre än någonsin tidigare i historien, och ibland kan man tycka att vissa miljötalibaner skulle vara lite försiktiga med att såga så friskt på den gren som dom själva sitter på.

Likväl – problemet kvarstår. Hur i helsike skall vi bära oss åt för att behålla denna höjning av välståndet, samtidigt som vi klarar miljön (utan ett jordklot till vill säga). Politiker har för ovana att ständigt försöka slå i oss att dom skall klara två oförenliga saker samtidigt – men i verklighetens värld tror jag att det är lite knepigare.

Min gissning är att det totalitära rycker fram. Inget kul för barn och barnbarn.
Svar från Khalad 2021-12-01 21:08
Precis Peter, problemet kvarstår. Och precis som du säger finns det andra saker än växthusproblemet att ta tag i. Avskogning, massutrotning mm är mer bråttom. Det är en av orsakerna till att jag tror det är riskabelt att bara satsa på klimatet. Klimatet kommer vi långsamt kunna bemästra trots vad tidningsalarmen säger. Däremot är det svårare och i en del fall sannolikt omöjligt att ersätta förlorade djurarter, biotoper och förorenade havsmiljöer. Jag har fö många gånger tänkt att största risken med miljöfrågorna är sannolikheten för direkta konflikter, både inom länder och mellan länder, när splittringen blir tydlig. Men uppgiven, inte. Människan har klarat mycket, både istider och värmeperioder/ Björn
syntax 2021-12-01 23:04
Vi har ju pennfäktats en del genom åren du och jag (vad vore man utan sina opponenter?).
Det jag har tyckt mig se, är att du förhåller dig lite mer optimistisk. Annars har vi nog en ganska stor samsyn i dessa frågor.
Vad jag säger ovan om evolutionens triggning av våra beteenden, har vad jag förstår en stor relevans i att förklara varför vi står där vi står nu. Sedan har vi även utvecklat ett eget förstånd och en egen vilja. Låt oss hoppas att vi förmår ta oss samman och använda detta!
Svar från Khalad 2021-12-01 23:16
Stämmer nog det :-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg